Οι λόγοι που οδήγησαν στο τέλος το ράλι των ιαπωνικών μετοχών

μεγάλων κατασκευαστών

Nikkei 225

Ένα ράλι στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας σταμάτησε τους τελευταίους δύο μήνες, με τον δείκτη αναφοράς Nikkei 225 να παραμένει σε μεγάλο βαθμό κάτω από τα υψηλά ρεκόρ από τον Μάρτιο.

Οι αναλυτές της BoFA δήλωσαν ότι οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες αυτής της στασιμότητας ήταν η υπερβολική αδυναμία του ιαπωνικού γεν, σε συνδυασμό με την κάπως απογοητευτική καθοδήγηση κερδών από τις εταιρείες.

Ο Nikkei 225 σημείωσε ένα εξαιρετικό ράλι το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας στο υψηλό ρεκόρ των 41.087,75 μονάδων, καθώς η αισιοδοξία για ανάκαμψη της ιαπωνικής κατανάλωσης και τα ισχυρά εταιρικά κέρδη οδήγησαν τις αγορές σε τοπικές μετοχές.

Ωστόσο, οι αναλυτές της BoFA δήλωσαν ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία του γιεν είχε κάπως πλήξει αυτή την αισιοδοξία, ειδικά καθώς η κυβέρνηση φαίνεται τώρα να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμα.

“Φαίνεται ότι η υποτίμηση του γιεν μπορεί να έχει υπερβεί το “κρίσιμο σημείο” όπου ωφελεί τις ιαπωνικές μετοχές”, ανέφεραν οι αναλυτές της BoFA σε σημείωμα. Είπαν ότι οι φόβοι για νομισματική παρέμβαση είχαν πλήξει τόσο τους εγχώριους όσο και τους εξωτερικούς τομείς που προσανατολίζονται στη ζήτηση.

Σημείωσαν επίσης ότι τα επιτόκια έπρεπε να αυξηθούν περαιτέρω για να περιοριστεί η υποτίμηση του γιεν – μια τάση που δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Επιπλέον, οι αναλυτές της BoFA δήλωσαν ότι οι ανησυχίες για ηπιότερη καθοδήγηση από ιαπωνικές εταιρείες – ειδικά καθώς οι αυξήσεις των τιμών του περασμένου έτους περιόρισαν τη ζήτηση – είχαν επίσης πλήξει το κλίμα προς τις ιαπωνικές αγορές.

Τα πρόσφατα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έδειξαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, εν μέσω συνεχών πιέσεων από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Ο τόνος της αγοράς μπορεί ακόμα να βελτιωθεί, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι πιο φωτεινές.

Ωστόσο, οι αναλυτές της BoFA δήλωσαν επίσης ότι το κλίμα προς τις ιαπωνικές μετοχές θα μπορούσε να βελτιωθεί το 2024, εφόσον οι εταιρείες εξακολουθούν να καταφέρνουν να αυξήσουν τα κέρδη παρά τις συντηρητικές προοπτικές.

Ανέφεραν ότι οι συνθήκες της αγοράς αναμένεται να βελτιωθούν τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο και ότι η περίοδος Μαΐου-Ιουνίου θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει ευκαιρία αγοράς.

Οι αναλυτές της BoFA δήλωσαν ότι η βελτίωση των ιαπωνικών οικονομικών συνθηκών – ειδικά οι υψηλότεροι μισθοί και οι επίμονες κεφαλαιουχικές δαπάνες από τις επιχειρήσεις – θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προοπτικές για τις μετοχές.

Αναμένουν επίσης ότι οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι θα παραμείνουν στις ιαπωνικές μετοχές το 2025.

Οι αναλυτές της BoFA δήλωσαν ότι συνέχισαν να προτείνουν ένα μείγμα μετοχών blue-chip και μετοχών αξίας για έκθεση σε ιαπωνικές μετοχές προς το παρόν.

Η βελτίωση των τοπικών οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ροές σε τομείς που είναι εκτεθειμένοι στην εγχώρια ζήτηση, καθώς και στον μεταποιητικό τομέα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο