Οι μετοχές της Κίνας παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους ουραγούς μεταξύ των παγκόσμιων αγορών για περισσότερο από μια δεκαετία

επιτόκιο δανείων

Μια προειδοποίηση για τους εμπόρους που έχουν ρίξει δισεκατομμύρια σε ETF κινεζικών μετοχών όπως ποτέ άλλοτε: Η στρατηγική δεν είναι μόνο επιρρεπής σε μεγάλες ανατροπές, αλλά έχει επίσης χάσει μια ομάδα άκαιρων επενδυτών μια περιουσία την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει.

Ενώ αυτά τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια έχουν σημειώσει ανάκαμψη κατά καιρούς, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες συναλλαγών, οι επιδόσεις τους μακροπρόθεσμα τα έχουν καταστήσει μερικά από τα μεγαλύτερα καταστροφικά κεφάλαια μεταξύ των αμερικανικών ETF.

Κατά την τελευταία δεκαετία, στην πραγματικότητα, τα κινεζικά ETF κατατάσσονται μαζί με το εμβληματικό αμοιβαίο κεφάλαιο της Cathie Wood – της άλλοτε σταρ διαχειριστή κεφαλαίων της οποίας τα στοιχήματα σε μετοχές έχουν συντριβεί μετά την πανδημία – στην παραγωγή της μεγαλύτερης διάβρωσης της αξίας του ενεργητικού για τους επενδυτές των αμερικανικών ETF, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Είναι οχήματα συναλλαγών, παρά οχήματα επενδύσεων», δήλωσε ο Todd Sohn, στρατηγικός αναλυτής ETF στην Strategas. «Έτσι, αν θέλατε να παίξετε την Κίνα και να κυνηγήσετε αυτή την κίνηση, απλά να γνωρίζετε ότι ιστορικά είναι μία από τις πιο ευμετάβλητες αγορές μετοχών εκεί έξω και έχει ιστορικό στο να επιστρέφει πολλά από τα κέρδη».

Το KraneShares CSI China Internet Fund (KWEB) έχει εισπράξει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή του το 2013 σε καθαρή βάση. Συνήθως, τέτοιες εισροές θα συνοδεύονταν από αύξηση της αξίας του ενεργητικού από την αύξηση των επενδύσεων και την ανατίμηση των τιμών. Αλλά σε αυτή την περίπτωση η υποκείμενη αξία των συμμετοχών επιδεινώθηκε τόσο πολύ που το αμοιβαίο κεφάλαιο άξιζε μόλις 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή – σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από αυτά που έβαλαν οι επενδυτές σε αυτό.

Το χάσμα αποτίμησης KWEB ακολουθεί μόνο το ARK Innovation ETF (ARKK) της Wood μεταξύ 415 από τα μεγαλύτερα ETF μετοχών εισηγμένων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αντίθετα, το SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) έχει ανταμείψει περισσότερο τους επενδυτές με αυτό το μέτρο, με καθαρές εισροές ύψους 159 δισεκατομμυρίων δολαρίων να μετατρέπονται σε περιουσιακά στοιχεία ύψους 593 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτός ο τρόπος εξέτασης της απόδοσης των αμοιβαίων κεφαλαίων – ο οποίος ακολουθεί παρόμοια μεθοδολογία με αυτή που χρησιμοποιήθηκε σε μια μελέτη της Morningstar νωρίτερα φέτος – δεν είναι τόσο διαισθητικός όσο η παρακολούθηση των συνολικών αποδόσεων, αλλά μπορεί να παρέχει ισχυρές πληροφορίες.

  • Συγκρίνοντας τις ροές αμοιβαίων κεφαλαίων και την αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα πόσοι επενδυτές τα έχουν καταφέρει. Ένα ETF μπορεί να έχει θετική, ας πούμε 100%, απόδοση, σε διάστημα 10 ετών, αλλά αν οι περισσότεροι επενδυτές αγοράσουν στην κορυφή, θα μπορούσαν ακόμα να υποστούν απότομες απώλειες.

Τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα ETF της Κίνας είχαν περιουσιακά στοιχεία κάτω από τις συσσωρευμένες εισροές. Το ένα, το iShares MSCI China ETF (MCHI), υπολείπεται κατά 1,7 δισ. δολάρια, τοποθετώντας το μεταξύ των επτά μεγαλύτερων ETF που σημείωσαν απώλειες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

  • Εν τω μεταξύ, το iShares China Large-Cap ETF (FXI), το μεγαλύτερο του είδους του στις ΗΠΑ, μόλις κατάφερε να αποφύγει μια απώλεια κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών ύπαρξής του, με τα τρέχοντα περιουσιακά του στοιχεία ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων να ξεπερνούν ελαφρώς την εισροή των 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Σε μεγάλο βαθμό, το χάσμα μεταξύ των συσσωρευμένων εισροών και του ενεργητικού στα κινεζικά ETF αφορά τον συγχρονισμό. Αυτά τα κεφάλαια έχουν παρουσιάσει διακυμάνσεις, συχνά δελεάζοντας τους επενδυτές να εισέλθουν σε αυτό που αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ακριβώς η λάθος στιγμή.

«Ο συγχρονισμός της ανάκαμψης και της τόνωσης της Κίνας ήταν δύσκολος, αν και η υπομονή των επενδυτών τελικά ανταμείβεται», δήλωσε ο Brendan Ahern, επικεφαλής επενδύσεων στην Krane Funds Advisors LLC, η οποία επιβλέπει το ταμείο KWEB.

Εκπρόσωπος της BlackRock, η οποία εποπτεύει τα δύο ETF της iShares China – FXI και MCHI – δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, ούτε εκπρόσωπος της ARKK.

Η πλειονότητα των εισροών του KWEB συνέβη το 2021, όταν οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν αρχικά εν μέσω αισιοδοξίας ότι η οικονομία της Κίνας βρισκόταν σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης από την πανδημία του 2020. Στη συνέχεια, η εμβάθυνση της στεγαστικής κρίσης και η καταστολή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε διάφορους κλάδους έστειλαν την αγορά να παραπαίει.

μετοχών

Καθώς οι τιμές των κινεζικών μετοχών κατέρρευσαν, οι επενδυτές που έκαναν βουτιές συνέχισαν να προσθέτουν στην KWEB, μόνο και μόνο για να δουν τις συμμετοχές να χάνουν περαιτέρω αξία. Εκείνη τη χρονιά, το ETF κατέρρευσε κατά 52%, ακόμη και όταν οι επενδυτές εισέφεραν το ποσό ρεκόρ των 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  • Τα πλήθη που αγόραζαν τα κινεζικά ETF μιμήθηκαν εκείνους που επένδυσαν με τη Wood, η οποία εκτοξεύτηκε στη φήμη εν μέσω των lockdown του Covid-19 για τις τολμηρές εκκλήσεις της σε δημοφιλή πανδημικά παιχνίδια όπως η Tesla Inc. Το ARKK, το εμβληματικό της ταμείο, έλαβε 4.6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και έκτοτε έχει δει περίπου το 70% της αξίας του να εξανεμίζεται από την κορυφή του.

“Οι άνθρωποι εισήλθαν στο εμπόριο σε κακά επίπεδα”, δήλωσε ο Brent Donnelly, πρόεδρος της Spectra Markets.

Γρήγορα προς τα εμπρός στο σήμερα. Η έκρηξη κινήτρων του Πεκίνου που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου – συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων και της δέσμευσης της κεντρικής τράπεζας να παράσχει ρευστότητα στη χρηματιστηριακή αγορά – ώθησε τον δείκτη MSCI China να εκτοξευθεί κατά 36% σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

  • Ο ενθουσιασμός πυροδότησε επίσης ρεκόρ εισροών σε κινεζικά κεφάλαια. Οι επενδυτές έριξαν 6 δισεκατομμύρια δολάρια στο αμοιβαίο κεφάλαιο FXI τον περασμένο μήνα, το τέταρτο μεγαλύτερο μεταξύ όλων των ETF στην Αμερική. Το ταμείο KWEB, το οποίο ακολουθεί εταιρείες τεχνολογίας και διαδικτύου, προσέλκυσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το ράλι των κινεζικών μετοχών έχει ήδη χάσει κάποια δυναμική, ενόψει των σημαντικών προκλήσεων που βρίσκονται ακόμη μπροστά για την αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κίνας.

Ακόμη και μετά την πρόσφατη άνοδο της αγοράς, οι μετοχές της Κίνας παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους ουραγούς μεταξύ των παγκόσμιων αγορών για περισσότερο από μια δεκαετία. Συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, το αμοιβαίο κεφάλαιο MCHI επέστρεψε 25% από το ντεμπούτο του το 2011, σε σύγκριση με 467% στον S&P 500. Πριν από το άλμα 27% τον περασμένο μήνα, το ταμείο KWEB κέρδισε μόνο 14% από την έναρξή του το 2013.

Το αν το κινεζικό ράλι μπορεί να συνεχιστεί εξαρτάται από την προθυμία του Πεκίνου να δώσει περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα. Ο Donnelly δήλωσε ότι είναι σκεπτικός ότι το Πεκίνο θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να σώσει την οικονομία και να συνεχίσει το ράλι των μετοχών.

«Είναι τελικά ένας φόβος απώλειας συναλλαγών», δήλωσε ο Donnelly, βετεράνος έμπορος της Wall Street με προηγούμενες θητείες στη Lehman Brothers και τη Citigroup, σχετικά με το ράλι της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς. «Είναι μια ευκαιρία να βγάλουν χρήματα και να τα κυνηγήσουν και να ελπίζουν ότι μπορούν να τα βγάλουν πριν από οποιονδήποτε άλλο».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ 
*

μετοχών

Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο