Οι “βαρύτεροι” παίκτες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος των ΗΠΑ

χρηματιστήριο

Τρεις γίγαντες της Wall Street έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Ray Dalio και ο Bill Gross επεσήμαναν μια ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης που θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το κόστος δανεισμού.

Η προσφορά χρέους των ΗΠΑ θα αυξηθεί μόνο, καθώς μια ύφεση θα επεκτείνει το ομοσπονδιακό έλλειμμα, πρόσθεσε ο Jeffrey Gundlach.

Το χρέος των ΗΠΑ διογκώνεται και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες της αγοράς υψώνουν κόκκινες σημαίες με περισσότερο κόκκινο μελάνι στο δρόμο και μια πιθανή ύφεση να διαφαίνεται.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς τα ομοσπονδιακά ελλείμματα έχουν εκραγεί τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντας απότομα την τροχιά του χρέους των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δημοπρατήσει ομόλογα ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μόνο μέσα σε αυτό το τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευθεί στα ύψη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η Federal Reserve ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία σύσφιξης.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι γίγαντες της Wall Street Ray Dalio, Bill Gross, και Jeffrey Gundlach έχουν ζυγίσει:

Ρέι Ντάλιο

Bridgewater founder Ray Dalio gestures in front of a gray background.
Bridgewater founder Ray Dalio. Brendan McDermid/File Photo/Reuters

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates δήλωσε ότι δεν θα επενδύσει σε ομόλογα και ανταυτού παρουσίασε τα μετρητά ως καλά, ως ωραία, προς το παρόν.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Milken Institute Asia στη Σιγκαπούρη, ο Dalio εξήγησε ότι το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα αναγκάζει το Υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει να εκδίδει ομόλογα.

Αλλά η αύξηση της προσφοράς φρέσκου χρέους των ΗΠΑ δεν είναι το μόνο ζήτημα. Εάν οι επενδυτές δεν λαμβάνουν αρκετά υψηλό πραγματικό επιτόκιο, θα πουλήσουν τα ομόλογά τους, προειδοποίησε.

«Η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης δεν είναι μόνο το ποσό των νέων ομολόγων. Είναι το θέμα του «επιλέγετε να πουλήσετε τα ομόλογα;». Προσωπικά πιστεύω ότι τα μακροπρόθεσμα ομόλογα δεν είναι καλή επένδυση», δήλωσε ο Ντάλιο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Πέμπτης.

Αν και τα κέρδη των επιτοκίων θα βοηθήσουν στην αύξηση της ζήτησης για ομόλογα, καθιστούν την εξυπηρέτηση του χρέους πιο δαπανηρή.

«Όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, η κεντρική τράπεζα πρέπει να κάνει μια επιλογή: Θα τα αφήσει να ανέβουν και θα έχουν τις συνέπειες αυτού ή στη συνέχεια θα τυπώσουν χρήματα και θα αγοράσουν αυτά τα ομόλογα; Και αυτό έχει πληθωριστικές συνέπειες», δήλωσε ο Dalio. «Έτσι, βλέπουμε αυτή τη δυναμική να συμβαίνει τώρα».

Μπιλ Γκρος

The “bond king” που οδήγησε την Pimco’s fixed-income success είχε παρόμοιες ανησυχίες για την αγορά χρέους.

Σε συνέντευξή του στο podcast Odd Lots του Bloomberg, σημείωσε ότι το ένα τρίτο του ανεξόφλητου χρέους των ΗΠΑ πρόκειται να ωριμάσει σε λιγότερο από ένα χρόνο. Για να διασφαλιστεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό, θα πρέπει να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος αγοραστών.

Για άλλη μια φορά, αυτό βασίζεται στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο Gross σημείωσε ότι η εκστρατεία ποσοτικής σύσφιξης της Fed επιδεινώνει την ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης, δεδομένου ότι αφαιρεί την κεντρική τράπεζα ως αγοραστή ομολόγων. Και η έλλειψη ζήτησης σημαίνει ότι οι τιμές των κρατικών ομολόγων παραμένουν χαμηλές, προειδοποίησε.

«Είναι επισφαλές σε κάποιο σημείο», είπε. «Δεν λέω να φύγουμε. Απλώς λέω ότι τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να αυξηθούν, αλλιώς η οικονομία δεν θα πάει καλά».

Τζέφρι Γκούντλαχ

Ομοίως με τον τίτλο «βασιλιάς των ομολόγων», ο Gundlach αναμένει μια πλημμύρα των κρατικών ομολόγων, προειδοποιώντας ότι μια επερχόμενη ύφεση θα βαθύνει το ομοσπονδιακό έλλειμμα

«Αυτό που θα προκαλέσει τόση σύγχυση στους ανθρώπους είναι ότι, μόλις μπούμε βαθύτερα στην ύφεση, οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να αυξάνονται λόγω της υπερβολικής εκτύπωσης χρήματος και της νομισματικής αντίδρασης», δήλωσε στο Fox Business.

Αν και πολλοί οικονομολόγοι έχουν εκφρασθεί στην προοπτική μιας ομαλής προσγείωσης, ο Gundlach υποστηρίζει ότι μια ύφεση είναι πιθανή σε έξι έως οκτώ μήνες, καθώς οι αποταμιεύσεις των καταναλωτών της εποχής της πανδημίας εξαντλούνται.

Εάν αυτό συμβεί εν μέσω της αυστηρής πολιτικής της Fed, η οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό, προέβλεψε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει βαθύτερα στο χρέος.

«Νομίζω ότι η Fed, στο πίσω μέρος του μυαλού της, συνειδητοποιεί ότι όταν έρθει η επόμενη ύφεση, το ποσό του δανεισμού θα είναι τόσο τεράστιο που θα είναι πραγματικά κακή ιδέα να έχουμε επιτόκια υψηλότερα από 5%», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο