Οι ξένοι απορρίπτουν τα κινεζικά κρατικά ομόλογα καθώς το δημοφιλές εμπόριο ξετυλίγεται

Επενδυτές που είχαν δανειστεί ρενμίνμπι για να αγοράσουν κρατικό χρέος πλήττονται από το ξεπούλημα της αγοράς

Cheng Leng, Arjun Neil Alim και Haohsiang Ko, Financial Times

Οι ξένοι επενδυτές έχουν απορρίψει τα κινεζικά κρατικά ομόλογα τους τελευταίους δύο μήνες, διαλύοντας ένα δημοφιλές και επικερδές εμπόριο που είχε καταστεί δυνατό χάρη στις προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει το νόμισμά του. Οι επενδυτές είχαν ρίξει περισσότερα από 130 δισ. δολάρια από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Αύγουστο σε μια στρατηγική συναλλαγών που περιλαμβάνει δανεισμό δολαρίων σε κινεζικά ιδρύματα και στη συνέχεια χρήση των εσόδων από το ρενμίνμπι για την αγορά κινεζικών ομολόγων.

Η απόδοση από το δανεισμό δολαρίων και την επένδυση σε ομόλογα θα μπορούσε να είναι έως και 6%, πολύ πάνω από την απόδοση ενός ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου. Όμως η ανακοίνωση από το Πεκίνο ενός σημαντικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας τον Σεπτέμβριο προκάλεσε την πώληση των κινεζικών κρατικών ομολόγων και την ανάκαμψη του ρενμίνμπι, προκαλώντας απώλειες στους επενδυτές που είχαν επενδύσει στο εμπόριο. Σε απάντηση, οι ξένοι επενδυτές πούλησαν καθαρό κινεζικό χρέος 275,8 δισ. ρουβλίων (38 δισ. δολάρια) τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η πλειονότητα των οποίων ήταν κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία από το China Central Depository & Clearing και το Shanghai Clearing House.

Το συνολικό αυτό ποσό περιλαμβάνει τη μείωση των 62,8 δισ. ρουβλίων σε κατοχές των λεγόμενων διατραπεζικών διαπραγματεύσιμων πιστοποιητικών καταθέσεων (NCDs) – ένα είδος κρατικών χρεογράφων μικρής διάρκειας που πολλοί επενδυτές που εφαρμόζουν αυτή τη στρατηγική τείνουν να αγοράζουν. Αυτές οι πωλήσεις σηματοδότησαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες εκροές NCDs που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τη Nomura.

Οι κινήσεις της αγοράς σημαίνουν ότι «τα επιτόκια ανταλλαγής νομισμάτων δεν είναι πλέον αρκετά ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές ώστε να αγοράζουν NCDs», δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis. Η απόδοση από αυτό το εμπόριο «έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Ju Wang, επικεφαλής της στρατηγικής για το ξένο συνάλλαγμα και τις ισοτιμίες της ευρύτερης Κίνας στην BNP Paribas.

Οι κινεζικές κρατικές τράπεζες είχαν επωφεληθεί από το εμπόριο, καθώς οι ανταλλαγές νομισμάτων τους επέτρεπαν να σταθεροποιήσουν την ισοτιμία του ρενμίνμπι. Όμως η δέσμη μέτρων τόνωσης που έλαβε το Πεκίνο τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής στήριξης των χρηματιστηρίων και της ανταλλαγής χρέους για τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις, οδήγησε σε άνοδο 0,17% των αποδόσεων των 10ετών κινεζικών κρατικών ομολόγων μέσα σε μόλις τρεις ημέρες κοντά στο τέλος του μήνα.

Η μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές των ομολόγων, που προκλήθηκε από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας από τον Αύγουστο και τις περισσότερες εκδόσεις από το υπουργείο Οικονομικών, έχει επίσης καταστήσει τα ομόλογα λιγότερο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές, δήλωσε ο Wang της BNP. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερες λόγω της πώλησης τους τελευταίους μήνες – καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα καταστήσει λιγότερο πιθανές τις μειώσεις των επιτοκίων – καθιστώντας τα ενδεχομένως ένα σχετικά πιο ελκυστικό μέρος για τους επενδυτές για να σταθμεύσουν τα μετρητά τους.

Η μακροπρόθεσμη ζήτηση από ξένους επενδυτές για κινεζικά κρατικά ομόλογα «θα μπορούσε να παραμείνει σχετικά μικρή» ως αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του ρενμίνμπι που προκαλείται από το ισχυρό δολάριο και την πιθανή αύξηση των αμερικανικών δασμών, δήλωσε ο Xiaojia Zhi, επικεφαλής της έρευνας Ασίας της Crédit Agricole. Αντίθετα, οι ξένοι επενδυτές με διάθεση για ρίσκο μπορεί να εισέλθουν στις κινεζικές μετοχές, δήλωσε ο Ng στη Natixis.

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο