Οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την αποδοκιμασία της ΝΔ στην ευρωκάλπη

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται την επομένη του εκλογικού αποτελέσματος, με συστατικά ισχυρού μηνύματος προς τη Νέα Δημοκρατία, καλείται να βαδίσει από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου.

  • Το πέρασμα πολύ κάτω από τον πήχη του 33% των ευρωεκλογών του 2019,  στόχο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προτάξει στη διαδρομή της “γαλάζιας” εκστρατείας, αλλά και η…πύρρειος, όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, νίκη της οδού Πειραιώς λειτουργεί ως επιταχυντής εξελίξεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Οι συζητήσεις για την ανάλυση των αιτιών της πρώτης μετά το 2019 αποδοκιμασίας προς το “γαλάζιο” οικοσύστημα ξεκινούν από σήμερα. Και θα είναι συζητήσεις που αναμένεται ότι θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου, καθώς στο…μικροσκόπιο της Ηρώδου Αττικού 19 και των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκης θα μπουν περιφέρειες, νομοί, κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που…τράβηξαν, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική συγκυρία, διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία.

  • Σε χρόνο παράλληλο και με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι το μήνυμα της ευρωκάλπης ελήφθη τα βλέμματα είναι εστιασμένα και στις αλλαγές που θα δρομολογήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών, με οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα, αλλά και σε επίπεδο προσώπων. Κάτι που σημαίνει, όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της εξίσωσης ότι ο χρόνος για αλλαγές στην κυβερνητική ομάδα κυλάει αντίστροφα.

“Δε θα κρύψω την αλήθεια: το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Ούτε με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών. Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη. Προεκλογικά, επίσης, και παρά τις δικές μου προσπάθειες, έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και για τη θέση της πατρίδας μας σε αυτήν.

  • Ενώ σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, την ακρίβεια. Σέβομαι αυτή την επιλογή τους, είτε αυτή εκφράστηκε με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει ίσως την εξαγωγή συμπερασμάτων, είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων”, σημείωσε, στη δήλωσή του, αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός.

Είχε προηγηθεί, στον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, μία πρώτη σειρά συσκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του, με στόχο μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης, με τον πρωθυπουργό, μέσω της δήλωσής του σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με την οποία “η ξεκούραση μπορεί να περιμένει” να δίνει…ραντεβού με παρεμβάσεις σε στρατηγικές και πρόσωπα ήδη από τις επόμενες ώρες.

  • “Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: “Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο”. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη…Οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Για αυτό στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες”, ανέφερε, στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός.

Έχοντας, δε, ήδη…αποσυμπιέσει ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα από το ενδεχόμενο εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων (από το ενδεχόμενο, δηλαδή, πρόωρης προσφυγής σε εκλογές) η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προτάξει το ανέβασμα στους ρυθμούς υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, την επικέντρωση της κυβερνητικής στρατηγικής σε ζητήματα που…πληγώνουν, με πρώτο την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και την υλοποίηση ενός ανασχηματισμού, ο οποίος αυτή τη φορά ενδέχεται να ξεφύγει από το γνωστό μοτίβο. Το μοτίβο, δηλαδή, των στοχευμένων παρεμβάσεων στους τομείς και στα χαρτοφυλάκια που παρατηρούνται καθυστερήσεις ή αναχώματα στην παραγωγή απτού έργου.

  • Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού, με συμπληρωμένα πέντε χρόνια στο κτήριο της Ηρώδου Αττικού 19, ανέφεραν, τις ημέρες πριν το κρίσιμο “ραντεβού” των πολιτών με την ευρωκάλπη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν κάνει ανασχηματισμό, απλά για να κάνει”, αλλά “ζυγίζει τις αποφάσεις του και επεμβαίνει…χειρουργικά εκεί που διαπιστώνονται δυσλειτουργίες ή καθυστερήσεις στην παραγωγή έργου”.

