Alice Hancock και Raphael Minder, Financial Times
Επενδυτές απειλούν να μηνύσουν την τσεχική κυβέρνηση για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις ηλιακής ενέργειας, η τελευταία διαμάχη που υπογραμμίζει πώς οι ταμειακά ταλαιπωρημένες κυβερνήσεις της Ευρώπης αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση του μπλοκ. Τρεις κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων έχουν προειδοποιήσει την Πράγα για πιθανές αγωγές, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδια για την αναδρομική μείωση των επιδοτήσεων για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που συνδέονται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ήδη από το 2009.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Γερμανία, που έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τις επιδοτήσεις για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη βιομηχανία να προειδοποιεί ότι η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τους κλιματικούς της στόχους αν συνεχιστεί αυτή η τάση. «Πρόκειται πράγματι για ένα μεγάλο καναρίνι στο ανθρακωρυχείο», δήλωσε η Walburga Hemetsberger, διευθύνουσα σύμβουλος του βιομηχανικού φορέα SolarPower Europe. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες κυβερνήσεις και ότι «παραλύει τα μελλοντικά έργα». Η τσεχική κυβέρνηση υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου, υποστηρίζοντας ότι το κόστος χρηματοδότησης του ηλιακού τομέα δεν θα πρέπει να επιβαρύνει υπερβολικά τους φορολογούμενους και θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι παρακολουθεί την απόφαση της Τσεχίας και ότι έχει έρθει σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη. Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών και την ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας, οι οποίοι επιταχύνθηκαν από την ανάγκη του μπλοκ να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Όμως, η γραφειοκρατία και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και οι εκκλήσεις των Ευρωπαίων κατασκευαστών να μην αγοράζουν φθηνότερα κινεζικά πάνελ που κινδυνεύουν να υποβαθμίσουν τη βιομηχανία του μπλοκ, έχουν σε ορισμένα μέρη καθυστερήσει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Τσεχική Δημοκρατία έχει από τα λιγότερα ηλιακά πάρκα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ενώ ο άνθρακας εξακολουθεί να αποτελεί περισσότερο από το ένα τέταρτο του ενεργειακού της μείγματος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Παρά την υστέρηση σε σχέση με τους γείτονές της, η πρόσφατη κίνηση της χώρας να μειώσει περαιτέρω τα κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «αποτελεί προειδοποίηση προς τους επενδυτές να πάρουν τα χρήματά τους αλλού», δήλωσε ο Jan Krčmář, εκτελεστικός διευθυντής της Τσεχικής Ένωσης Ηλιακής Ενέργειας.
«Αυτό είναι ένα μήνυμα για τους επενδυτές ότι … οι νόμοι του παιχνιδιού μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα». Η Πράγα δημιούργησε το καθεστώς επιδότησης της ηλιακής ενέργειας το 2005 για μια περίοδο 20 ετών, το οποίο έδωσε με επιτυχία ώθηση στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, καθώς οι χρηματοδότες αναζητούσαν ασφαλείς, υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση επενδύσεις. Χιλιάδες νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και διεθνείς επενδυτές έλαβαν δάνεια για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να αποπληρώνονται. Η κυβέρνηση καταβάλλει ετησίως περίπου 1 δισ. έως 1,2 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις, σύμφωνα με την Ένωση Ηλιακής Ενέργειας της Τσεχίας.
Η τσεχική κυβέρνηση δήλωσε πέρυσι στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους, ότι ήθελε να αναπτύξει ταχύτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ότι η «έλλειψη επιδοματικής στήριξης» ήταν ο κύριος λόγος για τη «στασιμότητα» της χώρας στον τομέα αυτό. Ο Pavel Maleček, επικεφαλής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Enery, του τρίτου μεγαλύτερου φορέα εκμετάλλευσης ηλιακών συστημάτων της χώρας, δήλωσε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές της Πράγας «ενέχουν σημαντικό κίνδυνο» για τα τρέχοντα και μελλοντικά έργα. «Τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτωχεύσεις και να αποφέρουν πολύ λιγότερες εξοικονομήσεις από αυτές που αναμένει το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Maleček. Η Enery είναι ένας από τους τρεις επενδυτές που έχει απειλήσει να υποβάλει μήνυση, μαζί με τη Voltaic Network και τη Photon Energy.
Ο Georg Hotar, διευθύνων σύμβουλος της Photon, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα απαιτήσει «κατάλληλη αποζημίωση από το τσεχικό κράτος» για τη μείωση της απόδοσης των επενδύσεών τους, εάν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος. Η Voltaic Network, μια γερμανική εταιρεία, ανέφερε στην Επιτροπή σε επιστολή που είδαν οι Financial Times ότι μαζί με δεκάδες άλλους επενδυτές, «αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χρεοκοπήσουν οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» και να «εξανεμιστούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων». Οι επενδυτές σκοπεύουν να μηνύσουν την Πράγα βάσει της Συνθήκης του Χάρτη Ενέργειας, μιας διεθνούς συμφωνίας που αρχικά αποσκοπούσε στην προστασία των δυτικών επενδυτών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Ισπανία διεξάγει πολλαπλές υποθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ κατά επενδυτών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βάσει της ΣΕΚ, αφού άλλαξε τους όρους των επιδοτήσεων στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η οποία στη συνέχεια ανάγκασε επίσης σε διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Η Γαλλία μείωσε επίσης τις επιδοτήσεις το 2010, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.
Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε φέτος ότι θα περιορίσει την ανάπτυξη ηλιακών συλλεκτών σε αγροτικές εκτάσεις, με τους κατασκευαστές να προειδοποιούν ότι η Ρώμη κινδυνεύει να χάσει τους κλιματικούς της στόχους. Η Ιταλία, η Πολωνία και η Γερμανία ανακοίνωσαν περικοπές στις επιδοτήσεις αντλιών θερμότητας τα τελευταία χρόνια. Για τον εύθραυστο συνασπισμό του Τσέχου πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα, οι περικοπές στη χρηματοδότηση της ηλιακής ενέργειας αποτελούν μια νέα πρόκληση μετά την αποχώρηση τον περασμένο μήνα ενός εταίρου του συνασπισμού, του κόμματος των Πειρατών.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη νέα νομοθεσία για την ηλιακή ενέργεια πριν από το τέλος του έτους, αλλά αρκετοί από τους νομοθέτες του συνασπισμού του Φιάλα απείχαν από την ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Η διαμάχη για τις επιδοτήσεις έρχεται καθώς τα τσεχικά νοικοκυριά αγωνίζονται να πληρώσουν μερικούς από τους υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ οι εταιρείες αναζητούν πηγές ενέργειας από αλλού. Η T-Mobile Czech Republic υπέγραψε τον Ιούνιο συμφωνία για τη λήψη ανανεώσιμης ενέργειας από τη Ρουμανία.
Η χώρα κινδυνεύει να γίνει καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποίησε ο Πάβελ Ρεκ, διευθυντής της Tedom, μιας τσεχικής εταιρείας ενέργειας και μηχανικής. Εάν η κυβέρνηση τελικά προωθήσει την αμφιλεγόμενη περικοπή των επιδοτήσεων για την ηλιακή ενέργεια, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να ανακατανείμει τα χρήματα για να «αποκαταστήσει τη στήριξη των επιδοτήσεων για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Rek.