Οι επιχειρήσεις το «κλειδί» για την επιτυχία του COP28

COP28

Οι επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επιτυχία των κλιματικών συνομιλιών της COP28, αλλά οι εταιρείες πρέπει να υποστηρίξουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές δεσμεύσεις τους με αποφασιστική δράση και χρήματα, δήλωσε στο Reuters ο ειδικός αντιπρόσωπος Badr Jafar.

Ο Τζαφάρ, ο οποίος θα επιβλέπει το Φόρουμ Επιχειρήσεων και Φιλανθρωπίας για το Κλίμα στις 1-2 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση με περισσότερους από 500 παγκόσμιους ηγέτες, διευθύνοντες συμβούλους και φιλανθρωπικά ιδρύματα, δήλωσε ότι αναμένει τουλάχιστον 26 μεγάλες συμφωνίες για τα πάντα, από την τεχνολογία έως τη χρηματοδότηση και τη γεωργία.

“Βεβαιωνόμαστε ότι οι άνθρωποι έρχονται με δεσμεύσεις και όχι μόνο με υποσχέσεις. Οπότε πραγματικά χρήματα. Οι άνθρωποι έχουν πραγματικά βαρεθεί τις υψηλές υποσχέσεις που δεν οδηγούν πουθενά”, δήλωσε ο Τζαφάρ, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Crescent Enterprises, ενός ομίλου με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μεταξύ των στόχων μιας ροής εργασίας που επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ήταν να συμμετάσχουν περισσότερες από 100 εταιρείες σε μια δέσμευση δύο ετών για την ευθυγράμμιση των πρακτικών προμηθειών τους με τον παγκόσμιο στόχο για το κλίμα.

Η ομάδα, η οποία ονομάστηκε First Movers Coalition και ξεκίνησε στην COP26 στη Γλασκώβη, με στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα σε τομείς που είναι δύσκολο να σταματήσουν, συμπεριλαμβανομένης της βαριάς βιομηχανίας και των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, είχε περίπου 65 μέλη στην περσινή σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο.

Ένας άλλος στόχος είναι να ξεκινήσει ένα νέο ταμείο με την ονομασία Energy Transition Accelerator, το οποίο θα συγκεντρώνει χρήματα για νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τη μετάβαση, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δήλωσε ο Jafar, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθός του.

Οι στόχοι για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων περιλάμβαναν ένα σχέδιο για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών μεθανίου έως το 2030, ένας στόχος για τον οποίο οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου “πρέπει να αναλάβουν ακλόνητη ευθύνη για την υλοποίησή του”.

“Ο στόχος είναι επίσης να βοηθήσουμε στη δημιουργία μοντέλων και μηχανισμών που θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση τόσο στον ενεργειακό όσο και στον γεωργικό τομέα”, δήλωσε ο Jafar.

Η ομάδα θα επιδιώξει επίσης να συμφωνήσει ένα σχέδιο για τον ενεργειακό τομέα ώστε να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, μετά από επικρίσεις ότι πολλές από τις υφιστάμενες δεσμεύσεις για το κλίμα στον τομέα δεν είναι ευθυγραμμισμένες με την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής.

“Πρέπει να υπάρξει ομοιομορφία στην ονοματολογία και τους στόχους, και αυτό είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που επεξεργάζεται η COP28, ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε όλοι στους ίδιους ορισμούς, διαφορετικά όλοι εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση διαφορετικών κανόνων”

Πηγή: investing.com

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο