Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποτελούν “πληγή” – Οι κολοσσοί AI θα είναι ακόμη μεγαλύτερη

  ΕΥΤΥΧΩΣ, δεν τρώνε όλοι κουτόχορτο… Διάβαζα σήμερα τα ξημερώματα στο capital.gr

  Γράφουν λοιπόν οι Daron Acemoglu και Simon Johnson

  • Η ιστορία έχει δείξει ότι η συγκέντρωση όλης της προσπάθειας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης στα χέρια δύο ισχυρών εταιρειών θα οδηγήσει στην ανάπτυξη τεχνολογίας επιβλαβούς για την ανθρωπότητα.

  Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft και Alphabet/Google έχουν σημαντικό προβάδισμα στη διαμόρφωση του ενδεχομένως κυριαρχούμενου από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μέλλοντός μας. Αυτό δεν αποτελεί θετική εξέλιξη. Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν η διάθεση της πληροφορίας αφήνεται στα χέρια ολίγων, οδηγεί σε πολιτική και οικονομική καταπίεση. Και αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, η ιστορία θα επαναληφθεί.

  Μέσα σε μόλις λίγους μήνες, η Microsoft “έσπασε τα κοντέρ” εδραιώνοντας στην αγορά το ChatGPT, τη μορφή γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην οποία σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια.

  Παράλληλα, τον προηγούμενο μήνα, ο Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet/Google, αποκάλυψε μια σουίτα εργαλείων ΑΙ – για email, υπολογιστικά φύλλα και τη σύνταξη κάθε είδους κειμένου. Και παρότι η πρόσφατη απόφαση της Meta να παραχωρήσει των κώδικα ΑΙ που ανέπτυξε δημιουργεί ενδεχομένως τις προϋποθέσεις να ανεβάσει επίσης ρυθμούς στον τομέα αυτό, η πραγματικότητα είναι ότι η Alphabet και Microsoft έχουν αφήσει πολύ πίσω τους ανταγωνιστές τους.

  Το γεγονός δε ότι οι δύο αυτές επιχειρήσεις προσπαθούν να ξεπεράσουν η μία την άλλη, ελλείψει μάλιστα εξωτερικών δικλείδων ασφαλείας, θα πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία, δεδομένης της δυνατότητας που έχει η τεχνητή νοημοσύνη να πλήξει σφόδρα την απασχόληση, την ιδιωτικότητα και την κυβερνοασφάλεια. Οι κούρσες εξοπλισμού χωρίς περιορισμούς εν γένει δεν έχουν καλό τέλος.

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

  https://www.capital.gr/arthra/3721504/oi-texnologikoi-kolossoi-apoteloun-pligi-oi-kolossoi-ai-tha-einai-akomi-megaluteri/

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο