Jennifer Sor, Business Insider
Το ρούβλι της Ρωσίας υποχώρησε σχεδόν 5% έναντι του γιουάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημείωσε το Reuters.
Τα αποθέματα γιουάν της Ρωσίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί λόγω του φόβου των κινεζικών τραπεζών για τις αμερικανικές κυρώσεις.
Οι δανειστές προέτρεψαν την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του γιουάν, προκαλώντας πτώση του ρουβλίου.
Ο δισταγμός της Κίνας προέρχεται από τις απειλές των ΗΠΑ για δευτερογενείς κυρώσεις για τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Οι τράπεζες της Ρωσίας έχουν πρακτικά αδειάσει το απόθεμά τους από γιουάν, κυρίως επειδή οι κινεζικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες φοβούνται να συναλλάσσονται με το έθνος.
Οι δανειστές προέτρεψαν την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας σε γιουάν στη χώρα, με τους γνώστες να λένε ότι η πρόσβαση στο κινεζικό νόμισμα έχει τελειώσει, ανέφερε το Reuters.
Το ρούβλι της Ρωσίας υποχώρησε σχεδόν 5% έναντι του γιουάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημείωσε το Reuters.
Η πτώση ήρθε λίγο αφότου το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών πρότεινε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα συρρικνώσει τις ημερήσιες πωλήσεις γιουάν, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να πωλούν μόλις 200 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, από τα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια που πουλήθηκαν καθημερινά τον τελευταίο μήνα.
Η Sberbank, ένας μεγάλος κρατικός δανειστής στη Ρωσία, είπε στο Reuters ότι δεν μπορούσε πλέον να δανείζει σε γιουάν επειδή δεν είχε «τίποτα να καλύψει» το εμπόριο.
Η VTB, ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής στη Ρωσία, είπε ότι προέτρεψε την κεντρική τράπεζα να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας γιουάν μέσω της πτώσης του νομίσματος και πρόσθεσε ότι οι εξαγωγείς στη χώρα θα πρέπει να πουλήσουν γιουάν και στη Ρωσία.
Οι κινεζικές τράπεζες είναι πιο διστακτικές στο εμπόριο νομισμάτων στη Ρωσία, αφού οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν δευτερεύουσες κυρώσεις σε χώρες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, ενώ αυτή συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Οι “συμπλοκές” πληρωμών μεταξύ ρωσικών εταιρειών και κινεζικών τραπεζών έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με σχεδόν όλες τις κινεζικές τράπεζες να διακόπτουν τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία.
- Ορισμένες τράπεζες επέστρεψαν ακόμη και πληρωμές για εμπορεύματα που είχαν ήδη αποσταλεί στη Ρωσία, από φόβο μήπως αποτελέσουν στόχο κυρώσεων, ανέφερε ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις, εν τω μεταξύ, έχουν αποκλειστεί από δισεκατομμύρια τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω ζητημάτων πληρωμών σε ξένες τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
- Οι δυσκολίες πληρωμής αποτελούν πρόβλημα για τη ρωσική οικονομία, η οποία έχει απομονωθεί περισσότερο από τις παγκόσμιες αγορές και, κατά συνέπεια, εξαρτάται περισσότερο από το γιουάν της Κίνας, αφότου τέθηκε στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων το 2022.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι το γιουάν έγινε το κύριο νόμισμα ανταλλαγής φέτος, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των συναλλαγών νομισμάτων στη χώρα.
Τ.Σ