Κεντρική, μάλιστα, ανάγνωση τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν ότι ενδεχόμενες αλλαγές στο σχήμα της υπουργικής ομάδας θα είχαν ευθεία αντανάκλαση στο περιβάλλον μετά την 9ης Ιουνίου. Στην ανάλυση των πολιτικών, ποσοτικών και, γιατί όχι, γεωγραφικών μηνυμάτων των εκλογών, αλλά και στο κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία θα λάμβανε, μέσα από την κάλπη  ένα…ισχυρό σήμα από τους πολίτες για ακόμη μεγαλύτερη ένταση στη μεταρρυθμιστική της στρατηγική στον…καθαρό διάδρομο τριετίας μετά την ευρωκάλπη.

  • Ή το πέρασμα μακριά από τον πήχη των προσδοκιών θα προέτασε την ανάγκη της επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος, φέρνοντας πιο κοντά τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, το εύρος των οποίων, αν μη τι άλλο, θα επηρεαστεί από την μεγάλη απόσταση από τον εκπεφρασμένο στόχο του 33%.

Και ο χρόνος αυτός φαίνεται ότι φτάνει, καθώς δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα (για άλλους ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες) να κριθούν όχι μόνο η αποτελεσματικότητα των στελεχών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και συμπεριφορές υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

  • “Δεν είναι η αποτελεσματικότητα άλλοθι για την αλαζονεία, όπως δεν είναι και η σεμνότητα άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα”, έσπευσε να τονίσει, πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη λογική ότι “άπαντες κρίνονται και κρίνονται καθημερινά για το σύνολο της εικόνας τους”.

Η ανάλυση

Από την ακτινογραφία του αποτελέσματος της χθεσινής ευρωκάλπης, οι επιτελείς της οδού Πειραιώς στέκονται, κατά κύριο λόγο, σε τρία συμπεράσματα. Το πρώτο είναι η αυξημένη αποχή, που προβληματίζει, βέβαια, όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Η αποχή…τραυμάτισε σημαντικά την κυβερνητική παράταξη στο…κυνήγι για τον πήχη του 33%, καθώς ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που έχασε το κόμμα κατευθύνθηκε στη θηριώδη δεξαμενή της.

Μία ακόμη άκρως σημαντική παράμετρος, η οποία αποτέλεσε θέμα συζήτησης στα…πηγαδάκια πέριξ της οδού Πειραιώς είναι η καταγραμμένη από μία μερίδα στελεχών εκτίμηση ότι το διακύβευμα της “σταθερότητας και της συνέχειας” δεν πέρασε, τελικά, στην ολότητά του στο εκλογικό κοινό, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη διπλή αναμέτρηση των εθνικών εκλογών και το σαρωτικό 41% που άνοιξε το δρόμο της δεύτερης “γαλάζιας” τετραετίας.

Σε χρόνο παράλληλο, Μέγαρο Μαξίμου και οδός Πειραιώς στρέφουν την προσοχή τους στις διαρροές στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

“Ο δεξιός λαϊκισμός νίκησε τον αριστερό λαϊκισμό”, ανέφεραν στελέχη, με τη δημοσιοποίηση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, καθώς το σύνολο των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης συγκεντρώνει ποσοστό που αγγίζει το 17%. Στοιχείο που, αν μη τι άλλο, αποτυπώνει την ανοδική πορεία των κομμάτων της δεξιάς πολυκατοικίας.

Οι αιτίες, σύμφωνα με τους “γαλάζιους” πολλές. Όπως ο νόμος για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι ιστορίες συνωμοσίας, αλλά και τα απανωτά κύματα της ακρίβειας, που ορθώνουν…Συμπληγάδες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών.

Στα ραντάρ Πειραιώς και Μαξίμου, πάντως, βρίσκεται συνολικά η συμμετοχή και η συμπεριφορά των μελών κυβέρνησης και κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την…επόμενη πίστα των αλλαγών που θα…ξεκλειδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

https://www.capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο