Οι ΗΠΑ μειώνουν τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης

Σαουδική Αραβία

πετρελαίου

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει έως και 180 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, δήλωσαν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειώσει τις υψηλές τιμές των καυσίμων και να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Εάν ο Λευκός Οίκος ακολουθήσει αυτό το σχέδιο, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) στην σχεδόν 50ετή ιστορία του και θα σηματοδοτήσει την τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες που η αμερικανική κυβέρνηση αξιοποιεί τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Τα 180 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που φέρεται να έχουν πρόσβαση ισοδυναμούν με περίπου δύο ημέρες παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με το Reuters, και θα αντληθούν σταδιακά σε διάστημα αρκετών μηνών, ενώ ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο είναι να αξιοποιηθεί έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Οι προθέσεις του προέδρου Μπάιντεν αποκαλύφθηκαν μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για να συζητήσουν και να αποφασίσουν σχετικά με μια συλλογική απελευθέρωση πετρελαίου με στόχο την ψύξη των παγκόσμιων τιμών του αργού που έφτασαν σε υψηλά 14 ετών τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και λίγο πριν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αρνηθεί να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Δύσης να αυξήσει σημαντικά την προσφορά.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν απότομα

Η είδηση της ανακοίνωσης του Μπάιντεν ώθησε τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω. Όταν άνοιξαν οι αγορές στις ΗΠΑ, το West Texas Intermediate (WTI) και το αργό τύπου Brent σημείωσαν πτώση περίπου 5% στα 102 και 108 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα.

Η Goldman Sachs, σε ερευνητικό σημείωμα που απέστειλε στους πελάτες της, υποστήριξε ότι η απελευθέρωση 180 εκατομμυρίων βαρελιών σε διάστημα έξι μηνών θα βοηθούσε την εξισορρόπηση της αγοράς φέτος, αλλά δεν θα έλυνε το διαρθρωτικό έλλειμμα προσφοράς που προκαλείται από τις κυρώσεις στην Ρωσίας.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη χώρα του να εισβάλει στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο απάντησαν πλήττοντας τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου, με βαριές κυρώσεις. Οι επακόλουθες ανησυχίες για την προσφορά οδήγησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σε περίπου 139 δολάρια ανά βαρέλι νωρίτερα τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Εκτός από την άντληση περισσότερων βαρελιών από τα δικά τους αποθέματα και την προσδοκία ότι τα μέλη του ΔΟΕ θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και άλλους μεγάλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να αυξήσουν απότομα τις προμήθειες και να μειώσουν τις τιμές. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ αρνείται να υποχωρήσει, επιβεβαιώνοντας ότι θα αυξήσει την προσφορά κατά 432. 000 βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και όχι περισσότερο.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιθυμεί απεγνωσμένα να μειώσει τις τιμές των καυσίμων, καθώς έχουν συμβάλει στον υψηλό πληθωρισμό και έχουν πλήξει το ποσοστό δημοτικότητας της κυβέρνησής του ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου βλάπτουν τους Αμερικανούς με πολλούς τρόπους, επηρεάζοντας, μεταξύ άλλων, το κόστος οδήγησης και το ποσό που καταβάλλεται για τη θέρμανση των σπιτιών.

Πηγή: investopedia.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο