Οι Μαλδίβες αναζητούν πρόγραμμα διάσωσης για να αποφύγουν την πρώτη ισλαμική χρεοκοπία δημόσιου χρέους

Η τιμή των ομολόγων πέφτει καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι το έθνος του αρχιπελάγους θα χάσει την πληρωμή του Οκτωβρίου

Οι Μαλδίβες θα δοκιμάσουν την παγκόσμια αγορά για την ισλαμική χρηματοδότηση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το επιβαρυμένο με χρέη έθνος του αρχιπελάγους αναζητά μια διάσωση που θα την αποτρέψει να γίνει η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει μια βασική μορφή χρέους που συμμορφώνεται με τη σαρία.

Η τιμή ενός σουκούκ ομολόγου 500 εκατομμυρίων δολαρίων που εκδόθηκε από την κυβέρνηση έχει καταρρεύσει σε περίπου 70 σεντς για το δολάριο τον περασμένο μήνα ενόψει της πληρωμής που λήγει τον Οκτώβριο, καθώς τα συναλλαγματικά του αποθέματα είναι χαμηλά.

Μια χρεοκοπία για το ομόλογο, το οποίο λήγει το 2026, θα ήταν η πρώτη από ένα δημόσιο χρέος για σουκούκ, από τα οποία περίπου 860 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν σε έκδοση στην αρχή του έτους, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

«Τα ερωτήματα που κάνουν όλοι: θα είναι οι Μαλδίβες το πρώτο [κυρίαρχο] σουκούκ που θα χρεοκοπήσει», δήλωσε ο Joshua Loud, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στην Danske Bank. «Δεδομένου ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ, δεν νομίζω ότι η αγορά κατανοεί πλήρως τον αντίκτυπο».

Η χώρα δυσκολεύεται να αποπληρώσει τους δύο βασικούς διμερείς πιστωτές της, την Ινδία και την Κίνα, από τους οποίους δανείστηκε βαριά για να χρηματοδοτήσει τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα. Οι αποπληρωμές του χρέους απειλούν πλέον να εξαντλήσουν τα αποθεματικά της.

Αλλά οι Μαλδίβες, γνωστές και για τα ειδυλλιακά ταξίδια του μέλιτος και την έκθεσή τους στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έχουν παγιδευτεί στον ολοένα και πιο έντονο ανταγωνισμό για περιφερειακή επιρροή μεταξύ των δύο τεράστιων ασιατικών γειτόνων τους.

Παγκόσμιοι παρατηρητές και επενδυτές ανησυχούν ότι καμία από τις δύο δυνάμεις δεν θα επεκτείνει τη στήριξη στο έθνος με μουσουλμανική πλειοψηφία του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, διακινδυνεύοντας μια περίπλοκη διαδικασία χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης.

Τα σουκούκ ακολουθούν την ισλαμική αρχή της αποφυγής των παραδοσιακών πληρωμών τόκων, προσφέροντας στους πιστωτές μερίδιο κέρδους από ένα υποκείμενο χρηματοπιστωτικό μέσο.

Τα ομόλογα που συμμορφώνονται με τη σαρία έχουν πουληθεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μαλαισίας και της Νιγηρίας, αν και συνήθως συνδέονται με κυβερνήσεις και τράπεζες του Κόλπου που έχουν ξεφύγει από μετρητά. Η S&P Global προβλέπει έως και 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκδοση σουκούκ φέτος και η Moody’s αναμένει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά οι αγώνες των Μαλδίβων απειλούν να ανατρέψουν τις προοπτικές. Ο τουρισμός έχει ανακάμψει μετά την πανδημία, αλλά η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές και ο παγκόσμιος πληθωρισμός και οι υψηλές δαπάνες για στρατηγικά έργα υποδομής έχουν μετατρέψει το χρέος της σε μπαλόνι.

Ο Mohamed Shafeeq, ο υπουργός Οικονομικών των Μαλδίβων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταβάλει την πληρωμή του Οκτωβρίου περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν κάτω από τα 50 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε επίσης να συγκρατήσει τη σύνδεση του νομίσματος rufiyaa με το δολάριο ΗΠΑ. Τα ακαθάριστα αποθέματα μειώθηκαν κάτω από 400 εκατ. δολάρια, από περίπου 500 εκατ. δολάρια τον Μάιο.

«Τα αποθεματικά έχουν πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο George Xu, διευθυντής της Fitch Ratings στο Χονγκ Κονγκ. «Ο κίνδυνος χρεοκοπίας φαίνεται πιο πιθανός». Ο Fitch τον περασμένο μήνα υποβάθμισε το χρέος της χώρας για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, ενισχύοντας την ανησυχία των διεθνών επενδυτών.

Εκτός από τους παγκόσμιους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, όπως η BlackRock και ο Franklin Templeton, η Emirates NBD, μια κρατική τράπεζα του Ντουμπάι, κατέχει ένα μικρό κομμάτι του σουκούκ των Μαλδίβων, σύμφωνα με στοιχεία ιδιοκτησίας.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου των Μαλδίβων είπε στους Financial Times ότι η χώρα εργάζεται για να αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα «συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης πράσινων ομολόγων και πιθανών συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων».

Η κυβέρνηση «συνεργαζόταν με διμερείς και πολυμερείς εταίρους για να αντιμετωπίσει τόσο τις άμεσες όσο και τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Αλλά οικονομολόγοι και ειδικοί στην αναδιάρθρωση λένε ότι μια χρεοκοπία θα δοκιμάσει τα νομικά όρια. Θεωρητικά, τα κρατικά σουκούκ βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία συνήθως πωλεί ένας εκδότης σε όχημα ειδικού σκοπού και στη συνέχεια εκμισθώνει, με τη μίσθωση να φιλτράρεται στους επενδυτές ως πληρωμές.

Το σουκούκ των Μαλδίβων χρησιμοποιεί ένα όχημα με έδρα τα νησιά Κέιμαν και η κυβέρνηση έχει αναφερθεί στο παρελθόν στη χρήση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, το οποίο κατασκευάστηκε για 140 εκατομμύρια δολάρια, ως υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο.

Στην πράξη, οι επενδυτές δεν μπορούν εύκολα να δεσμεύσουν ή να πουλήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να εισπράξουν πληρωμές σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων.

Ο κυρίαρχος συμβουλευτικός βραχίονας της Alvarez & Marsal, της εταιρείας συμβούλων, δήλωσε φέτος ότι «παρόλο που «η διαδικασία αναδιάρθρωσης για το κυρίαρχο σουκούκ είναι ένας αδιαφανής και ελάχιστα κατανοητός τομέας δικαίου», οι όροι που περιορίζουν την πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία σημαίνουν ότι πιθανότατα θα λειτουργούσε σαν ένα τυπικό ακάλυπτο κρατικά ομόλογα.

Ορισμένοι αναλυτές αναρωτήθηκαν εάν ένας από τους διμερείς εταίρους της χώρας – η Ινδία, η Κίνα ή οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου – θα μπορούσε να παρέμβει για να την βοηθήσει να αποτρέψει την χρεοκοπία.

«Επειδή έχουν αυτό το ιστορικό χωρίς κρατικές χρεοκοπίες, μια χώρα όπως η Αίγυπτος μπόρεσε να εκδώσει σουκούκ [σε καλύτερες τιμές]. Κανείς δεν θέλει να δει αυτή τη φήμη να χτυπιέται», δήλωσε ο Loud της Danske Bank.

Οι μοναρχίες του Κόλπου, οι ίδιες οι μεγάλοι εκδότες σουκουκ, έχουν στο παρελθόν παρέμβουν για να διατηρήσουν τη φήμη του σουκούκ άθικτη. Το 2018 το Μπαχρέιν διασώθηκε από τους γείτονές του στον Κόλπο.

«Η συνολική εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους θα αυξηθεί στα 557 εκατομμύρια δολάρια το 2025 και θα ξεπεράσει το 1 δις δολάρια το 2026. Το ποσό είναι τεράστιο για αυτήν την οικονομία, αλλά οι Μαλδίβες έχουν στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας και του ΣΣΚ», δήλωσε ο Xu της Fitch. «Για αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται σε εξωτερική χρηματοδοτική στήριξη από διμερείς και πολυμερείς πιστωτές».

Η Νομισματική Αρχή των Μαλδίβων, η κεντρική τράπεζα, δήλωσε μετά την υποβάθμιση του Fitch τον Αύγουστο ότι επιδιώκει μια ανταλλαγή νομισμάτων 400 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω ενός περιφερειακού φορέα της Νότιας Ασίας, στην πραγματικότητα μια διάσωση από την Ινδία.

Αλλά άλλοι είναι λιγότερο σίγουροι ότι τα χρήματα θα είναι προσεχώς. Πέρυσι ο Mohamed Muizzu κέρδισε την προεδρία σε ένα πρόγραμμα «India out» και ζήτησε από το μικρό στρατιωτικό σώμα της χώρας να αποχωρήσει πριν οι δύο πλευρές μπαλώσουν τις σχέσεις.

Ένας επενδυτής αναδυόμενων αγορών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν είχαν δει «κανένα σημάδι» ότι η Ινδία ή η Κίνα παρέμειναν για να βοηθήσουν, προσθέτοντας ότι τα ομόλογα εξακολουθούσαν να φαίνονται ακριβά σε σχέση με τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

«Η πολυπλοκότητα μιας χρεοκοπίας επιδεινώνεται από το ότι είναι ένα σουκούκ και η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί μια αναδιάρθρωση σουκουκ και έτσι θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι τα ομόλογα δεν αντανακλούν πλήρως τον κίνδυνο αθέτησης, παρά την [την] απότομη πτώση».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ 
*

ομολόγων Μαλδίβες

Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο