Η BYD και άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεσμεύτηκαν να πληρώνουν εγκαίρως τους προμηθευτές τους, μετά την έκφραση ανησυχίας από την κυβέρνηση του Πεκίνου
Περίπου δώδεκα εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων οι Geely, Xiaomi και οι κρατικά υποστηριζόμενες GAC και FAW, δεσμεύτηκαν χθες να τηρούν προθεσμία 60 ημερών για την πληρωμή των λογαριασμών των προμηθευτών τους, με στόχο την «προώθηση της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας» και τη «διασφάλιση της σταθερότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Οι δεσμεύσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών έρχονται μετά την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών για την πάταξη της αυξανόμενης εξάρτησης του κλάδου από τη λεγόμενη χρηματοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μια πρακτική χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων μέσω της καθυστέρησης των πληρωμών προς τους προμηθευτές.
Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας, η ανώτατη ρυθμιστική αρχή του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, προειδοποίησε εκπροσώπους 16 μεγάλων εγχώριων αυτοκινητοβιομηχανιών κατά των επιθετικών μειώσεων των τιμών και της συσσώρευσης ανεξόφλητων λογαριασμών προς τους προμηθευτές, σε κλειστή συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα.
Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας είχε εκδώσει τον Μάρτιο κανόνες που απαιτούν από τις μεγάλες εταιρείες να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους προς τους μικρότερους προμηθευτές εντός 60 ημερών. Οι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουνίου.
Οι κινεζικοί προμηθευτές αυτοκινήτων αναγκάζονται εδώ και καιρό να υπομένουν περιόδους πληρωμών που φτάνουν έως και τους 200 ημέρες και να δέχονται υποσχετικές επιστολές από τους πελάτες τους ως μέθοδο πληρωμής.
«Αν δεν δεχτείς, οι πελάτες θα βρουν απλά έναν άλλο προμηθευτή», δήλωσε στο Financial Times ένας εγχώριος προμηθευτής αυτοκινήτων που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Σχεδόν όλες οι μεγάλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των BYD και Geely, διαθέτουν συστήματα υποσχετικών επιστολών για τις συναλλαγές με τους προμηθευτές τους.
Οι ανάντη βιομηχανίες έχουν επίσης αισθανθεί την πίεση από τον πόλεμο των τιμών των αυτοκινήτων. Η Κινεζική Ένωση Σιδήρου και Χάλυβα, που εκπροσωπεί τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της χώρας, εξέδωσε μια ασυνήθιστα σκληρή κριτική των εγχώριων αυτοκινητοβιομηχανιών σε μια δήλωση την Τρίτη.
«Από πέρυσι, ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ζητήσει μειώσεις τιμών άνω του 10%, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια που μπορούν να δεχτούν οι χαλυβουργίες», ανέφερε ο κλάδος. «Οι πληρωμές καθυστερούν αρκετούς μήνες και γίνονται μόνο μέσω υποσχετικών γραμματίων».
Κατά την άποψή του, πρέπει να διατηρηθεί η αρχή «όχι πληρωμή, όχι παράδοση».
Ο Paul Gong, αναλυτής αυτοκινήτων στην UBS, σημείωσε ότι το φαινόμενο έχει γίνει «κανόνας στον κλάδο», εν μέρει λόγω των μακροχρόνιων προβλημάτων πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.
«Μέρος του προβλήματος είναι οι βιομηχανίες… που έχουν πάντα κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Γι’ αυτό ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει το κεφάλαιο κίνησης των πελατών της», δήλωσε ο Gong.
Πρόσθεσε ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες συνήθως επιλέγουν μακρύτερους όρους πληρωμής ή ανταλλάσσουν ταχύτερες πληρωμές με καλύτερες τιμές για τα εξαρτήματα.
Τον περασμένο μήνα, η BYD ανακοίνωσε μια νέα σειρά μειώσεων τιμών σε περισσότερα από 20 μοντέλα της γκάμας των ηλεκτρικών οχημάτων της, προκαλώντας σοκ στον κλάδο με την τιμή των 55.800 RMB (7.770 δολάρια) για το Seagull hatchback που λειτουργεί αποκλειστικά με μπαταρία. Παρόμοιες κινήσεις από ανταγωνιστές, όπως η Changan και η Leapmotor, ακολούθησαν τις εκπτώσεις.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

