Τα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών ως απάντηση σε μια ολοένα και πιο απομακρυσμένη σχέση με τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες της βιομηχανίας να βλέπουν με καλύτερο μάτι τις προοπτικές τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Ο δείκτης βιομηχανικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξήθηκε στο μείον 10,6 αυτόν τον μήνα από μείον 11 τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι πάροχοι υπηρεσιών και οι έμποροι λιανικής αυξήθηκαν πιο δυσοίωνοι για τις προοπτικές τους, γεγονός που αντανακλά την υποτονική καταναλωτική ζήτηση, καθώς τα νοικοκυριά συνεχίζουν να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν. Ο συνολικός δείκτης οικονομικού κλίματος της Επιτροπής υποχώρησε απροσδόκητα στο 95,2 από 96,3 τον προηγούμενο μήνα.
Η βελτιωμένη διάθεση μεταξύ των στελεχών της βιομηχανίας έρχεται εν μέσω μιας αλλαγής στην προσέγγιση της Ευρώπης για τις αμυντικές δαπάνες και μιας αυξανόμενης συναίνεσης ότι οι κανόνες για το δανεισμό πρέπει να χαλαρώσουν καθώς αυξάνονται οι απειλές για την ασφάλεια.
Οι Γερμανοί νομοθέτες ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο δαπανών ορόσημο που αποσκοπεί στην επανεκκίνηση μιας καθηλωμένης και οπισθοδρομικής οικονομίας. Το σχέδιο, το οποίο σηματοδοτεί μια στροφή από χρόνια δημοσιονομικής συγκράτησης και αυστηρά περιορισμένων ελλειμμάτων, θα μπορούσε να δει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να δαπανά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για γενικές υποδομές και στρατιωτική ανάπτυξη.
Η κίνηση της Γερμανίας να ανοίξει τις δημοσιονομικές στρόφιγγες έρχεται στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συναίνεσης ότι η ήπειρος πρέπει να είναι περισσότερο αυτοδύναμη για τις ανάγκες ασφαλείας της. Αυτές οι επενδύσεις θα μπορούσαν να προσθέσουν νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να επαναχρησιμοποιήσουν αδρανή εργοστάσια.
Η νέα εποχή υπόσχεται μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη για μια ευρωπαϊκή εταιρεία όπλων όπως η Rheinmetall, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε μια ενημέρωση για τα κέρδη νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Μια εποχή επανεξοπλισμού έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη που θα απαιτήσει πολλά από όλους μας», δήλωσε ο Armin Papperger σε δήλωσή του.
«Ωστόσο, μας προσφέρει επίσης στη Rheinmetall προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια που δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν».
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε επίσης από τη μείωση του κόστους δανεισμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο για έκτη φορά από το περασμένο καλοκαίρι. Οι επενδυτές αναμένουν να δουν άλλες 50 μονάδες βάσης σε μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Η αναζωπύρωση της εμπιστοσύνης έρχεται καθώς η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ απειλεί την ΕΕ με υψηλότερους δασμούς στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ. Αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε δασμό 25% σε όλα τα οχήματα που εισάγονται στη χώρα. Περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια των γερμανικών εξαγωγών αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ είναι ευάλωτα στο μέτρο, το οποίο ο Τραμπ έχει επιμείνει ότι δεν θα ανακαλέσει, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Σουηδία κινδυνεύουν επίσης να δουν εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να πλήττονται, σύμφωνα με έρευνα της Commerzbank με έδρα τη Φρανκφούρτη.
Η Ουάσινγκτον αναμένεται να καθορίσει περισσότερους δασμούς την επόμενη εβδομάδα, αφήνοντας την Ευρώπη στα πρόθυρα ενός επιζήμιου εμπορικού πολέμου, ανέφερε η τράπεζα. Αυτό θα μπορούσε να συμπαρασύρει την ανάπτυξη της ευρωζώνης έως και μισή ποσοστιαία μονάδα, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να είναι «συνετή» όσον αφορά τα αντίποινα, προειδοποίησε ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Robert Holzmann, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα.
«Οι δασμοί δεν κάνουν κανέναν καλύτερο», είπε.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

