Οι φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την αστυνόμευση της Τεχνητής Νοημοσύνης αντιμετωπίζουν την «έντονα» διαφορετική προσέγγιση του Trump

Το Ινστιτούτο Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης της Βρετανίας αγωνίζεται να ξεκινήσει το αμερικανικό φυλάκιο, ενώ προωθεί τους δεσμούς της GCHQ στην προσέγγιση της νέας διοίκησης

Οι φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην αστυνόμευση της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πληγεί από τους αγώνες του να ξεκινήσει ένα φυλάκιο στις ΗΠΑ και από την επερχόμενη διοίκηση Τραμπ, η οποία απειλεί να υιοθετήσει μια «εντελώς» διαφορετική προσέγγιση στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει το Ινστιτούτο Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης (AISI), το οποίο ιδρύθηκε πέρυσι με προϋπολογισμό 50 εκατ. στερλινών και 100 υπαλλήλους, καθώς επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της ως ο οργανισμός με τους καλύτερους πόρους στον κόσμο που διερευνά τους κινδύνους γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η OpenAI και η Google, επέτρεψαν στο AISI να δοκιμάσει και να εξετάσει τα τελευταία μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους. Ωστόσο, τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση με το άνοιγμα ενός γραφείου στο Σαν Φρανσίσκο τον Μάιο καθυστέρησαν, λόγω των εκλογών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και της δυσκολίας πρόσληψης προσωπικού για το φυλάκιο της Silicon Valley, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την επιρροή της, άτομα που βρίσκονται κοντά στη βρετανική κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα τοποθετεί όλο και περισσότερο την AISI ως έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στην εθνική ασφάλεια, με άμεσους δεσμούς με την υπηρεσία πληροφοριών GCHQ.

Εν μέσω μιας τεταμένης περιόδου στις σχέσεις μεταξύ της αριστερόστροφης κυβέρνησης των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου και της επερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, ορισμένοι πιστεύουν ότι το έργο της AISI στον τομέα της ασφάλειας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα υιοθετήσει αρκετά έντονα διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένους τομείς, πιθανώς σε θέματα κανονισμών», δήλωσε ο υπουργός τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου Πίτερ Κάιλ, ο οποίος τόνισε τις “ασφαλείς σχέσεις” της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι θα «λάβει μια μελετημένη απόφαση» σχετικά με το πότε η AISI θα ανοίξει το γραφείο της στο Σαν Φρανσίσκο, μόλις μπορέσει να στελεχωθεί κατάλληλα.

Η αυξανόμενη έμφαση αντανακλά τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες στις ΗΠΑ, όπου εδρεύουν οι κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να ακυρώσει το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την τεχνητή νοημοσύνη, με το οποίο ιδρύθηκε Ινστιτούτο Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης των ΗΠΑ. Ο Τραμπ διορίζει επίσης τον κεφαλαιούχο επιχειρηματικών κεφαλαίων Ντέιβιντ Σακς ως τσάρο του για την τεχνητή νοημοσύνη και την κρυπτογράφηση, με τους επενδυτές τεχνολογίας να είναι γνωστό ότι ανησυχούν για την υπερβολική ρύθμιση των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης.

Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και επενδυτές τεχνολογίας έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσουν να συμμορφώνονται με το βρετανικό όργανο ασφάλειας τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια πιο προστατευτική στάση έναντι του τεχνολογικού τομέα της.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ προειδοποίησε για ξένους παράγοντες – συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών και βρετανικών κυβερνήσεων – που επιβάλλουν σκληρούς κανονισμούς στις αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ή έχουν υπερβολική επιρροή στην αμερικανική πολιτική για την τεχνολογία.

Μια άλλη επιπλοκή είναι ο ρόλος του επικεφαλής της Tesla και συμβούλου του Τραμπ Έλον Μασκ. Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ πρόσφατα ανέπτυξε τα δικά του προηγμένα μοντέλα με την νεοφυή του εταιρεία, την xAI.

