Οι ευρωπαϊκές μετοχές προχωρούν με τις εκλογές στο επίκεντρο: Οι αγορές αναδιπλώνονται

Οι ευρωπαϊκές μετοχές προχωρούν με τις εκλογές στο επίκεντρο: Οι αγορές αναδιπλώνονται

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο καθώς οι κρίσιμες εκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο και οι επενδυτές έγιναν πιο αισιόδοξοι για τις μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve μετά τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που υποστήριξαν την υπόθεση χαλάρωσης.

Ο δείκτης αναφοράς CAC40 της Γαλλίας σημείωσε άνοδο για δεύτερη ημέρα ενόψει του τελικού γύρου των εκλογών αυτού του Σαββατοκύριακου. Η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη στις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, με το πρώτο επίσημο exit poll να αναμένεται λίγο μετά τις 10 μ. μ. τοπική ώρα.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 της Ευρώπης σημείωσε άνοδο 0,6%, με τις τράπεζες να είναι οι κορυφαίοι κερδισμένοι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ άλλαξαν ελάχιστα, με τις αγορές μετρητών κλειστές για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, αφού ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ την Τετάρτη. Ένας δείκτης της ισχύος του δολαρίου μειώθηκε για τρίτη ημέρα.

Οι παγκόσμιες μετοχές βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη περίοδο εβδομαδιαίων κερδών τους από τον Μάρτιο, λόγω μιας σειράς ήπιων οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, τα οποία έχουν αναβιώσει τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Οι εκθέσεις την Τετάρτη έδειξαν ότι ο αμερικανικός τομέας υπηρεσιών συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ η αγορά εργασίας είδε περαιτέρω σημάδια χαλάρωσης πριν από τα βασικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής.

«Με τις υπηρεσίες ISM να πέφτουν χθες στο 48,8, τις πιο αδύναμες από την πανδημία και τις διεκδικήσεις θέσεων εργασίας να επιδεινώνονται, τελικά τα αρνητικά στοιχεία θεωρούνται θετικά για τις αγορές», δήλωσε ο Justin Onuekwusi, επικεφαλής επενδύσεων στο St James Place. «Φαίνεται ότι ο Σεπτέμβριος είναι η ημερομηνία που όλοι κοιτάζουν τώρα».

Σε μεμονωμένες κινήσεις μετοχών, η Continental AG σημείωσε ράλι έως και 12%, αφού η εταιρεία ελαστικών σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα. Η Pandora A/S υποχώρησε αφού ένας αναλυτής υπογράμμισε τις πιέσεις κόστους πρώτων υλών που αντιμετωπίζει ο δανός κατασκευαστής βραχιολιών.

Τα ευρύτερα κέρδη της Πέμπτης για τις μετοχές ήταν ισχυρότερα στην Ασία, όπου ο δείκτης MSCI για την περιοχή αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Το Topix της Ιαπωνίας σκαρφάλωσε σε υψηλό ρεκόρ. Το γιεν ενισχύθηκε αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από το 1986 στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Όσον αφορά τη Γαλλία, οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν τις μετοχές της χώρας πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, επειδή η αγορά είναι πιθανό να ανακάμψει σε οποιοδήποτε από τα δύο πιο πιθανά αποτελέσματα.

Τα γαλλικά ομόλογα έχουν ήδη αρθεί από τους πολιτικούς ελιγμούς που επιδιώκουν να εμποδίσουν τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, έγραψαν σε έκθεσή τους οι Marina Zavolock και Regiane Yamanari της Morgan Stanley. Οι επενδυτές μετοχών θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να προσθέσουν έκθεση στη χώρα, είπαν.

Η πώληση γαλλικών κρατικών ομολόγων την Πέμπτη η δεύτερη από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές κύλησε ομαλά, προσθέτοντας ενδείξεις ότι οι ανησυχίες για τους κινδύνους για τα οικονομικά της χώρας υποχωρούν. Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων του γαλλικού και του γερμανικού 10ετούς έχει μειωθεί στις 68 μονάδες βάσης από το ανώτατο όριο των 86 μονάδων βάσης της περασμένης εβδομάδας.

Η αγορά είναι σαφώς πιο χαλαρή σχετικά με τον πολιτικό κίνδυνο στη Γαλλία”, δήλωσε ο Onuekwusi στο St James. «Φαίνεται ότι οι άνθρωποι βλέπουν αξία στη γαλλική αγορά, καθώς ο Macron και η αριστερή συμμαχία σχηματίζουν μια εταιρική σχέση που θα πρέπει να αποτρέψει τη διάσπαση της ψήφου και αυτό είναι θετικό όσον αφορά τον δεύτερο γύρο και για τις αγορές ομολόγων».

Επιστρέφοντας στο μέτωπο των επιτοκίων των ΗΠΑ, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed τον Ιούνιο έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι περίμεναν αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και ήταν διχασμένοι σχετικά με το πόσο καιρό θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού αυξημένο. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή θα παράσχει το επόμενο σημαντικό στοιχείο, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την πορεία των επιτοκίων. Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση 190. 000 τον Ιούνιο στις μη γεωργικές μισθοδοσίες λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα με το ποσοστό ανεργίας να διατηρείται στο 4%.

Εν τω μεταξύ, οι έμποροι παρακολουθούν εικασίες ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να ακυρώσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας με τον Ντόναλντ Τραμπ που αύξησε τις ανησυχίες ότι ο 81χρονος Δημοκρατικός είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει άλλη θητεία. Η Wall Street έχει αρχίσει να μετατοπίζει χρήματα μεταξύ περιουσιακών στοιχείων που θα επηρεαστούν από μια νίκη του Trump τον Νοέμβριο.

«Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία θα είναι περισσότερο μια προσωρινή ανησυχία για τις αγορές», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Bloomberg ο Adrian Zuercher, επικεφαλής επενδύσεων της UBS AG Private Banking. «Ο Τραμπ είναι μια διαφορετική ιστορία, ιδιαίτερα η κατάσταση του εμπορικού πολέμου. Θα πρέπει να δούμε πόσο επιθετικός θα είναι στους δασμούς και αυτό μπορεί να έχει απήχηση λίγο περισσότερο» στις αγορές, είπε.

Το Bitcoin υποχώρησε για τρίτη ημέρα, με τους εμπόρους να αναφέρουν παράγοντες όπως το δράμα γύρω από την υποψηφιότητα του Μπάιντεν και τις πιθανές κυβερνητικές πωλήσεις των token ως συμβολή στην πτώση του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο υποχώρησε από το υψηλό δύο μηνών, καθώς οι έμποροι αξιολόγησαν τα χαμηλότερα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και τη σοβαρότητα του τυφώνα Beryl. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν ένα μήνα λόγω της αισιοδοξίας για βελτίωση της ζήτησης από την Κίνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο