Οι εταιρείες ανακοίνωσαν τη σύμπραξη τη Δευτέρα κατά την έναρξη μιας συνόδου κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι. Σε ανακοίνωσή τους, οι νεοφυείς επιχειρήσεις ανέφεραν ότι θα χρησιμοποιήσουν την όραση υπολογιστών για να βοηθήσουν τα αμυντικά συστήματα «να κατανοήσουν το περιβάλλον τους, να επικοινωνήσουν φυσικά με τους χειριστές και να επιτρέψουν ταχύτερες και πιο αξιόπιστες αποφάσεις σε πολύπλοκα σενάρια».
Οι δύο νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες μοιράζονται ορισμένους επενδυτές, δεν αποκάλυψαν οικονομικούς όρους ή περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα οπλικά συστήματα στα οποία θα εργαστούν.
Η Helsing, η οποία δημιουργήθηκε στη Γερμανία, ξεκίνησε την ανάπτυξη λογισμικού για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα στρατιωτικά οπλοστάσια, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Eurofighter. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Helsing ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει τα δικά της επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η νεοφυής επιχείρηση έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα.
Η γαλλική Mistral κατασκευάζει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που ανταγωνίζονται εκείνα της OpenAI και της Meta Platforms Inc. Τον Ιανουάριο, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι ο στρατός της χώρας θα χρησιμοποιήσει το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της Mistral.
Οι εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη ήταν κάποτε επιφυλακτικές όσον αφορά την εργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά τώρα σκύβουν στον τομέα αυτό. Τον Δεκέμβριο, η OpenAI συνεργάστηκε με τον αμυντικό εργολάβο Anduril Industries Inc. για την ανάπτυξη τεχνολογίας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Την περασμένη εβδομάδα, η Google αφαίρεσε τη γλώσσα από τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές της για την ΤΝ που απαγόρευε την εργασία σε όπλα.
Benoit Berthelot, Bloomberg
Τ.Σ.

