Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ επιτίθενται στην «υποκρισία» της Commerzbank του Βερολίνου

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η αντίθεση στην κίνηση της UniCredit για τον γερμανικό δανειστή έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοευρωπαϊκή στάση του Βερολίνου

Ένας πρώην επίτροπος της ΕΕ είπε ότι ήταν «δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς» κατά της σύνδεσης της Commerzbank και της UniCredit «αν η γερμανική κυβέρνηση είναι σοβαρά υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της τραπεζικής ένωσης» © REUTERS

  • Ανώτεροι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής και οικονομολόγοι άσκησαν έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την αντίθεσή της στην εξαγορά της Commerzbank από την ιταλική ανταγωνίστρια UniCredit, υποστηρίζοντας ότι η προστατευτική της προσέγγιση αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

«Η διασυνοριακή ενοποίηση των τραπεζών δεν πρέπει να θεωρείται πολιτικό ζήτημα. Είναι τεχνικό ζήτημα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times. «Δεν θα πρέπει να έχει σημασία αν πρόκειται για μια γερμανική ή μια ιταλική τράπεζα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρόκειται για ισχυρή ευρωπαϊκή τράπεζα».

  • Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε κατά της κίνησης της UniCredit στην Commerzbank, τον δεύτερο μεγαλύτερο εισηγμένο πιστωτικό οργανισμό της Γερμανίας, αφού η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αύξησε το μερίδιό της στην αντίπαλη τράπεζα από 9% σε 21%, εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να σταματήσει κάθε περαιτέρω πώληση του εναπομείναντος 12 τοις εκατό του μεριδίου της στην Commerzbank, αφού πούλησε το 4,5 τοις εκατό σε μια μεταγενέστερη της αγοράς συναλλαγή πακέτου στην UniCredit νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

  • «Οι εχθρικές επιθέσεις [και] οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό πράγμα για τις τράπεζες και γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σαφώς», δήλωσε ο Scholz.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner είχε επίσης μοιραστεί τις ανησυχίες του για μια εχθρική εξαγορά της Commerzbank με το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.

  • Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της γερμανικής αντιπολίτευσης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, δήλωσε ότι μια σύμπραξη των δύο τραπεζών θα ήταν «καταστροφή για την τραπεζική αγορά της Γερμανίας», υποστηρίζοντας ότι η εξαγορά της HypoVereinsbank με έδρα το Μόναχο από την UniCredit το 2005 είχε οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υποστήριξαν ότι η αντίθεση του Βερολίνου σε μια πιθανή συγχώνευση έρχεται σε αντίθεση με τη γερμανική υποστήριξη για την ένωση των κεφαλαιαγορών και την ενοποίηση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.

  • Ένας πρώην επίτροπος της ΕΕ, ο οποίος μίλησε στους Financial Times υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι υπάρχει μια «ορισμένη αντίφαση μεταξύ της υποστήριξης της γερμανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ευρωπαϊκών πρωταθλητών όπως η Airbus και της σημερινής της στάσης όσον αφορά την κατάσταση της UniCredit/Commerzbank».

Το πρόσωπο αυτό δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς» κατά της σύμπραξης των δύο τραπεζών «εάν η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται σοβαρά υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της τραπεζικής ένωσης».

  • Ο Έλληνας ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Στουρνάρας υποστήριξε ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι είναι «κατακερματισμένος» κατά μήκος των εθνικών συνόρων, προσθέτοντας ότι οι ανώτερες επιδόσεις των αμερικανικών τραπεζών οφείλονται κυρίως στο μεγαλύτερο μέγεθός τους και στη στενά ολοκληρωμένη εγχώρια αγορά.

«Χρειαζόμαστε Ευρωπαίους τραπεζικούς πρωταθλητές που να μπορούν να ανταγωνιστούν τους Αμερικανούς ανταγωνιστές, και χρειαζόμαστε διασυνοριακή ενοποίηση για να αποκτήσουμε ισχυρότερες τράπεζες», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη εξαγορά του 9% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής Alpha Bank από την UniCredit “χαιρετίστηκε από όλες τις πλευρές” στην Ελλάδα.

  • Εν τω μεταξύ, ένας Ιταλός υπουργός δήλωσε στους FT ότι η προσέγγιση του Βερολίνου ήταν «υποκριτική» υπό το πρίσμα της πρόσφατης εξαγοράς από τη Lufthansa του προβληματικού ιταλικού εθνικού αερομεταφορέα Ita Airways, πρώην Alitalia, η οποία εγκρίθηκε από τη Ρώμη.

«Η Γερμανία ήταν πάντα υπέρ της ΕΕ, μας έκαναν μαθήματα για δεκαετίες για την τραπεζική ένωση και την ενιαία αγορά, στα χαρτιά εμείς [η κυβέρνηση Μελόνι] είμαστε οι εθνικιστές, αλλά όταν πρόκειται να γίνει [η Commerzbank] στόχος ενός Ιταλού [ανταγωνιστή], αυτό ονομάζεται εχθρική πράξη», δήλωσε ο υπουργός.

  • Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι ομοίως εξοργισμένοι από τη στάση της Γερμανίας. Σημειώνουν ότι ο Scholz δημοσιοποίησε την αντίθεσή του σε μια εξαγορά μόλις λίγες ημέρες αφότου ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παρουσίασε μια έκθεση που καλεί την ΕΕ να ολοκληρώσει την ένωση των κεφαλαιαγορών και τάσσεται υπέρ των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία πιο ανθεκτικών εταιρειών.

«Κυριολεκτικά μέρες μετά την έκθεση Ντράγκι και την έναρξη μιας νέας ώθησης για να προχωρήσει η ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών, το Βερολίνο το κάνει αυτό και ουσιαστικά διαλύει τα πάντα», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

  • Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα χωρίς να «αξιολογήσει πλήρως» την πρόταση συγχώνευσης. Αλλά, πρόσθεσε: «Οι περιορισμοί στις θεμελιώδεις ελευθερίες [της ΕΕ που σχετίζονται με την κυκλοφορία κεφαλαίων, προσώπων και αγαθών] επιτρέπονται μόνο εάν είναι αναλογικοί και βασίζονται σε νόμιμα συμφέροντα … . Τέτοιοι περιορισμοί δεν μπορούν να δικαιολογηθούν για καθαρά οικονομικούς λόγους».

Ορισμένοι στη Γερμανία αμφισβήτησαν επίσης την προσέγγιση της κυβέρνησης Scholz. Το θέμα αποκάλυψε ότι οι Γερμανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν κατανοούσαν σωστά «τι σημαίνει ένωση κεφαλαιαγορών και ενιαία αγορά», δήλωσε ο Stefan Kooths, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, προσθέτοντας ότι «οι εταιρείες δεν έχουν διαβατήρια».

  • Είπε ότι οι μόνοι δημόσιοι φορείς που είχαν δικαίωμα να προβάλλουν αντιρρήσεις ήταν οι τραπεζικές εποπτικές αρχές και οι αντιμονοπωλιακές αρχές.

«Πρόκειται για μια συζήτηση που δυστυχώς δείχνει ότι εμείς εδώ στην ΕΕ δεν ακολουθούμε πραγματικά τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, όπως πραγματικά προορίζονταν», είπε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ 
*

Unicredit

Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο