Οι παραγωγοί χάλυβα και αλουμινίου πιέζουν την κυβέρνηση του Καναδά για νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα

ΑΛΜΥ

χάλυβα αλουμινίου

Οι παραγωγοί χάλυβα και αλουμινίου στον Καναδά καλούν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να επιβάλει γρήγορα νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, λέγοντας ότι τα μέταλλα από την ασιατική υπερδύναμη πλημμυρίζουν την καναδική αγορά και απειλούν τις τοπικές θέσεις εργασίας.


Η Κάθριν Κόμπντεν, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Καναδικής Ένωσης Παραγωγών Χάλυβα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ και το Μεξικό εργάζονται ήδη για να ενισχύσουν τους δασμούς στο κινεζικό αλουμίνιο και χάλυβα.


«Η Κίνα δεν παίζει με τους κανόνες. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι το κάνει. Και νομίζω ότι η χαλυβουργία είναι ένα πολύ οδυνηρό παράδειγμα αυτού», είπε. «Αισθανόμαστε τις καταστροφικές συνέπειες της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας για πάνω από μια δεκαετία».

Ο Καναδάς ολοκλήρωσε μια διαβούλευση 30 ημερών σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό των κινεζικών εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων νωρίτερα αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των υψηλότερων δασμών που αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση της πολιτικής με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υπουργός Οικονομικών Chrystia Freeland συναντήθηκε με κατασκευαστές χάλυβα και αλουμινίου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και φαίνεται να εξετάζει εισφορές πέρα από εκείνες για τα ηλεκτρικά οχήματα.


Οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων χάλυβα, σιδήρου και αλουμινίου ανήλθαν σε περίπου 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg σχετικά με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά. Αν και πρόκειται για μείωση από τα σχεδόν 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά που εισήχθησαν το 2022, είναι σχεδόν 70% περισσότερο από τον μέσο όρο μεταξύ 2010 και 2020.

Σε ποσοτική βάση, η ποσότητα των μετάλλων που εισήχθησαν από την ασιατική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 ήταν υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο μεταξύ αυτών των ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία.


Ο Cobden δήλωσε ότι η ποσότητα του κινεζικού χάλυβα που χύνεται στον Καναδά έχει αυξηθεί, παρόλο που υπάρχουν ήδη πολλαπλοί άμεσοι δασμοί – ένα μήνυμα ότι η τρέχουσα προσέγγιση δεν λειτουργεί. «Το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι επιλογή. Η αποτυχία δράσης θέτει σε κίνδυνο καλές θέσεις εργασίας σε κοινότητες χάλυβα και αλουμινίου σε ολόκληρη τη χώρα».


Ο Jean Simard, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αλουμινίου του Καναδά, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ και του Μεξικού αφήνουν τον Καναδά ως το μοναδικό σημείο εισόδου χωρίς δασμούς για την Κίνα στη Βόρεια Αμερική.

«Με αυτόν τον τρόπο, εκθέτουμε τους εαυτούς μας στο να γίνουμε πηγή εισόδου για κινεζικά προϊόντα που θα βλάψουν τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο μας, τις ΗΠΑ, σε όλη την αλυσίδα αξίας μας και τελικά θα μας βλάψουν».


Οι δυτικές δημοκρατίες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υπερπαραγωγή βασικών αγαθών της Κίνας, θεωρώντας την ως μια προσπάθεια να κυριαρχήσουν στις αλυσίδες εφοδιασμού και να υπονομεύσουν τις δικές τους βιομηχανίες. Η Φρίλαντ κατηγόρησε την Κίνα ότι έχει μια «σκόπιμη, κρατικά κατευθυνόμενη πολιτική πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας».


Η κυβέρνηση εξετάζει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων και δεν έχει πει πότε θα ανακοινώσει μια απόφαση. Η επιβολή δασμών θα διακινδυνεύσει αντίποινα από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της. Η Κίνα είχε προηγουμένως απαγορεύσει την καναδική κανόλα για τρία χρόνια, αφού ο Καναδάς συνέλαβε το στέλεχος της Huawei Meng Wanzhou με ένταλμα έκδοσης των ΗΠΑ.

πηγή:www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο