ΟΗΕ: Κέρδη $3 δισ. για την Βόρεια Κορέα από κυβερνοεπιθέσεις

ΟΗΕ

Οι παρατηρητές των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ερευνούν δεκάδες ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας που απέφεραν 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να τη βοηθήσουν να αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, σύμφωνα με αποσπάσματα μιας αδημοσίευτης έκθεσης του ΟΗΕ που εξέτασε το Reuters.

“Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) συνέχισε να παραβιάζει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας”, ανέφερε μια ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών κυρώσεων σε μια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας, χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας.

“Ανέπτυξε περαιτέρω πυρηνικά όπλα και παρήγαγε πυρηνικά σχάσιμα υλικά, αν και η τελευταία γνωστή πυρηνική δοκιμή της πραγματοποιήθηκε το 2017”, έγραψαν οι παρατηρητές, οι οποίοι ανέφεραν επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ συνέχισε τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, έθεσε έναν δορυφόρο σε τροχιά και πρόσθεσε ένα “τακτικό υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης” στο οπλοστάσιό της.

Η Βόρεια Κορέα έχει εδώ και καιρό απαγορευτεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να διεξάγει πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Από το 2006 υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, τις οποίες το Συμβούλιο έχει επανειλημμένα ενισχύσει για να προσπαθήσει να διακόψει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ).

“Η επιτροπή ερευνά 58 ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας σε εταιρείες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα μεταξύ 2017 και 2023, αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες φέρονται να βοηθούν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας”, έγραψαν οι παρατηρητές.

Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης των παρατηρητών των κυρώσεων. Η Πιονγκγιάνγκ έχει προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς για χάκινγκ ή άλλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα ή στις αρχές του επόμενου μήνα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι βορειοκορεατικές ομάδες hacking που υπάγονται στο Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης (RGB) – την κύρια υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Πιονγκγιάνγκ – φέρεται να συνέχισαν με μεγάλο αριθμό επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ανέφεραν οι παρατηρητές κυρώσεων.

“Οι τάσεις περιλαμβάνουν τη στοχοποίηση αμυντικών εταιρειών και αλυσίδων εφοδιασμού από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και την ολοένα και μεγαλύτερη κοινή χρήση υποδομών και εργαλείων”, σύμφωνα με τους παρατηρητές, οι οποίοι υποβάλλουν δύο φορές το χρόνο έκθεση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πολυτελή αγαθά

Οποιαδήποτε περαιτέρω δράση κατά της Βόρειας Κορέας από το συμβούλιο είναι απίθανη, καθώς το συμβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και αρκετά χρόνια για το θέμα αυτό. Η Κίνα και η Ρωσία επιθυμούν αντίθετα την ελάφρυνση των κυρώσεων για να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στις συνομιλίες αποπυρηνικοποίησης.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ υποσχέθηκαν επίσης πέρυσι να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αρνηθεί.

“Η ομάδα ερευνά αναφορές από κράτη μέλη σχετικά με προμήθειες συμβατικών όπλων και πυρομαχικών από τη ΛΔΚ κατά παράβαση των κυρώσεων”, έγραψαν οι παρατηρητές κυρώσεων.

Το απομονωμένο ασιατικό έθνος επέβαλε αυστηρό αποκλεισμό εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία περιόρισε το εμπόριο και την πρόσβαση σε βοήθεια, αλλά άρχισε σιγά-σιγά να επανέρχεται πέρυσι.

“Το εμπόριο συνεχίζει να ανακάμπτει. Ο συνολικός καταγεγραμμένος όγκος εμπορίου του 2023 ξεπέρασε το σύνολο του 2022, συνοδευόμενος από την επανεμφάνιση μεγάλης ποικιλίας ξένων καταναλωτικών αγαθών, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως είδη πολυτελείας”, έγραψαν οι παρατηρητές των κυρώσεων.

Η πώληση ή η μεταφορά ειδών πολυτελείας στη Βόρεια Κορέα έχει απαγορευτεί εδώ και καιρό από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Βάσει των κυρώσεων του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν το 2017, όλες οι χώρες υποχρεώθηκαν επίσης να επαναπατρίσουν τους Βορειοκορεάτες που εργάζονται στο εξωτερικό για να σταματήσουν να κερδίζουν συνάλλαγμα για την κυβέρνηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

“Η επιτροπή διερεύνησε αναφορές για πολυάριθμους υπηκόους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας που εργάζονται στο εξωτερικό και αποκτούν εισόδημα κατά παράβαση των κυρώσεων, μεταξύ άλλων στους τομείς της τεχνολογίας των πληροφοριών, της εστίασης και των κατασκευών”, έγραψαν οι παρατηρητές κυρώσεων.

Είπαν επίσης ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να συμμετέχει σε παράνομες χρηματοπιστωτικές πράξεις κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο