Οι εργαζόμενοι της Volkswagen ξεκινούν απεργία καθώς κλιμακώνεται η εργασιακή διαμάχη

Το συνδικάτο IG Metall δήλωσε ότι έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε εργοστάσια σε όλη τη Γερμανία, ενώ οι ηγέτες των εκπροσώπων των εργαζομένων θα μιλήσουν σε συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της VW στο Βόλφσμπουργκ

Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια σε όλη τη Γερμανία άρχισαν απεργία τη Δευτέρα, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση με τη διοίκηση της εταιρείας με αφορμή τα σχέδια της αυτοκινητοβιομηχανίας να περικόψει θέσεις εργασίας, να μειώσει τους μισθούς και να κλείσει εργοστάσια.

Από το πρωί της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι σε εννέα εργοστάσια ξεκίνησαν προειδοποιητικές απεργίες, οι οποίες είναι συνήθως σύντομες στάσεις εργασίας που διαρκούν λίγες ώρες την ημέρα, σταματώντας την παραγωγή στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμάχης.

Το συνδικάτο IG Metall δήλωσε ότι έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε εργοστάσια σε όλη τη Γερμανία, ενώ οι ηγέτες των εκπροσώπων των εργαζομένων θα μιλήσουν σε συγκέντρωση που διοργανώνεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ, όπου εδρεύουν πάνω από 60.000 εργαζόμενοι.

Η Volkswagen απασχολεί περίπου 300.000 εργαζόμενους στη Γερμανία και λειτουργεί 10 εργοστάσια στη χώρα.

Η Volkswagen και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και εβδομάδες, καθώς η εταιρεία, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Γερμανίας, επιδιώκει να εφαρμόσει εγχώριες περικοπές κόστους εν μέσω υποτονικής ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων και ανταγωνισμού από τους κινέζους ανταγωνιστές.

Ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει προειδοποιήσει ότι οι αγώνες της στην αγορά έχουν επιδεινωθεί από το υψηλό κόστος εργασίας, ενέργειας και πρώτων υλών και θα απαιτήσει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις εγχώριες δραστηριότητές της για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Σχεδιάζει να κλείσει τουλάχιστον τρία εργοστάσια στη Γερμανία -το πρώτο εγχώριο κλείσιμο στην ιστορία της εταιρείας- να απολύσει δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους και να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων κατά 10% σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους ισχυρούς εκπροσώπους των εργαζομένων που κατέχουν τις μισές θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην απεργία της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν προτείνει οι αυξήσεις των μισθών να καταβάλλονται προσωρινά σε ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση τυχόν μείωσης των ωρών εργασίας, ενώ τα μπόνους θα περικοπούν για δύο χρόνια – μέτρα που, όπως είπαν, θα εξοικονομούσαν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ (1,58 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα απέτρεπαν το κλείσιμο εργοστασίων και τις απολύσεις. Απαίτησαν επίσης να συμβάλουν οι μέτοχοι στις προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους με την απώλεια μερισμάτων.

«Η Volkswagen έβαλε φωτιά στις συλλογικές μας συμβάσεις», δήλωσε ο διαπραγματευτής της IG Metall Thorsten Groger σε δήλωσή του. «Το πόσο καιρό και πόσο έντονη πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διαμάχη είναι θέμα της Volkswagen να αποφασίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Η Volkswagen δήλωσε την Κυριακή ότι είχε λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τις όποιες επιπτώσεις ενόψει των απεργιών. Η εταιρεία δήλωσε ότι σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων να συμμετέχουν σε προειδοποιητικές απεργίες και παραμένει έτοιμη να συμμετάσχει σε διάλογο για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

«Εάν χρειαστεί, αυτή θα είναι η πιο σκληρή μάχη συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχει δει ποτέ η Volkswagen», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

Dominic Chopping & Sarah Sloat, The Wall Street Journal

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο