Κύρια σημεία
- Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ τον Μάιο μειώθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020, σηματοδοτώντας τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου παρά την πρόσφατη εκεχειρία.
- Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Μάιο, αλλά το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,4%, υποδηλώνοντας την αδύναμη εγχώρια ζήτηση.
- Παρά την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, η δυσπιστία παραμένει, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές.
Η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν αρκέσε για να ανακόψει την απότομη πτώση των εξαγωγών από την Κίνα προς τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ένα σημάδι της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ στο εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Οι κινεζικές αποστολές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 35% σε σχέση με τον Μάιο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των αποστολών προς τις ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν οι εξαγωγές επλήγησαν από τα κλεισίματα λόγω του Covid, και ακολούθησε μια πτώση 21% των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ τον Απρίλιο.
Όπως και τον προηγούμενο μήνα, η μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εξαγωγών προς άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,8% σε δολάρια τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αν και το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο από το 5,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και χαμηλότερο από την αύξηση 8,1% του Απριλίου.
Τα στοιχεία αυτά είναι τα πρώτα επίσημα εμπορικά στοιχεία που δημοσιεύει το Πεκίνο από την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τον περασμένο μήνα, με την οποία οι δύο χώρες συμφώνησαν να άρουν τα περισσότερα δασμολογικά μέτρα που είχαν επιβάλει η μία στην άλλη. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσουν το βασικό επίπεδο των δασμών για τα περισσότερα κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, ενώ η Κίνα δήλωσε ότι θα μειώσει τους δασμούς για τα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10% για 90 ημέρες.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο για να συζητήσουν την πορεία των εμπορικών σχέσεων. Μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα αναζωπύρωσε τις ελπίδες για μια μακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση, αλλά η δυσπιστία παραμένει βαθιά και από τις δύο πλευρές.
Μεταξύ άλλων παραπόνων, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της να επαναλάβει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, ενώ το Πεκίνο διαφώνησε με τους ελέγχους των ΗΠΑ στις εξαγωγές κινεζικών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και την ανάκληση των θεωρήσεων για Κινέζους φοιτητές.
Γενικότερα, τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας για τον Μάιο υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο ο δασικός πόλεμος έχει αναδιαμορφώσει τη ροή των εμπορευμάτων από τους Κινέζους κατασκευαστές προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Μετά την εμπορική εκεχειρία στη Γενεύη τον περασμένο μήνα, ορισμένοι αμερικανοί εισαγωγείς και κινεζικοί κατασκευαστές έσπευσαν να αποστείλουν παραγγελίες που είχαν παγώσει πριν από τη λήξη της 90ήμερης αναστολής. Οι κρατήσεις μεταφορικών από την Κίνα προς λιμάνια των ΗΠΑ και οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων, που είχαν υποχωρήσει λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, σημείωσαν άνοδο μετά την εκεχειρία.
Ωστόσο, πολλοί στελέχη παραμένουν επιφυλακτικοί, στοιχηματίζοντας ότι ο εμπορικός πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του. Κυβερνητικές και ιδιωτικές μετρήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα έδειξαν συνεχιζόμενη συρρίκνωση των νέων εξαγωγικών παραγγελιών τον Μάιο.
Στην αβεβαιότητα προστέθηκε το γεγονός ότι ένα ομοσπονδιακό εμπορικό δικαστήριο μπλόκαρε πρόσφατα σχεδόν όλους τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ φέτος, αν και η απόφαση έχει ανασταλεί εν αναμονή της έφεσης της κυβέρνησης.
Τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας ήταν ανθεκτικά στην αρχή του έτους. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,4% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ωθούμενο από την αύξηση των εξαγωγών, καθώς οι εταιρείες προχώρησαν σε παραγγελίες εν αναμονή των υψηλότερων δασμών. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί αργότερα φέτος λόγω των προκλήσεων που συνδέονται με τον εμπορικό πόλεμο.
Οι κινεζικές αποστολές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Μάιο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: YU FANPGING/UTUKU/ZUMA PRESS
Καθώς οι προοπτικές για τις κινεζικές εξαγωγές παραμένουν ασαφείς, το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την οικονομία με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια και έγχυσε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Κίνα διατηρεί επίσης ένα πρόγραμμα ανταλλαγής καταναλωτικών αγαθών με στόχο την τόνωση των δαπανών των νοικοκυριών.
Ωστόσο, σε ένδειξη της συνεχιζόμενης αδυναμίας της εγχώριας ζήτησης, οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 3,4% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σε σύγκριση με πτώση 0,2% τον Απρίλιο. Αυτό έφερε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας στα 103,22 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, από 96,18 δισεκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα.
Η αδύναμη εγχώρια ζήτηση εκδηλώθηκε επίσης με τη συνέχιση των αποπληθωριστικών πιέσεων. Τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 3,3% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερο από ένα χρόνο. Ο δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος για περισσότερο από δύο χρόνια, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης. Οι τιμές καταναλωτή, εν τω μεταξύ, σημείωσαν πτώση 0,1%, καταγράφοντας μείωση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Σε ένα τελευταίο σημάδι των εντεινόμενων αποπληθωριστικών πιέσεων και του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD μείωσε πρόσφατα τις τιμές σε μια σειρά μοντέλων αυτοκινήτων κατά ένα τρίτο, πυροδοτώντας φόβους για έναν νέο πόλεμο τιμών και ωθώντας τις αρχές να παρέμβουν.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

