Οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς οι τελευταίες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς άσκησαν περαιτέρω πιέσεις σε μια αγορά που ήδη ταλανίζεται από ένα μεγάλο τεχνολογικό sell-off στη Wall Street.
Ο ευρύς δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,5%, με πτώση 0,6% στον βαρύ εξαγωγικό Dax της Γερμανίας και πτώση 0,5% στον δείκτη αναφοράς Cac 40 της Γαλλίας.
Οι αγορές υποχώρησαν επίσης σε ολόκληρη την Ασία, με τον δείκτη Nikkei 225 της Ιαπωνίας να χάνει 2,9%, τον Kospi της Νότιας Κορέας να διολισθαίνει 3,4% και τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 3,3%. Ο δείκτης αναφοράς CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 2%.
Οι πτώσεις ακολούθησαν μια καταιγιστική ημέρα στις αμερικανικές αγορές, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας ηγήθηκαν της πτώσης, με τον Nasdaq Composite να κλείνει με πτώση 2,8% και τον S&P 500 να ολοκληρώνει 1,6% χαμηλότερα, εξανεμίζοντας τα κέρδη του για το έτος.
«Οι τελευταίες ημέρες ήταν οδυνηρές για αρκετούς επενδυτές . Η ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ ταρακούνησε την ήδη εύθραυστη αγορά», δήλωσε ο Mohit Kumar, αναλυτής της Jefferies.
Ο S&P έχει χάσει 2,5% αυτή την εβδομάδα, αν και οι αμερικανικές μετοχές ήταν έτοιμες για μια μικρή ανάκαμψη την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παρακολουθούν τον S&P 500 σημείωναν άνοδο 0,2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 σημείωναν άνοδο 0,1% πριν από το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης.
Οι επενδυτές είχαν αιφνιδιαστεί την Πέμπτη από την τελευταία εμπορική ομοβροντία του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετο δασμό 10% στις κινεζικές εισαγωγές και θα προχωρήσει σε εισφορές στον Καναδά και το Μεξικό από τις 4 Μαρτίου.
Παρά τον καταιγισμό απειλών από την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ επέβαλε μόνο δασμό 10% στις κινεζικές εισαγωγές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το φάσμα ενός εμπορικού πολέμου έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η εμπιστοσύνη αυτό το μήνα μειώθηκε περισσότερο από τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Οι ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας προστέθηκαν στις ανησυχίες των επενδυτών για τις αποτιμήσεις στον τομέα της τεχνολογίας που πετάει ψηλά.
Η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia, ο μεγαλύτερος νικητής από τον ενθουσιασμό των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια, υποχώρησε κατά 8,4% αφού τα κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να πυροδοτήσει ένα ευρύτερο ράλι.
Η Nvidia δεν είναι πλέον η ηλεκτριστική δύναμη που ήταν για τις αμερικανικές μετοχές κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο ετών, όταν τα εντυπωσιακά τριμηνιαία αποτελέσματά της συχνά οδηγούσαν την ευρύτερη αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.
«Η Nvidia δεν έσωσε τον κόσμο», δήλωσε ο Mike Zigmont, συν-επικεφαλής των συναλλαγών στην Visdom Investment Group. «Τα αποτελέσματα ήταν σπουδαία, αλλά όχι τόσο εντυπωσιακά σπουδαία ώστε όλοι να θέλουν να αγοράσουν περισσότερες μετοχές».
Ο ολλανδικός όμιλος παραγωγής εξοπλισμού τσιπ ASML υποχώρησε κατά 2,3% στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής, καθώς το τεχνολογικό ξεπούλημα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.
Η εκλογική νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο ώθησε τις αμερικανικές μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα λόγω των ελπίδων ότι η νέα κυβέρνηση θα θεσπίσει οικονομικές πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων, αλλά ο S&P 500 υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες, καθώς η προσοχή στράφηκε αντ’ αυτού στις πιθανές απειλές για την αμερικανική οικονομία.
Οι μικροεπενδυτές, οι οποίοι τόσο συχνά έχουν παρέμβει για να αγοράσουν μετοχές κάθε φορά που η αγορά βυθίζεται, καταλαμβάνονται ξαφνικά από «ανησυχία», σύμφωνα με την VandaTrack, μια εταιρεία δεδομένων που παρακολουθεί τις ροές των λιανικών συναλλαγών.
«Νομίζω ότι σε ένα επίπεδο πρόκειται για μια υγιή διόρθωση. Υπάρχει κάποια ανάληψη κερδών», δήλωσε η Winnie Wu, στρατηγικός αναλυτής μετοχών στην Bank of America. «Η αγορά προσπαθεί πάντα να τιμολογήσει μια ιστορία πέντε ετών σε πέντε ημέρες ή πέντε εβδομάδες».
Η υποχώρηση από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία έπληξε σκληρά τα κρυπτονομίσματα τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή, το bitcoin υποχώρησε κατά 5% και το ethereum έχασε 7,1%.
Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων εμπορικών εταίρων, προσθέτοντας στην άνοδο 0,8% της Πέμπτης.
William Sandlund, Mari Novik και George Steer, Financial Times
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

