Η τιμή αργού ενισχύεται ελαφρώς σήμερα, καθώς όσοι είχαν θέσεις long στο πετρέλαιο εχθές προσπάθησαν να περιορίσουν τις απώλειες τους αγοράζοντας σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το κλείσιμο ανοικτών θέσεων από κάποιους που είχαν θέσεις short προκειμένου να εξασφαλίσουν κέρδος, καθώς και το κυνήγι ευκαιριών από νέους αγοραστές για πετρέλαιο κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, επηρέασαν ώστε να στηριχθεί μια αγορά που είδε τη χειρότερη πτώση της εδώ κι ένα χρόνο, τόσο για το αμερικανικό West Texas Intermediate, ή WTI, όσο και για το πετρέλαιο Brent του Λονδίνου.
Στην Ασία σήμερα, το συμβόλαιο WTI παράδοσης Νοεμβρίου σημείωωε άνοδο 31 σεντς, 0,4%, στα 84,53 δολάρια στη Σιγκαπούρη.
Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωωε άνοδο 39 σεντς ή 0,5% στα 86,20 δολάρια.
Οι τιμές του πετρελαίου ολοκλήρωσαν το τρίτο τρίμηνο με άνοδο σχεδόν 30%, σε ένα ράλι που στηρίχθηκε περισσότερο από τους φόβους για περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, παρά από την αύξηση της ζήτησης για ενέργεια μετά την πανδημία.
Όμως, καθώς άρχισαν οι συναλλαγές για τον Οκτώβριο αυτή την εβδομάδα, η αγορά ταλαντεύτηκε λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, και του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει η άνοδος του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στη διεθνή ζήτηση για πετρέλαιο που εκφράζεται στο αμερικανικό νόμισμα.
Την Τετάρτη, τόσο το WTI όσο και το Brent υποχώρησαν περίπου 6%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ανησυχίες κορυφώθηκαν – μαζί με τα στοιχεία που έδειξαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης, του κυριότερου αμερικανικού καυσίμου, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Η πτώση ήρθε παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ+ προσπάθησε να επαναφέρει την αγορά με θετικές προοπτικές για τη ζήτηση που εξέδωσε κατά τη μηνιαία συνεδρίασή της.
Ο ΟΠΕΚ+ αποτελείται από τον 13μελή Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους 10 ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, η συμμαχία επιβεβαίωσε την κοινή δέσμευση Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας να συνεχίσουν να μειώνουν τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την συνολική ημερήσια παραγωγή των δύο χωρών μέχρι το τέλος του έτους.
Ο ΟΠΕΚ+ απογοήτευσε για τις περικοπές του 2024
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ δεν ανέφερε για παράταση των περικοπών αυτών μέχρι το 2024, κάτι που η αγορά περίμενε μετά την ρητορική της Σαουδικής Αραβίας τους τελευταίους μήνες, ότι μπορεί να συνεχίσει να εκπλήσσει το εμπόριο με τη μία μείωση της παραγωγής μετά την άλλη.
“Αυτό δεν άρεσε στις πετρελαϊκές αγορές”, δήλωσε ο Stephen Innes της SPI Asset Management σε σχόλιο που αναφερόταν στην απογοήτευση της Σαουδικής Αραβίας για περαιτέρω σύσφιξη. “Η μείωση της ζήτησης παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο στην τελική αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές”
Χειρότερος, είπε ο Innes, ήταν ο αντίκτυπος της συζήτησης ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή.
“Η αυξανόμενη φημολογία για μεγαλύτερη προσφορά εκτός του ΟΠΕΚ στην αγορά δεν λειτουργεί υπέρ της αγοράς των ταύρων αυτή την εβδομάδα”, πρόσθεσε.
Πηγή: investing.com

