Με επιταχυνόμενο βηματισμό ξεκίνησε το 2023 για τον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα, με ετήσια αύξηση πωλήσεων 8% το 1ο τρίμηνο σε αποπληθωρισμένους όρους (από 4,6% το προηγούμενο εξάμηνο) και ενδείξεις περιορισμού της πληθωριστικής πίεσης (με ευεργετικές επιδράσεις στο κόστος επιχειρήσεων).
- Εντυπωσιακό ήταν το εύρος της ανόδου, καθώς σημαντική αύξηση σημειώθηκε i) σε όλους τους βασικούς κλάδους (με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο), και ii) στο σύνολο των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας, με υψηλές επιδόσεις σε όρους επενδύσεων, λειτουργικής κερδοφορίας, προσλήψεων και δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
Η επίδοση αυτή εξασφάλισε την υπεροχή του ελληνικού επιχειρείν έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών σε όρους κλίματος, όπως φανερώνει το ρεκόρ θετικής απόκλισης του δείκτη εμπιστοσύνης της Ελλάδας έναντι του μέσου όρου της ΕΕ.
- Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές ανάπτυξης, πέρα από τους κλάδους τουρισμού και κατασκευών που ανακάμπτουν από χαμηλά επίπεδα, οι κλάδοι της «νέας οικονομίας» ξεχωρίζουν με εντυπωσιακές επιδόσεις:
Ο κλάδος R&D (Έρευνα και Ανάπτυξη συντμ. R&D, από το Research & Development είναι ο όρος για την Έρευνα και την Ανάπτυξη στις επιχειρήσεις ως αυτόνομο τμήμα διαχείρισης της εταιρικής έρευνας) κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο πωλήσεων κατά το 1ο τρίμηνο (+54% σε αποπληθωρισμένους όρους), ενώ κατά το τελευταίο 9μηνο έχει σταθερά μια σημαντικά ισχυρότερη επίδοση από το λοιπό επιχειρείν (με την απόκλιση απόδοσης να αγγίζει κατά μέσο όρο τις 20 ποσοστιαίες μονάδες).
- Η δυναμική αυτή αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό (i) τα πρώτα απτά αποτελέσματα από το συνεχώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των tech startups καθώς και (ii) την αυξανόμενη έμφαση που δίνεται στην ερευνητική δραστηριότητα από μεγαλύτερες επιχειρήσεις (όπως οι φαρμακοβιομηχανίες).
Παράλληλα, σημάδια αφύπνισης της καινοτομικής δραστηριότητας είναι εμφανή υπό το πρίσμα πολλαπλών δεικτών, όπως αύξηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και σταδιακή ενίσχυση στο αποτύπωμα της high-tech βιομηχανίας. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη κάθετη άνοδος του κλάδου επιταχύνει την ήδη δυναμική πορεία των επιχειρηματικών δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα (με διπλασιασμό την τελευταία δεκαετία), επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα ακολουθεί πορεία ταχείας σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Πληροφορική και υπηρεσίες πληροφορίας επίσης ξεχωρίζουν, με τις (αποπληθωρισμένες) πωλήσεις τους το 1ο τρίμηνο 2023 να αυξάνονται κατά 25% σε ετήσια βάση.
********
Οι ιαπωνικές μετοχές υπεραπέδωσαν το β‘ τρίμηνο (Nikkei225: +16,6% σε τοπικό νόμισμα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990), επωφελούμενες, μεταξύ άλλων, από τις αξιοπρεπείς οικονομικές επιδόσεις, καθώς και από τις αυξημένες επαναγορές μετοχών. Το ιαπωνικό γεν υποτιμήθηκε κατά –5,4% qoq σε ονομαστικούς πραγματικούς όρους συναλλάγματος, λόγω της απόκλισης της νομισματικής πολιτικής, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε την εξαιρετικά διευκολυντική πολιτική της, ενώ άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες παρέμειναν σε καθεστώς σύσφιξης, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των διαφορών των επιτοκίων και την εξασθένηση του γεν.
Οι οικονομικές ανησυχίες, ειδικά όσον αφορά τη δυναμική της Κίνας, επιβάρυναν τα βιομηχανικά μέταλλα το 2ο τρίμηνο (-8,8% qoq για τον δείκτη LME), ενώ η άφθονη προσφορά πετρελαίου παρέσυρε τις τιμές χαμηλότερα (Brent: –8% qoq στα $74/βαρέλι | WTI: –7,0% qoq στα $69/βαρέλι). Σημειώστε ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για μια πληθώρα σημαντικών βιομηχανικών μετάλλων (που κυμαίνεται από λίγο κάτω από το 50% έως το 60% για το χαλκό, το αλουμίνιο, το νικέλιο και το μόλυβδο).
Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, ο συνεχής πυρήνας του πληθωρισμού και οι περιορισμένες επιπτώσεις από το άγχος του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ ώθησαν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους σχετικά με την πορεία των βασικών επιτοκίων κατά τη διάρκεια του β‘ τριμήνου, κατά περίπου +60 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ, +40 μονάδες βάσης στη ζώνη του ευρώ και +150 μονάδες βάσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα (ΗΠΑ: +67 μ. β. στο 4,74%, Γερμανία: +38 μ. β. στο 3,09%, Ηνωμένο Βασίλειο: +167 μ. β. στο 5,12% το β΄ τρίμηνο).
Οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων ακολούθησαν μόνο εν μέρει (ΗΠΑ: +23 bps στο 3,72%, Γερμανία: -1 bp στο 2,32%, UK: +76 bps στο 4,28%), με την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων του αμερικανικού Treasury – βραχυπρόθεσμα επιτόκια πάνω από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια ομολόγων – να επανέρχεται στο ευρύτερο σημείο της από το 1981, με τη διαφορά μεταξύ 2s και 10s στις –102 μονάδες βάσης, και αναζωπύρωση των ανησυχιών για ύφεση.
Οι δείκτες Purchasing Managers Index (PMI) της ζώνης του ευρώ για τον Ιούνιο αποκάλυψαν πιο υποτονικές προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα το δ΄ τρίμηνο του 2023, μετά από ένα περίπου στάσιμο πραγματικό ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2022 και το α΄ τρίμηνο του 2023 (-0,1% qoq σε κάθε τρίμηνο). Σε κάθε περίπτωση, ο σύνθετος δείκτης PMI μειώθηκε κατά –2,5 μονάδες στο 50,3, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, υποσκελίζοντας τις προσδοκίες συναίνεσης, με τη δραστηριότητα των υπηρεσιών να επιβραδύνεται (52,4) και τη μεταποιητική παραγωγή (44,6) να συρρικνώνεται.
Με την ΕΚΤ να διατηρεί την πορεία της εν μέσω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, ο δείκτης EuroStoxx σημείωσε υποτονικές επιδόσεις το β΄ τρίμηνο του 2023 (-1,8%). Η ασθενέστερη του αναμενόμενου ζήτηση από το εξωτερικό (π. χ. Κίνα) επιβάρυνε επίσης. Σημειώστε ότι, τα κινεζικά χρηματιστήρια έχασαν σημαντικά έδαφος το β‘ τρίμηνο (MSCI China: –10,4% | CSI300: –6,0%), καθώς η δυναμική της οικονομίας μετά το σοβιετικό επεισόδιο έχει χάσει έδαφος, ο τομέας των ακινήτων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αποθέματος ημιτελών έργων, και η πολιτική στήριξη παραμένει, μέχρι στιγμής, περιορισμένη.

