Οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στην Ελβετία για την Ουκρανία

Ουκρανία Ρωσία Κίνα

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στην Ελβετία το Σάββατο για μια σύνοδο κορυφής με στόχο να πιέσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, αλλά η απουσία ισχυρών συμμάχων της Μόσχας, όπως η Κίνα, θα αμβλύνει τον πιθανό αντίκτυπό της.

Δεκάδες σύμμαχοι της Ουκρανίας θα λάβουν μέρος στη σύνοδο κορυφής, αλλά η Κίνα μένει μακριά αφού η Ρωσία αποκλείστηκε από τις διαδικασίες με την αιτιολογία ότι είχε απορρίψει την εκδήλωση ως χάσιμο χρόνου και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί.

Χωρίς την Κίνα, οι ελπίδες απομόνωσης της Μόσχας έχουν ξεθωριάσει, ενώ οι πρόσφατες στρατιωτικές ανατροπές έχουν βάλει το Κίεβο σε δεύτερη μοίρα. Ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει επίσης αποσπάσει την προσοχή από την Ουκρανία.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε ευρύτερες ανησυχίες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, όπως η επισιτιστική και πυρηνική ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, και ένα προσχέδιο της τελικής δήλωσης προσδιορίζει τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο στη σύγκρουση, ανέφεραν πηγές.

«Η σύνοδος κορυφής κινδυνεύει να δείξει τα όρια της ουκρανικής διπλωματίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του ΟΗΕ στο International Crisis Group. «Παρ ‘όλα αυτά, είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ουκρανία να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι υπερασπίζεται τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για το ΝΑΤΟ και να παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα – αιτήματα που το Κίεβο απέρριψε γρήγορα ως ισοδύναμα με παράδοση.

Οι όροι του Πούτιν προφανώς αντανακλούσαν την αυξανόμενη πεποίθηση της Μόσχας ότι οι δυνάμεις της έχουν το πάνω χέρι στον πόλεμο.

Η Μόσχα παρουσιάζει αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως μέρος ενός ευρύτερου αγώνα με τη Δύση, η οποία λέει ότι θέλει να γονατίσει τη Ρωσία. Το Κίεβο και η Δύση το απορρίπτουν και κατηγορούν τη Ρωσία ότι διεξάγει έναν παράνομο κατακτητικό πόλεμο.

Η Ελβετία, η οποία ανέλαβε τη σύνοδο κορυφής κατ’ εντολή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές διαιρέσεις σχετικά με την πιο θανατηφόρα ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν επηρεάσει το γεγονός και ο Ζελένσκι κατηγόρησε ακόμη και το Πεκίνο ότι βοήθησε τη Μόσχα να υπονομεύσει τη συγκέντρωση, μια κατηγορία που το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε.

Η Κίνα είχε δηλώσει ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει, αλλά τελικά αρνήθηκε επειδή η Ρωσία δεν θα ήταν εκεί.

«Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή, από γεωπολιτική άποψη, για την Κίνα η ειδική σχέση με τη Ρωσία υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης σκέψης», δήλωσε ο Bernardino Regazzoni, πρώην πρεσβευτής της Ελβετίας στην Κίνα.

Περίπου 90 χώρες και οργανισμοί έχουν δεσμευτεί για τη διήμερη συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Buergenstock, ένα θέρετρο στην κορυφή του βουνού στην κεντρική Ελβετία. Η σύνοδος κορυφής έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο που πρότεινε η Κίνα.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας είναι μεταξύ εκείνων που πρόκειται να παρευρεθούν. Η Ινδία, η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν πιο φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, αναμένεται επίσης να ενταχθούν.

Η Ρωσία, η οποία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχει περιγράψει την ιδέα μιας συνόδου κορυφής χωρίς αυτήν ως «μάταιη».

Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας σηματοδοτούν τις ελβετικές συνομιλίες με μια σειρά εκδηλώσεων στην κοντινή πόλη της Λουκέρνης για να επιστήσουν την προσοχή στο ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου, με μια διαδήλωση προγραμματισμένη να ζητήσει την επιστροφή των κρατουμένων και των παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι χωρίς υποστήριξη από τους κύριους συμμάχους της Μόσχας, ο αντίκτυπος της συνόδου κορυφής θα είναι περιορισμένος.

«Τι μπορεί να ελπίζει (ο Ζελένσκι) από αυτό;» δήλωσε ο Daniel Woker, πρώην πρεσβευτής της Ελβετίας. «Άλλο ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός στη διεθνή αλληλεγγύη προς την Ουκρανία ως θύμα της ρωσικής επιθετικότητας».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο