Οι λόγοι που οδηγούν σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού

χυμού πορτοκαλιού

Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού έχουν σκαρφαλώσει σε νέα υψηλά όλων των εποχών εν μέσω επίμονων περιορισμών στην προσφορά, ωθώντας τη βιομηχανία σε κατάσταση κρίσης και αναγκάζοντας ορισμένους κατασκευαστές να εξετάσουν εναλλακτικά φρούτα.

Οι τιμές του βασικού πρωινού αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής στη Φλόριντα – τον κύριο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ – και των ακραίων καιρικών συνθηκών που τροφοδοτούνται από το κλίμα στις κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιών της Βραζιλίας.

Η γεωργική δύναμη της Νότιας Αμερικής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατεψυγμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, που διαπραγματεύονται στο Intercontinental Exchange στη Νέα Υόρκη, έκλεισαν στα 4,77 δολάρια ανά λίβρα την Τετάρτη. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από την τιμή που καταγράφηκε πριν από ένα χρόνο.

Ο Harry Campbell, αναλυτής δεδομένων της αγοράς εμπορευμάτων στην ερευνητική ομάδα Mintec, δήλωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές του χυμού πορτοκαλιού έχουν αναγκάσει τους κατασκευαστές και τους μπλέντερ να προσαρμοστούν στην κατάσταση εξετάζοντας εναλλακτικούς χυμούς φρούτων.

«Πολλοί από αυτούς θα αλλάξουν τις ποσότητες χυμού που βάζουν στα μείγματά τους για να ρίξουν τον χυμό πορτοκαλιού και να αυξήσουν άλλους χυμούς, όπως χυμό αχλαδιού, χυμό μήλου, χυμό σταφυλιού, ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από τον χυμό πορτοκαλιού», δήλωσε ο Campbell στο CNBC μέσω τηλεφώνου.

“Φαίνεται ότι αυτή [η κατάσταση] θα είναι εδώ μακροπρόθεσμα”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι παίκτες στην αγορά χυμού πορτοκαλιού είχαν παρατηρήσει μεγάλη πτώση της ζήτησης από έτος σε έτος.

“Μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο όπου οι καταναλωτές δεν είναι πλέον πρόθυμοι να πληρώσουν το ασφάλιστρο για χυμό πορτοκαλιού, επειδή είναι σε τόσο χαμηλή προσφορά, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται”, δήλωσε ο Campbell.

Ξηρασία, ασθένειες και ζήτηση

Το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus προειδοποίησε πρόσφατα ότι η υπερβολική ζέστη στη Βραζιλία πέρυσι σήμαινε ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής ήταν πιθανό να καταγράψει μία από τις χειρότερες συγκομιδές πορτοκαλιών εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου, η οργάνωση καλλιεργητών εσπεριδοειδών προέβλεψε ότι η Βραζιλία επρόκειτο να παράγει 232,4 εκατομμύρια κουτιά πορτοκαλιών (το καθένα ζυγίζει περίπου 40,8 κιλά) τη σεζόν 2024 έως 2025. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο.

Οι αναλυτές λένε ότι η Βραζιλία παράγει συνήθως περίπου 300 εκατομμύρια κουτιά πορτοκαλιών κάθε κύκλο, αν και η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει δραματικά την παραγωγή καλλιεργειών. Η κλιματική αλλαγή καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα.

Ο Fundecitrus δήλωσε ότι μια σειρά έντονων κυμάτων καύσωνα στη Βραζιλία συνέβη σε μια κρίσιμη φάση ανθοφορίας και πρώιμου σχηματισμού φρούτων μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, παρεμποδίζοντας σημαντικά την παραγωγή.

Μια ασθένεια εσπεριδοειδών γνωστή ως πρασίνισμα, μια ασθένεια των δέντρων χωρίς γνωστή θεραπεία που οδηγεί σε πικρά, καχεκτικά φρούτα, ήταν ένας άλλος αντίθετος άνεμος για τους πορτοκαλεώνες. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το πρόβλημα είναι πιθανό να προκαλέσει όλεθρο στους πορτοκαλεώνες σε όλο τον κόσμο για αρκετό καιρό ακόμα.

“Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού αυξάνονται λόγω των τριών Ds: ξηρασία, ασθένεια [και] ζήτηση”, δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Dave Reiter, έμπορος της Reiter Capital Investments LLC.

«Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού, σκέφτονται τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια. Στην πραγματικότητα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πορτοκαλιών και χυμού πορτοκαλιού», δήλωσε ο Reiter.

«Η πλειοψηφία της παραγωγής χυμού πορτοκαλιού της Βραζιλίας συμβαίνει στο Σάο Πάολο και τη Μίνας Ζεράις. Αυτές οι δύο περιοχές παλεύουν με καιρικά προβλήματα και ασθένειες τα τελευταία χρόνια».


Ο Reiter περιέγραψε το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού αναφοράς ως μια αγορά που διαπραγματεύεται ελάχιστα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους “σημαντικής μεταβλητότητας”. Εκτίμησε ότι ο επόμενος στόχος τιμής χυμού πορτοκαλιού ήταν 5,16 δολάρια ανά λίβρα.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο