Οι υπεύθυνοι προσλήψεων παροτρύνουν τους υποψηφίους να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας

Γίνεται αποδεκτή η χρήση της τεχνολογίας για τη σύνταξη επιστολών και βιογραφικών σημειωμάτων - αλλά όχι για την απάντηση σε αξιολογήσεις

Bethan Staton, Financial Times

Κορυφαίοι υπεύθυνοι προσλήψεων παροτρύνουν τους υποψηφίους να χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να υποβάλουν αίτηση για ρόλους, γεγονός που υποδηλώνει την αυξανόμενη αποδοχή της νέας τεχνολογίας από τους εργοδότες. Αρκετές μεγάλες διεθνείς εταιρείες προσλήψεων έχουν αρχίσει να προσφέρουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στους υποψηφίους και προτείνουν ότι η χρήση τους για τη σύνταξη βιογραφικών σημειωμάτων, τη σύνταξη συνοδευτικών επιστολών και την έρευνα για κενές θέσεις εργασίας θα βοηθήσει ένα ευρύτερο φάσμα υποψηφίων να δείξουν τις ικανότητές τους.

Ο Τζέιμς Μπάρετ, διευθύνων σύμβουλος της Michael Page Technology, δήλωσε ότι «έχει μπει για τα καλά στο δρόμο της καθιερωμένης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης» στις διαδικασίες πρόσληψης και ότι είναι «σημαντικό για τους υποψηφίους να προσαρμοστούν ανάλογα». «Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, [τα εργαλεία AI] μπορούν να βοηθήσουν μια αίτηση να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο». Ο Sebastian Dettmers, διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής εταιρείας προσλήψεων The Stepstone Group, τάχθηκε επίσης υπέρ της χρήσης της ΤΝ «εφόσον [αυτή] σας υποστηρίζει στο να δείξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας όσον αφορά τα απαιτούμενα για τη θέση εργασίας». Τέτοιες απόψεις σηματοδοτούν ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα γίνονται αποδεκτά ως απαραίτητο μέρος της αναζήτησης εργασίας.

Αυτό υποδηλώνει μια μετατόπιση της εστίασης, μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις από τους υπεύθυνους προσλήψεων ότι οι αυτοματοποιημένες εφαρμογές θα μπορούσαν να παραποιήσουν τις ικανότητες των υποψηφίων ή να περιπλέξουν τη διαδικασία κατακλύζοντας τις εταιρείες με μαζικές αιτήσεις. Η Stepstone παρέχει στους υποψηφίους ένα εργαλείο που δημιουργεί μια συνοδευτική επιστολή από ένα βιογραφικό σημείωμα και μια περιγραφή της θέσης εργασίας, καθώς και μια γεννήτρια βιογραφικών σημειωμάτων, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, έχουν χρησιμοποιηθεί 2,6 εκατομμύρια φορές τον τελευταίο χρόνο. Τα προϊόντα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ευρέως διαθέσιμα εργαλεία από εταιρείες που ειδικεύονται σε βιογραφικά σημειώματα ή συνοδευτικά γράμματα με τεχνητή νοημοσύνη, όπως η Kickresume. Το LinkedIn, το κοινωνικό δίκτυο με επίκεντρο την καριέρα, προσφέρει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αξιολογεί την καταλληλότητα των χρηστών για θέσεις εργασίας με βάση τις δεξιότητες και την εμπειρία, βοηθά στη σύνταξη συνοδευτικής επιστολής και δίνει ανατροφοδότηση για βιογραφικά.

Το LinkedIn δήλωσε ότι το 90 τοις εκατό των συνδρομητών που χρησιμοποίησαν τις λειτουργίες αυτές τις βρήκαν χρήσιμες, ενώ σύντομα θα ανακοινώσει και θα διαθέσει την επόμενη επανάληψη των γνώσεων τεχνητής νοημοσύνης στους μη αμειβόμενους χρήστες. Τέτοια εργαλεία αποτελούν εν μέρει μια απάντηση στη χρήση τεχνολογιών διαλογής AI από τους υπεύθυνους προσλήψεων. Η γεννήτρια βιογραφικών σημειωμάτων της Stepstone ισχυρίζεται ότι «περνάει εύκολα τις σαρώσεις ATS», αναφερόμενη σε λογισμικό ελέγχου που είναι ενσωματωμένο σε συστήματα παρακολούθησης υποψηφίων και μπορεί να κατατάσσει τους υποψηφίους με βάση λέξεις-κλειδιά.

Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό υποψηφίων χρησιμοποιεί ήδη την ΤΝ. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε αυτό το μήνα ο όμιλος ανθρώπινου δυναμικού Randstad, περίπου το 57% των εργαζομένων της γενιάς Z δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη σύνταξη αιτήσεων εργασίας, βιογραφικών σημειωμάτων και συνοδευτικών επιστολών. Για τους millennials το ποσοστό είναι 40 τοις εκατό, για τη Gen X και τους baby boomers 21 τοις εκατό και 13 τοις εκατό αντίστοιχα. Αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να είναι υποεκτίμηση. Η Kelly-Ann Mallon, επικεφαλής της απασχολησιμότητας των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των φοιτητών χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για εργασίες όπως η έρευνα για πιθανούς εργοδότες και η σύνταξη αιτήσεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σαρώσει τις περιγραφές θέσεων εργασίας και τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων, εντοπίζοντας τις συγκεκριμένες απαιτήσεις ενός ρόλου και στη συνέχεια δημιουργώντας μια συνοδευτική επιστολή που «τονίζει και διατυπώνει γιατί [αυτοί] ταιριάζουν σε αυτή τη θέση εργασίας», δήλωσε ο Dettmers. Αυτό βοηθά τους υποψηφίους να κατανοήσουν τι απαιτούν οι εργοδότες και να εκφράσουν γιατί ταιριάζουν σε έναν ρόλο. «Η τεχνολογία σας βοηθά να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως τον αυθεντικό εαυτό σας στον υπεύθυνο προσλήψεων», πρόσθεσε. Ωστόσο, οι υποψήφιοι πρέπει να τηρούν μια προσεκτική ισορροπία. «Καθώς όλο και περισσότεροι εργοδότες ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίες πρόσληψής τους, είναι έξυπνο να εξετάσετε πώς το βιογραφικό σας σημείωμα ή η συνοδευτική επιστολή σας ανταποκρίνεται», δήλωσε η Amanda Whicher, διευθύντρια τεχνολογίας UKI στην εταιρεία προσλήψεων Hays.

Αλλά πρόσθεσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να προσαρμόσετε το περιεχόμενο που δημιουργείται από την ΤΝ στη «δική σας εμπειρία και να προσαρμόσετε τη γλώσσα ώστε να αντικατοπτρίζει το στυλ σας». Ορισμένα συστήματα των εργοδοτών έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείφουν τις αιτήσεις που δημιουργούνται πλήρως με τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Mallon, ενώ οι ανθρώπινοι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι πιθανό να αποθαρρύνονται από τις υποβολές που φαίνονται γενικές, οπότε οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην μειονεκτούν με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Michael Stull, διευθύνων σύμβουλος στο Ηνωμένο Βασίλειο της πολυεθνικής εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Manpower Group, δήλωσε ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν την ΤΝ στις αξιολογήσεις ή να παραποιούν τις ικανότητές τους με άλλους τρόπους. «Θα μπορούσατε να επιλεγείτε για έναν ρόλο που δεν είναι κατάλληλος για εσάς». Οι κίνδυνοι εξαπάτησης κατέδειξαν τη σημασία των υπεύθυνων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που δεν ωθούν τους υποψηφίους να υπερβάλλουν στα επιτεύγματά τους, δήλωσε ο Dettmers, για παράδειγμα προτείνοντάς τους να συμπεριλάβουν δεξιότητες που εμφανίζονται σε μια περιγραφή θέσης εργασίας αλλά όχι στο βιογραφικό τους σημείωμα.

Ωστόσο, τόνισε ότι η εξαπάτηση αυτού του είδους δεν προκαλείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Τέτοιες προστατευτικές μπάρες ήταν απαραίτητες, δήλωσαν οι υπεύθυνοι προσλήψεων, με τη χρήση της ΤΝ να είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη. «Χρειαζόμαστε κάποιο άνοιγμα και να είμαστε ανοιχτοί στη χρήση της τεχνολογίας και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο Dettmers. «Μπορείτε να προειδοποιήσετε τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά θα τη χρησιμοποιήσουν ούτως ή άλλως. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο