Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ρευστοποιήσει περισσότερα από 16 δισ. ευρώ τραπεζικών μετοχών που έχουν διασωθεί το περασμένο έτος, καθώς επιδιώκουν να χαράξουν μια γραμμή κάτω από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Μια ανάλυση των εταιρικών καταθέσεων και των ρυθμιστικών δηλώσεων των Financial Times έδειξε ότι οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν κεφαλαιοποιήσει τις αυξήσεις των τιμών των μετοχών λόγω υψηλότερων επιτοκίων.
- Ωστόσο, οι κυβερνήσεις ανακτούν ως επί το πλείστον μόνο ένα κλάσμα των χρημάτων των φορολογουμένων που όργωσαν στους εγχώριους δανειστές τους πριν από μιάμιση δεκαετία για να τους σώσουν από την κατάρρευση.
«Η εμπειρία της κατοχής συμμετοχών σε τράπεζες έχει διδάξει στις κυβερνήσεις τη σημασία της έγκαιρης μείωσης των ζημιών, καθώς η πλήρης ανάκαμψη των επενδύσεων μπορεί να μην είναι ρεαλιστική», δήλωσε ο Filippo Alloatti, επικεφαλής χρηματοοικονομικών πιστώσεων στο fund manager Federated Hermes.
- Περαιτέρω πωλήσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες, καθώς η ελληνική και η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να επιστρέψουν τις μεγάλες διασωθείσες τράπεζές τους στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας θα μπορούσαν να εκχωρήσουν τα μερίδιά τους το επόμενο έτος.
Τα sell-offs έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για τις τράπεζες που εξετάζουν την εξαγορά των αντιπάλων τους. Αυτή την εβδομάδα η UniCredit αγόρασε ένα μερίδιο 4,5 τοις εκατό στην Commerzbank από τη γερμανική κυβέρνηση για 702 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας τη συμμετοχή που είχε ήδη στην τράπεζα και αυξάνοντας το μερίδιό της στο 9 τοις εκατό.
- Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αύξηση των μεριδίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια προσέγγιση εξαγοράς πλήρους, απηχώντας μια παρόμοια κίνηση στην ελληνική δανείστρια Alpha Bank πέρυσι, όπου η UniCredit αγόρασε το μερίδιο 9% της κυβέρνησης για 293 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εισέφερε 50 δισ. ευρώ στους τέσσερις μεγαλύτερους δανειστές της για να τους στηρίξει κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας κρίσης χρέους της χώρας, συγκέντρωσε περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ τον περασμένο χρόνο, ξεπουλώντας από την Alpha Bank, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς. Πώλησε επίσης μετοχές 1 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και αναμένεται να πουλήσει το υπόλοιπο 18 τοις εκατό των μετοχών της στην επιχείρηση τις επόμενες εβδομάδες.
- Ο μεγαλύτερος πωλητής κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει εκφορτώσει 5,5 δισ. £ (6,5 δισ. ευρώ) μετοχών από τη NatWest και μείωσε το μερίδιό του από 38,5 τοις εκατό σε λίγο λιγότερο από το 18 τοις εκατό από τον Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισέφερε 45,5 δισεκατομμύρια λίρες στη NatWest – τότε γνωστή ως Royal Bank of Scotland – και πήρε μερίδιο 84 τοις εκατό στην επιχείρηση σε δύο προγράμματα διάσωσης το 2008 και το 2009. Έκτοτε, σταδιακά πουλάει τη συμμετοχή της και λαμβάνει μερίσματα . Το υπόλοιπο 18 τοις εκατό των μετοχών της αξίζει περίπου 5 δισ. £.
- Άλλες χώρες που έχουν ξεπουλήσει τα μερίδιά τους περιλαμβάνουν την Ολλανδία, όπου η ολλανδική κυβέρνηση πούλησε την περασμένη εβδομάδα 1,2 δισ. ευρώ μετοχών στην ABN Amro, αν και διατηρεί μερίδιο 40,5 τοις εκατό σε μια τράπεζα που ξόδεψε 22 δισ. ευρώ για να διασώσει το 2008.
Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει επίσης συγκεντρώσει 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες μειώνοντας το μερίδιό της στην AIB, η οποία έλαβε 21 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης φορολογουμένων, από 46 τοις εκατό σε 22 τοις εκατό.
Και το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών μείωσε το μερίδιό του στο Monte dei Paschi di Siena από 64 τοις εκατό σε 27 τοις εκατό από τον Νοέμβριο, αντλώντας 1,6 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να εκποιήσει το υπόλοιπο μερίδιο του μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δει τα κέρδη τους να υπερτροφοδοτούνται τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων. Οι τράπεζες παράγουν κέρδη από τη διαφορά μεταξύ των τόκων που λαμβάνουν από τους δανειολήπτες και πληρώνουν στους καταθέτες. Αυτά τα κέρδη αυξάνονται όταν τα επιτόκια αυξάνονται.
Ο δείκτης Euro Stoxx Banks, ο οποίος παρακολουθεί τους μεγαλύτερους δανειστές της ηπείρου, έχει αυξηθεί σχεδόν 30 τοις εκατό τον περασμένο χρόνο.
Ωστόσο, ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές των μετοχών των δανειστών θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
«Πιστεύουμε ότι οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν πολύ φθηνές και σταδιακά θα κερδίσουν υψηλότερη αναθεώρηση καθώς τα κέρδη κερδοφορίας αποδεικνύονται πιο βιώσιμα από ό,τι υποθέτει η αγορά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Andrew Stimpson, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods.
Τ.Σ