Οι ΗΠΑ είναι πλέον ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας

Γερμανίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν την Κίνα ως ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Το εμπόριο της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες – εξαγωγές και εισαγωγές μαζί – ανήλθε σε 63 δισεκατομμύρια ευρώ (68 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ενώ το ποσό για την Κίνα ήταν λίγο κάτω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το 2023, η Κίνα ήταν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, με όγκους που έφτασαν τα 253 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και αυτό ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια μπροστά από τις ΗΠΑ.

«Οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν πλέον αυξηθεί περαιτέρω λόγω της ισχυρής οικονομίας εκεί, ενώ τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές από την Κίνα έχουν μειωθεί», δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Vincent Stamer, εξηγώντας τη στροφή του πρώτου τριμήνου.

Διαρθρωτικοί λόγοι είναι επίσης ένας παράγοντας, είπε.

«Η Κίνα έχει ανέβει στην κλίμακα της αλυσίδας αξίας και παράγει όλο και πιο σύνθετα αγαθά, τα οποία συνήθιζε να εισάγει από τη Γερμανία», δήλωσε ο Stamer. «Επιπλέον, οι γερμανικές εταιρείες παράγουν όλο και περισσότερο τοπικά αντί να εξάγουν αγαθά από τη Γερμανία στην Κίνα».

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θέλει να μειώσει την έκθεσή της στην Κίνα, επικαλούμενη πολιτικές διαφορές και κατηγορώντας το Πεκίνο στην πρώτη του ανακοίνωση στρατηγικής για την Κίνα πέρυσι για «αθέμιτες πρακτικές». Αλλά το Βερολίνο ήταν ασαφές σχετικά με τα βήματα πολιτικής για τη μείωση των εξαρτήσεων.

Οι γερμανικές εισαγωγές αγαθών από την Κίνα μειώθηκαν σχεδόν 12% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές αγαθών προς την Κίνα μειώθηκαν λίγο περισσότερο από 1%, δήλωσε ο Juergen Matthes, από το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IW.

«Το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία αποδίδει χειρότερα από ό, τι πολλοί ήλπιζαν, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ υπερβαίνει τις προσδοκίες, πιθανώς συμβάλλει σε αυτό», δήλωσε ο Matthes.

Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 10% των γερμανικών εξαγωγών αγαθών. Το μερίδιο της Κίνας έχει μειωθεί σε λιγότερο από 6%, δήλωσε ο Matthes.

«Με έναν σαφή παγκόσμιο οικονομικό αντίθετο άνεμο για το γερμανικό οικονομικό μοντέλο, φαίνεται να λαμβάνει χώρα ένας αναπροσανατολισμός – επίσης γεωπολιτικά υποκινούμενος – μακριά από τον αντίπαλο του συστήματος Κίνα και προς τον διατλαντικό εταίρο των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν αυτό θα συνεχιστεί.

«Εάν η κυβέρνηση του Λευκού Οίκου αλλάξει μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και κινηθεί περισσότερο προς την κατεύθυνση του κλεισίματος των αγορών, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να σταματήσει», δήλωσε ο Dirk Jandura, πρόεδρος της εμπορικής ένωσης BGA.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο