Οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δήλωσαν ότι οι «σθεναρές» προσπάθειες για την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης αποτελούν την κορυφαία οικονομική προτεραιότητα της χώρας σε μια πολυαναμενόμενη ετήσια συνάντηση στο Πεκίνο.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και οι ανώτεροι ηγέτες του κόμματος δεσμεύτηκαν επίσης να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας και να εκδώσουν περισσότερα «υπερμακροπρόθεσμα» ειδικά ομόλογα κατά τη διήμερη Κεντρική Διάσκεψη Οικονομικής Εργασίας, η οποία χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της πορείας της οικονομικής πολιτικής της χώρας για το επόμενο έτος.
Μια έκθεση σχετικά με τα συμπεράσματα της συνόδου που εκδόθηκε μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης ανέφερε ότι η Κίνα θα μειώσει τα επιτόκια και θα μειώσει σε «κατάλληλο χρόνο» τις καταθέσεις που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά.
Η συνεδρίαση του κόμματος ακολούθησε την αλλαγή της στάσης νομισματικής πολιτικής της Κίνας σε «μετρίως χαλαρή» τη Δευτέρα.
Η έκθεση της συνεδρίασης ανέφερε την υπόσχεση για «σθεναρή ενίσχυση της κατανάλωσης» ως την πρώτη από μια λίστα πολιτικών προτεραιοτήτων.
Το Πεκίνο θα επεκτείνει την εγχώρια ζήτηση «προς όλες τις κατευθύνσεις», ενώ θα εφαρμόσει άλλες «ειδικές δράσεις», αναφέρεται.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φλερτάρει εδώ και μήνες με τον αποπληθωρισμό, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν αποτραβηχτεί από τις δαπάνες, αφήνοντας την οικονομία να εξαρτάται από τις εξαγωγές για την προώθηση της ανάπτυξης.
Αλλά η εξαγωγική στρατηγική έχει ήδη αναστατώσει πολλούς από τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα το επόμενο έτος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ με σχέδια να πλήξει τα κινεζικά προϊόντα με επιπλέον δασμούς.
Η Κίνα «αντιμετωπίζει βαθύτερες δυσμενείς επιπτώσεις από το μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον και η οικονομία της χώρας μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις», αναφέρεται στην έκθεση της συνόδου.
Ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι το Πεκίνο θα ενισχύσει τη στήριξη της οικονομίας, αλλά ότι οι αναλυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να γίνουν σαφέστερα τα δασμολογικά μέτρα του Τραμπ για συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις προθέσεις της ηγεσίας.
«Η αλλαγή πολιτικής αυτή την εβδομάδα είναι σαφώς πιο σημαντική από εκείνη [που] έλαβε χώρα την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Ζανγκ, αναφερόμενος σε ένα πακέτο μέτρων τόνωσης που περιελάμβανε μειώσεις επιτοκίων.
Ωστόσο, οι περιορισμένες λεπτομέρειες που παρείχαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μετά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας φάνηκε πιθανό να απογοητεύσουν περαιτέρω τους επενδυτές που περίμεναν με ανυπομονησία μια μεγάλη τόνωση από το Πεκίνο.
Ο Kelvin Lam, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ελάχιστη σαφήνεια σχετικά με το τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την κατανάλωση. «Η έλλειψη λεπτομερειών … απογοητεύει την αγορά», δήλωσε.
Ο Lam είπε ότι δεν περιμένει από το Πεκίνο να εφαρμόσει μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης-όπως η διανομή μετρητών, αλλά ότι είναι πιθανό να επιδιώξει να ενισχύσει την κοινωνική ασφάλιση, να αναπτύξει περισσότερα προγράμματα ανταλλαγής ή να προσπαθήσει να τονώσει το χρηματιστήριο και να αυξήσει τις επενδύσεις.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για 50 εταιρείες μεγαλομετοχών στην αγορά μετοχών Α της Κίνας υποχώρησαν κατά 1,2% λίγο μετά την ανακοίνωση.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό μπαζούκα που ελπίζουν να δουν ορισμένοι επενδυτές, αλλά το θετικό είναι ότι, για το 2025, το δημοσιονομικό πακέτο θα είναι πιο διευκολυντικό σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες», δήλωσε ο Ζου Χαϊμπίν, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan για την Κίνα.
Ο Zhu δήλωσε ότι αναμένει κάποια μέτρα τόνωσης το επόμενο έτος και «ένα ρεκόρ υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος και ρεκόρ υψηλής έκδοσης κρατικών ομολόγων», προσθέτοντας ότι η έκδοση υπερμακροπρόθεσμων ειδικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 2 δισ. ρουβλίων (275 δισ. δολάρια) το 2025.
Αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν νωρίτερα την Πέμπτη ότι οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ότι τα μέτρα χαλάρωσης της Κίνας θα αναζωογονήσουν την οικονομία.
Είπαν ότι αυτό εξηγεί γιατί οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Κίνας είχαν φθάσει σε νέα χαμηλά επίπεδα από την αρχή του έτους, ακόμη και μετά τις προηγούμενες υποσχέσεις για μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση.
Ryan McMorrow και Cheng Leng, Financial Times
Τ.Σ.