Οι Ευρωπαίοι προχωρούν στην κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 200 δισ. ευρώ

Οι Γάλλοι συζητούν πρόταση για το Κρεμλίνο να χάνει τίτλους εάν παραβιάσει μια μελλοντική εκεχειρία

Οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης ταλαντεύονται πίσω από τις προσπάθειες για την κατάσχεση περισσότερων από 200 δισ. ευρώ δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς καταρτίζουν σχέδια για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

Η Γαλλία και η Γερμανία, που εδώ και καιρό αντιτίθενται σε μια πλήρη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην ΕΕ, συζητούν με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Γάλλοι αξιωματούχοι συζήτησαν μια πρόταση για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία εάν η Μόσχα παραβιάσει μια μελλοντική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, δήλωσαν τρία άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας για το Κίεβο μετά τη σύγκρουση.

Οι υποστηρικτές της σύνδεσης της κατάπαυσης του πυρός τη βλέπουν ως έναν τρόπο να κρατήσουν τη Ρωσία σε οποιαδήποτε συμφωνία και να παράσχουν στο Κίεβο μια εγγύηση.

Οι συνομιλίες διεξάγονται εν μέσω ενός καταιγισμού ευρωπαϊκών διπλωματικών προσπαθειών, υπό την ηγεσία της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, για την εκπόνηση ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία, με αφορμή την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Οι σύμμαχοι της G7 δέσμευσαν περίπου 300 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας το 2022 μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία – περίπου 190 δισ. ευρώ – βρίσκονται στο κεντρικό αποθετήριο ασφαλείας Euroclear του Βελγίου, ενώ μικρότερα ποσά κατέχουν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ.

Επί του παρόντος, το εισόδημα που παράγεται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία – κυρίως μετρητά και κρατικά ομόλογα – χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή των χωρών της G7 για δάνεια ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, αλλά τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία δεν θίγονται.

Χώρες όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής πιέζουν εδώ και καιρό για την κατάσχεση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων, αλλά οι πρωτεύουσες-κλειδιά, όπως το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, έχουν προηγουμένως αντιδράσει λόγω ανησυχιών ότι η κατάσχεση κρατικής περιουσίας θα δημιουργούσε προηγούμενο βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχούσε επίσης ότι το καθεστώς του ευρώ ως ασφαλής επιλογή για τα συναλλαγματικά αποθέματα θα έθετε σε κίνδυνο. Τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία είναι εκφρασμένα σε ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η άμεση κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων δεν θα ήταν «σεβασμός του διεθνούς δικαίου», αλλά τα χρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μέρος της διαπραγμάτευσης στο τέλος του πολέμου».

Ο επίδοξος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς έχει δηλώσει ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια πρόταση που περιλαμβάνει την κατάσχεση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Ο Μερτς θα συνομιλήσει με τον υπηρεσιακό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τετάρτη για να ευθυγραμμίσει τις θέσεις του ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη. Εκπρόσωπος του Σολτς αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα περιουσιακά στοιχεία. «Προφανώς τα έσοδα και τα κέρδη χρησιμοποιούνται», δήλωσε στους βουλευτές, μιλώντας μετά την υπογραφή συμφωνίας με τον Volodymyr Zelenskyy, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, το Σαββατοκύριακο για το Ηνωμένο Βασίλειο να δανείσει 2,26 δισ. στερλίνες στην Ουκρανία με την υποστήριξη των κερδών από τα υπό κυρώσεις ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

«Όσον αφορά τα ίδια τα [υποκείμενα] περιουσιακά στοιχεία, είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα. Δεν είναι απλό», πρόσθεσε ο Starmer. «Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, και κάνουμε περισσότερη δουλειά για να εξετάσουμε ποιες είναι τουλάχιστον οι δυνατότητες, μαζί με άλλες χώρες».

Δύο από τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τη γαλλική πρόταση δήλωσαν ότι είχε γίνει δεκτή μεν από άλλους Ευρωπαίους συμμάχους, αλλά απέχει πολύ από το να συμφωνηθεί. Εκπρόσωπος του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το στρατόπεδο υπέρ της κατάληψης έχει λάβει ώθηση από την απειλή της κυβέρνησης Τραμπ να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. «Όλο και περισσότερες χώρες είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν [την κατάσχεση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων] ως μοχλό πίεσης», δήλωσε ένα άτομο.

Henry Foy Paola Tamma, Anne-Sylvaine Chassany, Leila Abboud και George Parker, Financial Times

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο