Εισιτήρια ποδοσφαίρου, smartphones και αρκετές χιλιάδες ευρώ βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας διαφθοράς για τον κινεζικό τεχνολογικό όμιλο Huawei, ο οποίος κατηγορείται ότι λάδωσε τους υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προωθήσει τα συμφέροντά του.
Οι βελγικές αρχές ερευνούν λομπίστες της Huawei και κοινοβουλευτικούς βοηθούς της ΕΕ επειδή φέρονται να αντάλλασσαν δώρα με πολιτικές χάρες, τη στιγμή που η εταιρεία ασκούσε πιέσεις για να μην αποκλειστεί από την ανάπτυξη υποδομών 5G στο μπλοκ.
Η έρευνα ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα και οι βελγικές αρχές συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τέσσερα άτομα με την κατηγορία της διαφθοράς και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ένα πέμπτο άτομο κατηγορήθηκε για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά αφέθηκε ελεύθερο μετά από ανάκριση.
Μεταξύ των συλληφθέντων υπόπτων είναι ένας λομπίστας της Huawei που εργαζόταν ως βοηθός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεωρείται ύποπτος για την ενορχήστρωση της καταβολής δωροδοκιών σε εργαζόμενους του κοινοβουλίου – κυρίως για να εξασφαλίσει την υποστήριξη μιας επιστολής που υπέγραψαν αρκετοί ευρωβουλευτές υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της κινεζικής εταιρείας.
Δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Ο δικηγόρος του αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η επιστολή, που υπογράφεται από οκτώ νομοθέτες της ΕΕ και στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2021, προειδοποιεί για την «πολιτικοποίηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας 5G» και επικρίνει την απαγόρευση ξένων συσκευών 5G που βασίζεται σε έναν «αβάσιμο φόβο για κινδύνους εθνικής ασφάλειας».
Αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τη Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια και η Επιτροπή έχει περιγράψει την εταιρεία ως εταιρεία που ενέχει «υψηλότερους κινδύνους» από άλλους προμηθευτές τηλεπικοινωνιών.
Μια καταγγελία πληροφοριοδότη που εστάλη στη ΜΚΟ Transparency International το 2021, την οποία είδαν οι Financial Times, υποστηρίζει ότι το γραφείο της Huawei στις Βρυξέλλες συνεργάστηκε με έναν Ιταλό ευρωβουλευτή, ο οποίος πληρώθηκε 15.000 ευρώ για την υπογραφή της επιστολής, με επιπλέον 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον υπογράφοντα.
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής δεν έχει κατονομαστεί ως ύποπτος στην έρευνα. Δήλωσε στους FT ότι ο βοηθός του «κατηγορείται ότι έλαβε τραπεζικό έμβασμα 1.000 ευρώ από πρώην συνάδελφο, το οποίο φέρεται να προοριζόταν για την πληρωμή άλλων αγνώστων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ο ευρωβουλευτής δήλωσε ότι ο υπάλληλος της Huawei ήταν «εντελώς άγνωστος για μένα – μπορεί να τον έχω δει το πολύ μία φορά».
«Ήταν κάποιος που συνήθιζε να προσκαλεί όλους τους ευρωβουλευτές σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Ούτε εγώ ούτε κανείς από την αντιπροσωπεία μου έχει δεχθεί ποτέ πρόσκληση ή οτιδήποτε άλλο από αυτόν», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.
Άνθρωποι που γνωρίζουν την έρευνα δήλωσαν στους FT ότι η καταγγελία του πληροφοριοδότη, η οποία αναφέρει τον συλληφθέντα λομπίστα της Huawei, αποτέλεσε την αφετηρία της βελγικής έρευνας. Ένα ένταλμα σύλληψης για έναν υπάλληλο του κοινοβουλίου που συνελήφθη στην Ιταλία, το οποίο επικαλείται η La Repubblica και άλλα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει τα ίδια ποσά με την καταγγελία του πληροφοριοδότη.
Δύο άτομα που γνωρίζουν την έρευνα δήλωσαν ότι οι φερόμενες δωροδοκίες περιλάμβαναν επίσης προσφορές smartphones της Huawei και εισιτήρια για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Άντερλεχτ.
Εκτός από τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στο Βέλγιο, ένας νυν και ένας πρώην υπάλληλος του Ιταλού ευρωβουλευτή συνελήφθησαν στην Ιταλία και τη Γαλλία.
Η Huawei έχει ξεκινήσει μια έντονη εκστρατεία άσκησης πίεσης, με δεκάδες αιτήματα συνάντησης να έχουν σταλεί στην πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
«Έχω λάβει πολλά διαφορετικά αιτήματα συνάντησης από εκπροσώπους της Huawei από τότε που έγινα αντιπρόεδρος και αργότερα πρόεδρος του κοινοβουλίου και τα απέρριψα όλα», δήλωσε η Metsola στους FT.
Το κοινοβούλιο δήλωσε ότι ανέστειλε την πρόσβαση όλων των εκπροσώπων της Huawei και ότι «συνεργάζεται πλήρως με τις δικαστικές αρχές».
Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε στην προηγούμενη δήλωσή της ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη της αυτές τις κατηγορίες» και ότι η εταιρεία «έχει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στη διαφθορά ή άλλα αδικήματα».
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η υπόθεση θα εντείνει περαιτέρω τον έλεγχο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, στο οποίο ορισμένοι ευρωβουλευτές κατηγορήθηκαν ότι δέχονταν δωροδοκίες από το Κατάρ και άλλες χώρες με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες, δεν έχει επιλυθεί και οι ύποπτοι περιμένουν να δικαστούν.
«Είναι σχεδόν σαν να έχουν εγκατασταθεί σε μια κόπωση από τη διαφθορά», δήλωσε ο Nick Aiossa, επικεφαλής της Transparency International, η οποία έλαβε την καταγγελία του πληροφοριοδότη για τη Huawei. Είπε ότι ακόμη και αν τα ποσά στην υπόθεση της κινεζικής εταιρείας φαίνονται μικρά, «στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για δωροδοκία».
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

