Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εισαγάγει ένα σχέδιο με στόχο τη διαμεσολάβηση της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη δυνατότητα να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, οι πιο άμεσες και έντονες επιπτώσεις μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας θα φανούν στις ενεργειακές αγορές, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και στον τομέα του πετρελαίου.
Η βασική προσδοκία από την πρόταση του Τραμπ, που πρόκειται να παρουσιαστεί στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, περιστρέφεται γύρω από τη χαλάρωση των εχθροπραξιών και την πιθανή εκ νέου άνοιγμα των ρωσικών ενεργειακών ροών στην Ευρώπη.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs προτείνουν ότι εάν αποκατασταθεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα μπορούσε να μειώσει τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου (TTF) έως και 15% έως 50%.
Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 30% της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης, ένα ποσοστό που έκτοτε έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν.
Εάν οι ροές του ρωσικού αγωγού μέσω της Ουκρανίας επανέλθουν σε ακόμη μέτρια επίπεδα, τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη θα βελτιωθούν και οι τιμές του φυσικού αερίου πιθανότατα θα μειωθούν περαιτέρω σε σχέση με τον άνθρακα.
Εάν η ρωσική προσφορά επέστρεφε στα προπολεμικά επίπεδα, η τιμή του TTF θα μπορούσε να πέσει στα μέσα της δεκαετίας του ’20 EUR/MWh, μια σημαντική μείωση από τα σημερινά επίπεδα.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs σημειώνουν επίσης ότι η χαλάρωση των κυρώσεων της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς, καθώς η παγκόσμια παραγωγή παραμένει αυστηρά διαχειριζόμενη από τον ΟΠΕΚ+ και όχι μόνο από κυρώσεις.
Το υπάρχον εμπάργκο πετρελαίου της G7 και το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό ήταν αποτελεσματικά στον αναπροσανατολισμό των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου από την Ευρώπη σε εναλλακτικές αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα.
Ως αποτέλεσμα, ενώ μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει τους εμπορικούς δρόμους, δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Η γεωπολιτική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες με μερίδια σε ρωσικές εταιρείες. Η BP (NYSE:BP), η οποία κατέχει μερίδιο 19,75% στη Rosneft, και η TotalEnergies (EPA:TTEF), με ποσοστό 19,4% στη Novatek, αναμένεται να κερδίσουν σημαντικά από την επίλυση της σύγκρουσης.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι εάν τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία ανακτήσουν τα επίπεδα αποτίμησης του 2021, η κεφαλαιοποίηση της BP θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 20% και η TotalEnergies κατά 10%.
Επιπλέον, η BP και η TotalEnergies θα μπορούσαν να δουν βελτιώσεις στις ταμειακές ροές κατά 4,6% και 2%, αντίστοιχα, εάν αποκατασταθούν οι πληρωμές μερισμάτων από τη Rosneft και τη Novatek.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως η Equinor, η OMV και η TotalEnergies, θα αντιμετωπίσουν σημαντικές αλλαγές στις οικονομικές τους προοπτικές. Η Equinor, για παράδειγμα, έχει την υψηλότερη ευαισθησία στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου άμεσης παράδοσης, με πιθανή μείωση των ταμειακών ροών κατά 2,1% για κάθε πτώση 1$/mcf στις τιμές του φυσικού αερίου.
Εάν η ειρήνη οδηγήσει σε ανανεωμένη ροή ρωσικού φυσικού αερίου και σε σημαντική μείωση της τιμής, η ταμειακή ροή της Equinor θα μπορούσε να μειωθεί έως και 14% το 2025.
Ωστόσο, ακόμη και χωρίς πλήρη επανέναρξη του ρωσικού εφοδιασμού, το αναμενόμενο κύμα νέας παγκόσμιας προμήθειας LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αναμένεται να συμβάλει σε μια μακροπρόθεσμη πτωτική τάση στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.
Παρά τα πιθανά οικονομικά οφέλη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, οι γεωπολιτικές προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.
Ο πόλεμος έχει αναδιαμορφώσει την παγκόσμια ενεργειακή δυναμική, αναγκάζοντας την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της και να επιταχύνει τη μετάβασή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οποιαδήποτε επανεισαγωγή ρωσικών ενεργειακών ροών θα αντιμετωπιζόταν επομένως με ένα περίπλοκο μείγμα οικονομικών, πολιτικών και ρυθμιστικών αντιδράσεων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
πηγή: investing.com