«Υπάρχει μια προφανής προσφορά προς τον Elon για την AISI, που ουσιαστικά πουλάει τη δουλειά που κάνουμε για την ασφάλεια πολύ περισσότερο από τη δουλειά που κάνουμε για την ασφάλεια», δήλωσε ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στη βρετανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η AISI παρείχε μια “μπροστινή πόρτα στη βρετανική GCHQ”.

Οι εταιρείες τεχνολογίας δήλωσαν ότι η έρευνα της AISI βοηθάει ήδη στη βελτίωση της ασφάλειας των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν κατασκευαστεί από ομάδες που εδρεύουν κυρίως στις ΗΠΑ. Τον Μάιο, η AISI εντόπισε τη δυνατότητα κορυφαίων μοντέλων να διευκολύνουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να παρέχουν γνώσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στη χημεία και τη βιολογία, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει επίσης να θέσει την AISI σε θεσμοθετημένη βάση. Κορυφαίες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των OpenAI, Anthropic και Meta, έχουν προσφερθεί εθελοντικά να παραχωρήσουν στην AISI πρόσβαση σε νέα μοντέλα για αξιολογήσεις ασφαλείας πριν αυτά διατεθούν σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές οι εθελοντικές δεσμεύσεις θα καταστούν υποχρεωτικές.

«[Αυτοί] θα είναι οι κώδικες που θα κατοχυρωθούν με νόμο, και αυτό γιατί απλά δεν νομίζω ότι όταν βλέπεις την ισχύ της τεχνολογίας για την οποία μιλάμε, το κοινό θα παραμείνει άνετα να σκέφτεται ότι οι δυνατότητες ορισμένων από αυτές τις τεχνολογίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν με βάση εθελοντικούς κώδικες», δήλωσε ο Κάιλ, μέλος της κυβέρνησης των Εργατικών που εξελέγη τον Ιούλιο.

Το βρετανικό ινστιτούτο ασφάλειας έχει επίσης προσλάβει από εταιρείες τεχνολογίας, όπως η OpenAI και η Google DeepMind, βοηθώντας να διατηρήσει καλές σχέσεις με κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και να διασφαλίσει την προσαρμογή τους στις συστάσεις του.

«Βασικά θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε με βάση το πόσο καλή είναι η δεξαμενή ταλέντων μας», δήλωσε ο Jade Leung, επικεφαλής τεχνολογίας στο βρετανικό AISI, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στην OpenAI.

Παρά τους δεσμούς αυτούς, υπήρξαν σημεία σύγκρουσης με τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Η AISI παραπονέθηκε ότι δεν της δόθηκε αρκετός χρόνος για να δοκιμάσει τα μοντέλα πριν κυκλοφορήσουν, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας έτρεχαν η μία με την άλλη για να παρουσιάσουν τις τελευταίες τους προσφορές στο κοινό.

«Δεν είναι τέλειο, αλλά υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε ο Geoffrey Irving, επικεφαλής επιστήμονας της AISI, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στην OpenAI και την DeepMind. «Δεν είναι πάντα η περίπτωση να έχουμε μεγάλη ειδοποίηση [για δοκιμές], πράγμα που μπορεί να είναι ένας αγώνας κατά καιρούς [αλλά είχαμε] αρκετή πρόσβαση για τις περισσότερες από τις μεγάλες κυκλοφορίες ώστε να κάνουμε καλές αξιολογήσεις».

Η βρετανική AISI έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής 16 μοντέλα και διαπίστωσε έλλειψη ισχυρών δικλείδων ασφαλείας και ευρωστίας έναντι κακής χρήσης στα περισσότερα από αυτά. Δημοσιεύει δημόσια τα πορίσματά της, χωρίς να διευκρινίζει ποια μοντέλα έχει δοκιμάσει.

Ενώ οι άνθρωποι μέσα στις εταιρείες αναγνωρίζουν κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία με το ινστιτούτο, η Google, η OpenAI και η Anthropic ήταν μεταξύ εκείνων που χαιρέτισαν το έργο του. «Δεν θέλουμε να βαθμολογούμε τις δικές μας εργασίες», δήλωσε ο Λάμα Άχμαντ, υπεύθυνος τεχνικού προγράμματος στο OpenAI.

Cristina Criddle και Anna Gross, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο