Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη, αφού τα αμερικανικά αποθέματα αργού και βενζίνης αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι απώλειες περιορίστηκαν από τις ανησυχίες για την κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate είδε το συμβόλαιό του για τον Ιανουάρια να διολισθαίνει κατά 49 σεντς ή 0,71% στα 68,75 δολάρια το βαρέλι.
Τα πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 50 σεντς ή 0,68% στα 72,81 δολάρια το βαρέλι.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού και βενζίνης αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, γεγονός που επιβάρυνε τις τιμές.
Ενισχύοντας περαιτέρω την προσφορά, η νορβηγική Equinor ανακοίνωσε ότι αποκατέστησε την πλήρη παραγωγική ικανότητα στο πετρελαϊκό πεδίο Johan Sverdrup στη Βόρεια Θάλασσα μετά από διακοπή ρεύματος.
Η αδύναμη ζήτηση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο συνεχίστηκε, με μέτρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο για την τόνωση της οικονομίας να μην μπορούν να ενισχύσουν την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Macquarie.
Η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και η ανησυχία σχετικά με τις μελλοντικές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα συνέβαλαν στο να περιοριστούν οι απώλειες για το πετρέλαιο.
“Οι κίνδυνοι για την προσφορά αντισταθμίζουν σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης”, σχολίασε ο John Kilduff, αναλυτής της Again Capital.
Η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά σήμερα τους βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow σε ρωσικό έδαφος, μια ημέρα μετά την εκτόξευση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS.
Η εξέλιξη αυτή έχει επαναφέρει τον γεωπολιτικό κίνδυνο στην αγορά, σημείωσε ο αναλυτής ενέργειας της StoneX, Alex Hodes, σε σημείωμά του την Τετάρτη.
Επιπλέον οι ΗΠΑ την Τετάρτη έθεσαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, γεγονός που ενίσχυσε τον προβληματισμό για τον εφοδιασμό πετρελαίου, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
“Η αγορά είναι πολύ νευρική, γιατί θα μπορούσε να υπάρξει νέα κλιμάκωση μεταξύ Ισραηλινών και Ιρανών”, ανέφερε ο Kilduff της Again Capital.
Η παγκόσμια προσφορά θα μπορούσε να συμπιεστεί περαιτέρω, αν ο OPEC+ αποφασίσει να αναβάλει εκ νέου την αύξηση της παραγωγής στη συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου, λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης για τον “μαύρο χρυσό”.