Οι τιμές των μετάλλων που εκφράζονται σε δολάρια έλαβαν άλλη μια ώθηση από την πτώση του

Στα υψηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Ιουνίου έκλεισε ο χρυσός, ενώ το ασήμι άγγιξε τις υψηλότερες τιμές του για το τελευταίο δίμηνο, καθώς το δολάριο των ΗΠΑ υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στη χώρα.

Τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιούνιο που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη και για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική οι αυξήσεις των επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve να ενδέχεται να πλησιάζουν σύντομα στο τέλος τους.

Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 2,10 δολάρια ή 0,1%, κλείοντας στα 1.963,80 δολάρια ανά ουγγιά, στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Το ασήμι Σεπτεμβρίου κέρδισε 64 σεντς ή 2,6%, στα 24,95 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο.

Το παλλάδιο Σεπτέμβριο κέρδισε 12 δολάρια ή 0,9%, στα 1.291,80 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Οκτωβρίου κέρδισε 26,80 δολ. ή 2,8%, στα 983,40 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Σεπτεμβρίου κέρδισε 9 σεντς ή 2,3%, στα 3,94 δολάρια η λίβρα.

Οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, ανέφερε η κυβέρνηση την Πέμπτη. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από την πρόβλεψη αύξησης 0,2% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal.

Τα στοιχεία ακολούθησαν μια μέτρια άνοδο 0,2% τον Ιούνιο για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ σε μηνιαία βάση, με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού να επιβραδύνεται στο 3% από το 4%.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων να μειωθούν απότομα. Οι επενδυτές χαρακτήρισαν αμέσως τα στοιχεία αυτά ως “αλλαγή του παιχνιδιού” η οποία ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνο μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο πριν αφήσει τα επιτόκια σταθερά μέχρι κάποια στιγμή μέσα στο 2024.

“Μια καλή έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ κάνει την αγορά να πιστεύει ότι η Federal Reserve μπορεί να έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων. Αυτό δίνει ώθηση στις αγορές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων”, δήλωσε ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco.

Οι τιμές των μετάλλων οι οποίες εκφράζονται σε δολάρια έλαβαν άλλη μια ώθηση από το απότομα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι των κύριων ανταγωνιστικών του νομισμάτων εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με τον δείκτη ICE Dollar U.S. Ο δείκτης υποχώρησε κατά σχεδόν 0,7% στις 99,866 μονάδες στις συναλλαγές της Πέμπτης.

chintan karnani chief analyst: Latest News & Videos, Photos about chintan  karnani chief analyst | The Economic Times - Page 1

Οι traders αναμένουν ένα τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων και ο δείκτης του δολαρίου των ΗΠΑ “έχει καταρρεύσει”, δήλωσε ο Chintan Karnani, ανεξάρτητος σύμβουλος που παρακολουθεί την αγορά χρυσού τα τελευταία 20 χρόνια. Τα ασιατικά νομίσματα σημείωσαν κέρδη τις τελευταίες δύο ημέρες έναντι του δολαρίου, καθώς οι μελλοντικές προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο