Οι γερμανικές επιχειρήσεις γίνονται πιο απαισιόδοξες καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές πιέσεις

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 85,7 τον Νοέμβριο από 86,5 τον προηγούμενο μήνα

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε αυτό το μήνα, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στη βιομηχανική βάση της χώρας, παράλληλα με τις ανησυχίες που εγείρονται από τη διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού και την απειλή των αμερικανικών εμπορικών δασμών.

Το Ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 85,7 τον Νοέμβριο από 86,5 τον προηγούμενο μήνα, η πέμπτη πτώση σε έξι μήνες. Η μέτρηση υπολείπεται επίσης των προσδοκιών των οικονομολόγων για 86,1, από δημοσκόπηση που συνέταξε η Wall Street Journal.

Η πτώση του επιχειρηματικού κλίματος αντανακλά τις ανησυχίες γύρω από τον βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας, τον παραδοσιακό μοχλό της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Μια χούφτα μεγάλων κατασκευαστών ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι απολύουν θέσεις εργασίας στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford και του προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων Bosch.

Ο προβληματικός τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας -ο οποίος έχει πληγεί από την αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη βασανιστική μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα και την ανάπτυξη των φθηνότερων κινεζικών αυτοκινήτων- αντιμετωπίζει επίσης την απειλή της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας και του πρωτοφανούς κλεισίματος εργοστασίων στον εγχώριο ηγέτη Volkswagen.

«Η γερμανική οικονομία παραπαίει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ.

Η ζήτηση στον τομέα της μεταποίησης, όπως μετράται με τις παραγγελίες, ήταν μειωμένη και οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν, ενώ η τρέχουσα κατάσταση περιγράφεται συχνά από τις επιχειρήσεις ως δύσκολη, πρόσθεσε ο Fuest.

Η απαισιοδοξία επεκτάθηκε όμως και στον τομέα των υπηρεσιών, όπου το επιχειρηματικό κλίμα μειώθηκε σημαντικά, καθώς και στον κατασκευαστικό κλάδο. Στην έρευνα του Ifo απαντούν περίπου 9.000 επιχειρήσεις.

Η οικονομία της Γερμανίας είναι πιθανό να συρρικνωθεί φέτος, δήλωσε νωρίτερα τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, η οποία περιελάμβανε την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών του, ανέδειξε τις διαφορετικές απαντήσεις για το πώς θα διορθωθεί η οικονομική δυσπραγία της χώρας, η οποία θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυξήσει τους εμπορικούς δασμούς στις εισαγωγές ξένων αγαθών. Η αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων θα μπορούσε να συνεχιστεί σε περίπτωση που χρειαστεί παρατεταμένο χρονικό διάστημα για τον σχηματισμό νέας γερμανικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Φεβρουαρίου.

«Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να δημιουργήσει νέους αντίθετους ανέμους για την ήδη σκληρά πληγείσα γερμανική εξαγωγική βιομηχανία», δήλωσε ο Philipp Scheuermeyer, οικονομολόγος της KfW Research.

«Υπάρχει επίσης η απειλή μιας παρατεταμένης περιόδου μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας η γερμανική πολιτική δύσκολα θα μπορέσει να αντιδράσει, πόσο μάλλον να παράσχει οποιαδήποτε κίνητρα», πρόσθεσε.

Η αδύναμη ανάπτυξη στη Γερμανία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ευρωζώνης, θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει ταχύτερα στη μείωση των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε τη Δευτέρα στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos ότι η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για πολύ καιρό.

«Διαφορετικά, η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί επαρκώς», δήλωσε.

Ed Frankl, The Wall Street Journal

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο