ΔΝΤ: Οι οικονομίες της Κεντρικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν κινδύνους από την επιβράδυνση του εμπορίουκαι τις δασμολογικές απειλές

Οι εξαρτώμενες από τις εξαγωγές οικονομίες της Κεντρικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν κινδύνους από την επιβράδυνση της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου και τις δασμολογικές απειλές, οι οποίοι θα μπορούσαν να μετριαστούν με μεταρρυθμίσεις και την άρση των εναπομεινάντων εμπορικών φραγμών στην ΕΕ, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι από τις πιο εξαρτημένες από το εξωτερικό εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις εξαγωγές ως ποσοστό της παραγωγής να κυμαίνονται από 92% στη Σλοβακία έως 69% στην Τσεχική Δημοκρατία, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2023, με μόνο το 39% της Ρουμανίας να είναι κάτω από το μέσο όρο του μπλοκ.

Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από το μπλοκ είναι πιθανό να πλήξει την ανάπτυξη στην περιοχή με εξαγωγικό προσανατολισμό, αν και η Πολωνία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, θεωρείται λιγότερο εκτεθειμένη, ανέφερε η S&P Global την περασμένη εβδομάδα.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) έχει επωφεληθεί σημαντικά από την αυξανόμενη συμμετοχή στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος περιφερειακός αντιπρόσωπος του ΔΝΤ για την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, Geoff Gottlieb.

«Ωστόσο, το μοντέλο αυτό αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες, επειδή η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, μειούμενη από 6% το 2000-19 σε 3% το 2022-24», ανέφερε σε απάντηση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις του Reuters.

Ο Gottlieb δήλωσε ότι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ό,τι είναι υπό τον έλεγχό τους, επιδιώκοντας μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να πιέσουν για την εξάλειψη των «σημαντικών» υφιστάμενων εμπορικών φραγμών εντός της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι χρειάζονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι κεντροευρωπαϊκές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν περιττά κόστη όταν προσπαθούν να ανταγωνιστούν στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε αναδυόμενη βιομηχανική πολιτική θα πρέπει να συντονίζεται σε επίπεδο ΕΕ.

Έρευνα του ΔΝΤ του Νοεμβρίου 2024 έδειξε ότι τα κυριότερα εμπόδια περιλαμβάνουν κακές συνοριακές υποδομές, κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις ή την έλλειψη εναρμονισμένων κανόνων εντός του μπλοκ, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών υποφέρει από ακόμη υψηλότερους εμπορικούς φραγμούς.

«Η συνέχιση των προσπαθειών για μια βαθύτερη ενιαία αγορά θα στηρίξει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων με την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με το μέγεθος της αγοράς», ανέφερε.

Gergely Szakacs, Reuters

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο