Οι κορυφαίες επιλογές τραπεζικών μετοχών για το 2024

τράπεζες

μετοχές

Οι τραπεζικές μετοχές υστερούσαν σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, και η αποτυχία τριών μεγάλων ιδρυμάτων στις αρχές του έτους μπορεί να άφησε μια πικρή γεύση στο στόμα των επενδυτών. Ωστόσο, ορισμένες τραπεζικές μετοχές έχουν ελκυστικές τιμές αυτή τη στιγμή και οι στοχευμένες επενδύσεις στον τομέα μπορεί να αποδειχθούν επικερδείς το 2024.

Σε έκθεσή τους στις 6 Δεκεμβρίου, οι αναλυτές της Keefe, Bruyette & Woods έγραψαν ότι είναι βέβαιοι ότι οι χειρότερες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των κερδών προς τα κάτω έχουν περάσει για τον κλάδο. Οι επενδυτές συνήθως θέλουν να βλέπουν μια σταθερή αύξηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη για να στηρίξουν τις τιμές των μετοχών. Όμως, συνέβαινε το αντίθετο, καθώς πολλές τράπεζες αντιμετώπιζαν μείωση των καθαρών περιθωρίων επιτοκίου – η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων που κερδίζουν από δάνεια και επενδύσεις σε τίτλους και αυτών που πληρώνουν για καταθέσεις ή δανεισμό – καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και ώθησε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της.

Για το 2024, οι αναλυτές της KBW συνιστούν στους επενδυτές να διακρατούν μετοχές τραπεζών με “φθηνούς ισολογισμούς“, καθώς και εκείνων των τραπεζών που αναμένουν να αυξήσουν σημαντικά τις ενσώματες λογιστικές αξίες τους και των τραπεζών με επιχειρήσεις κεφαλαιαγοράς που είναι “έτοιμες για ανάκαμψη”

Ρύθμιση της σκηνής

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της περασμένης εβδομάδας να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια και η ένδειξη στις οικονομικές προβλέψεις της Fed ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα μειωθεί τρεις φορές το 2024 ενίσχυσε την προσδοκία ότι οι τράπεζες θα περάσουν καλύτερες εποχές.

Ακολουθεί μια σύνοψη των προβλέψεων για τη μείωση των επιτοκίων από 12 οικονομολόγους.

Ακολουθεί ένα διάγραμμα που δείχνει την απόδοση του δείκτη KBW Nasdaq Bank Index έναντι του δείκτη S&P 500 φέτος μέχρι την Παρασκευή, και οι δύο με επανεπένδυση των μερισμάτων:

μετοχές

Μπορείτε να δείτε τη βουτιά στις αρχές Μαρτίου για τον δείκτη KBW Nasdaq Bank Index και την άνοδο που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και συνεχίζεται αυτόν τον μήνα. Η δράση του Μαρτίου επικεντρώθηκε στις πτωχεύσεις της Silicon Valley Bank της Σάντα Κλάρα, Καλιφόρνια, στις 10 Μαρτίου και της Signature Bank της Νέας Υόρκης στις 12 Μαρτίου. Στη συνέχεια, η προβληματική First Republic Bank of San Francisco έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές την 1η Μαΐου.

Η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που προέκυψε από την αλλαγή πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις αρχές του 2022 έφερε το τίμημά της, καθώς αυξήθηκε το κόστος των καταθέσεων των τραπεζών. Τα τρία αποτυχημένα ιδρύματα είχαν συγκεκριμένα προβλήματα:

  • Η Silicon Valley Bank επικεντρώθηκε επί δεκαετίες στη χορήγηση δανείων και στη συγκέντρωση καταθέσεων από εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου. Η τράπεζα αντιμετώπισε μια τέλεια καταιγίδα εκροής καταθέσεων, επειδή οι ίδιες οι πηγές ρευστότητας των εταιρειών VC στέρεψαν. Η τράπεζα αναγκάστηκε να αντλήσει μετρητά πουλώντας τίτλους με ζημία, αφού οι τιμές των ομολόγων είχαν πέσει καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν.
  • Η Signature Bank of New York διέθετε ένα ποικίλο επιχειρηματικό μοντέλο, αλλά η αυξανόμενη εστίασή της στην παροχή υπηρεσιών σε ανταλλακτήρια εικονικών νομισμάτων και συναφείς εταιρείες οδήγησε σε ζημιά στη φήμη της και σε εκροή καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας να αποφασίσουν το κλείσιμο της τράπεζας.
  • Η First Republic Bank επικεντρώθηκε στην εξυπηρέτηση πελατών υψηλού πλούτου, η οποία περιελάμβανε τη χορήγηση ενυπόθηκων δανείων jumbo, τα οποία ήταν πολύ μεγάλα για να αγοραστούν από τη Fannie Mae ή τη Freddie Mac. Αυτό σήμαινε ότι η τράπεζα επιβαρύνθηκε με ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων με χαμηλά επιτόκια, ενώ το κόστος των καταθέσεων αυξανόταν. Το πρόβλημα αυτό, μαζί με τις απώλειες από το χαρτοφυλάκιο τίτλων της, συνέβαλε στην απώλεια εμπιστοσύνης, στη μείωση των καταθέσεων και τελικά στην απόφαση των κρατικών ρυθμιστικών αρχών να κλείσουν την τράπεζα.

Αυτό το κομμάτι της ιστορίας μπορεί να σταματήσει να επιβαρύνει τις τραπεζικές μετοχές, όχι μόνο λόγω της προσδοκίας ότι το κόστος των καταθέσεων θα μειωθεί το επόμενο έτος, αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο η χρηματιστηριακή αγορά αντιδρά στη Fed και στις οικονομικές εξελίξεις. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου BX:TMUBMUSD10Y έχει μειωθεί στο 3,91% από 4,88% στα τέλη Οκτωβρίου. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, οι αποτιμήσεις των ομολόγων στην αγορά αυξάνονται. Αυτό διευκολύνει την πίεση στις τράπεζες και μπορεί να ενισχύσει τα κέρδη τους καθώς και τους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων τους.

Κορυφαίες επιλογές τραπεζικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης

KeyCorp

Οι μετοχές της KeyCorp of Cleveland έχουν υποχωρήσει κατά 18% φέτος, εξαιρουμένων των μερισμάτων. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 37% τους τελευταίους δύο μήνες και έκλεισε στα 14,32 δολάρια την Παρασκευή.

Η KeyCorp καταβάλλει τριμηνιαίο μέρισμα 20,5 σεντς ανά μετοχή. Αυτή η ετήσια μερισματική πληρωμή των 82 σεντς αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5,73%, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή.

Ο Konrad δήλωσε ότι η τράπεζα “κερδίζει ελάχιστα στον ισολογισμό της” και ότι ο δείκτης πληρωμών της (μερίσματα προς κέρδη ανά μετοχή) κυμαίνεται στο 80%. Για το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας που είναι διαθέσιμα για τους κοινούς μετόχους ήταν 29 σεντς ανά μετοχή, από 55 σεντς ένα χρόνο νωρίτερα. Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο προσαρμοσμένο βάσει φόρων 2,01% το τρίτο τρίμηνο, μειωμένο από 2,74% ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Konrad, “σχεδόν το 30% του ισολογισμού τους κερδίζει 30 μονάδες βάσης και θα ανατιμηθεί μέχρι το τέλος του 2024” Η KeyCorp είχε φορτώσει τα 2ετή έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου πριν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και πριν το κόστος των καταθέσεων εκτοξευθεί. Με τόσα πολλά από αυτά τα χρεόγραφα και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε “υποβρύχια” συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων που λήγουν το επόμενο έτος, ο Konrad αναμένει ότι τα κέρδη της KeyCorp θα αυξηθούν σημαντικά. Είπε ότι “η αναλογία πληρωμών θα μειωθεί πιθανότατα στο μισό”

Βλέπει μια καλή σχέση “κινδύνου-απόδοσης” για τη μετοχή “καθώς περνάμε το πρώτο τρίμηνο. Στη συνέχεια, ο κεφαλαιακός κίνδυνος υποχωρεί σημαντικά καθώς αυξάνονται τα κέρδη”

Ο Konrad εκτιμά ότι η KeyCorp θα κερδίσει 1,82 δολάρια ανά μετοχή το 2024, το οποίο είναι πάνω από τη συναίνεση των 23 αναλυτών της FactSet για τα κέρδη ανά μετοχή που εκτιμάται σε 1,29 δολάρια. Η τιμή-στόχος του για τη μετοχή είναι 15 δολάρια, η οποία είναι μόνο 5% πάνω από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 14,32 δολάρια την Παρασκευή. Η μετοχή αυξήθηκε κατά 8% την περασμένη εβδομάδα.

Ο αναλυτής της Odeon Capital, Richard Bove, αξιολογεί επίσης την KeyCorp ως αγορά, αλλά με υψηλότερο 12μηνο στόχο τιμής στα 15,45 δολάρια. Σε σημείωμά του προς τους πελάτες την Πέμπτη, ο Bove έγραψε: “Φαίνεται ότι η KeyCorp θα προβεί σε σημαντικές λειτουργικές προσαρμογές κατά το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι πιθανό να μειώσει τα κέρδη, έτσι ώστε τα τριμηνιαία αποτελέσματα να είναι απογοητευτικά”

Αναμένει έντονη δράση από την τράπεζα για τη μείωση της έκθεσής της σε δάνεια που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου βάσει των νέων κανονιστικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Αναμένει επίσης “υψηλό κόστος αποζημιώσεων και αυτοματισμού” μέχρι το 2024, καθώς η τράπεζα μειώνει τα έξοδα, εν μέρει με απολύσεις υπαλλήλων.

Αυτές οι κινήσεις, ένα βελτιωμένο περιβάλλον επιτοκίων και “μεγαλύτερες ευκαιρίες” στις κεφαλαιαγορές, καθώς οι εταιρείες “αναδιαρθρώνουν τους ισολογισμούς τους”, θα βοηθήσουν τα κέρδη της KeyCorp να “εκτοξευθούν υψηλότερα το 2025”, μετά από μέτρια αύξηση των κερδών το 2024, έγραψε ο Bove.

Truist

Η Truist Financial Corp. της Charlotte, N.C., δημιουργήθηκε όταν η BB&T Corp. συγχωνεύθηκε με την SunTrust of Atlanta τον Δεκέμβριο του 2019. Η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 17% φέτος, αλλά αυξήθηκε κατά 29% από δύο μήνες νωρίτερα και έκλεισε στα 36,70 δολάρια την Παρασκευή. Η Truist καταβάλλει τριμηνιαίο μέρισμα 52 σεντς μετοχής για απόδοση 5,67% στο κλείσιμο της Παρασκευής.

“Η Truist ανήκει στο στρατόπεδο μερικών τραπεζών που πρόσθεσαν διάρκεια σε λάθος χρόνο, γεγονός που δημιούργησε ανησυχίες για το κεφάλαιο της αγοράς [καθώς η αξία των επενδύσεων σε τίτλους μειώθηκε] και ένα πραγματικά χαμηλό καθαρό περιθώριο επιτοκίου”, δήλωσε ο Konrad. Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους τρίτου τριμήνου 2,95%, μειωμένο από 3,12% ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη ανά μετοχή για τους κοινούς μετόχους του τρίτου τριμήνου ανήλθαν σε 1,07 δολάρια, από 1,54 δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Νωρίτερα φέτος, η Truist πούλησε το 20% της επιχείρησης ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Stone Point, μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με έκθεση της Semafor τον Οκτώβριο, οι δύο εταιρείες διαπραγματεύονταν την πώληση του υπόλοιπου 80% έναντι περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας όχι μόνο θα αυξήσει τους δείκτες ρυθμιστικών κεφαλαίων της Truist κατά περίπου 300 μονάδες βάσης, αλλά θα βελτιώσει τα κέρδη ανά μετοχή του 2024 σε περίπου 4,40 δολάρια από 3,70 δολάρια, δήλωσε ο Konrad.

“Έτσι, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως βραχυπρόθεσμο”, είπε, “αλλά θέτει επίσης την Truist σε μια θέση όπου μπορεί να αναπτυχθεί”

Ο Konrad έχει τιμή-στόχο 36 δολάρια για την Truist, η οποία είναι τώρα κάτω από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της τράπεζας στα 36,70 δολάρια την Παρασκευή. Ωστόσο, η Bove αναβάθμισε την Truist σε buy το πρωί της Δευτέρας, με τιμή-στόχο τα 40,45 δολάρια.

Goldman Sachs

“Συνολικά, εξακολουθούμε να είμαστε πολύ θετικοί για τις κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος”, δήλωσε ο Konrad. Ανέφερε “αναιμικά επίπεδα για επτά ή οκτώ τρίμηνα” για τον κλάδο των τραπεζικών επενδύσεων. “Υπάρχει μόνο τόσος χρόνος που οι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν πριν κάνουν συναλλαγές, κεφαλαιακό χρέος ή στρατηγικά”, πρόσθεσε.

Οι μετοχές της Goldman Sachs Group Inc. έκλεισαν στα 380,51 δολάρια την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 11% για το 2023. Η τράπεζα καταβάλλει τριμηνιαίο μέρισμα 2,75 δολάρια ανά μετοχή, με απόδοση 2,89%.

Σύμφωνα με την FactSet, η Goldman Sachs διαπραγματεύεται 1,1 φορές την ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή. Αυτό είναι κάτω από τους δείκτες P/TBV της FactSet που είναι 1,3 για την KeyCorp και 1,5 για την Truist. Αλλά ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι μετοχές της Goldman, της αρχηγικής ανταγωνίστριας Morgan Stanley MS, -0,90%, διαπραγματεύονται για 2 φορές την ενσώματη λογιστική αξία, σύμφωνα με την FactSet.

Ο Konrad βλέπει “λιγότερο καθοδικό κίνδυνο” για την Goldman λόγω της χαμηλής αποτίμησής της σε σχέση με το λογιστικό υπόλοιπο. Πιστεύει επίσης ότι η μείωση των επιτοκίων θα στηρίξει τη δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές. Τέλος, ανέφερε την Goldman ως “ιστορία αναδιάρθρωσης”, όχι μόνο από την έξοδο από τον τομέα καταναλωτικών δανείων, αλλά και από τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της, για την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαιακών δεικτών.

Η τιμή-στόχος του Konrad για την Goldman είναι 400 δολάρια.

Πηγή: www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο