Οικονομολόγος της J.P. Morgan βλέπει 40% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και κινδύνους για «υπέρογκα προνόμια

Υπάρχει περίπου 40% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ φέτος και κίνδυνος μόνιμης ζημιάς στο κύρος της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, εάν η κυβέρνηση υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της J.P. Morgan.

«Εκεί που βρισκόμαστε τώρα είναι με μια αυξημένη ανησυχία για την αμερικανική οικονομία», δήλωσε ο Μπρους Κάσμαν, επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη.

Είπε ότι δεν έχει ακόμη αναθεωρήσει τις προβλέψεις του, αλλά έθεσε έναν κίνδυνο ύφεσης περίπου 40% στις προοπτικές – από περίπου 30% πιθανότητα που υπολόγιζε στις αρχές του έτους. Η τρέχουσα πρόβλεψη της J.P. Morgan είναι για αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2% φέτος.

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποστεί τις τελευταίες ημέρες το πιο έντονο ξεπούλημα των τελευταίων μηνών, καθώς οι επενδυτές έχουν γίνει νευρικοί ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επιβραδύνει την οικονομία με εισαγωγικούς δασμούς.

Το 95% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα σε Καναδά, Μεξικό και ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι κίνδυνοι ύφεσης στις οικονομίες τους έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα των δασμών του Τραμπ.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs και της Morgan Stanley υποβάθμισαν την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ και βλέπουν πλέον την ανάπτυξη στο 1,7% και 1,5% φέτος, αντίστοιχα.

Ο Κάσμαν δήλωσε ότι ο κίνδυνος ύφεσης θα αυξηθεί, πιθανώς στο 50% ή και παραπάνω, εάν οι αμοιβαίοι δασμοί που έχει απειλήσει να επιβάλει ο Τραμπ από τον Απρίλιο τεθούν ουσιαστικά σε ισχύ.

«Αν συνεχίζαμε σε αυτόν τον δρόμο με πιο αποδιοργανωτικές, μη φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές, νομίζω ότι οι κίνδυνοι σε αυτό το μέτωπο της ύφεσης θα ανέβαιναν», δήλωσε ο Kasman.

Είπε επίσης ότι η δυσφορία γύρω από το ύφος της κυβέρνησης θα μπορούσε να κλονίσει την πίστη των επενδυτών στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, εάν αμφισβητούσε την εμπιστοσύνη, που έχει οικοδομηθεί επί πολλά χρόνια, στις αμερικανικές αγορές και τους θεσμούς.

«Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν καθιερωθεί ως ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται άνετα για το κράτος δικαίου … άνετα για την ακεραιότητα της ροής πληροφοριών και μπορούν να αισθάνονται άνετα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται, με απροσδόκητους τρόπους, να εμπλακεί στους κανόνες του παιχνιδιού», είπε.

Οι περικοπές της κυβέρνησης στις κυβερνητικές υπηρεσίες, οι αλλαγές στον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο και αποφάσεις όπως η κίνηση της περασμένης εβδομάδας να διαλύσει τις συμβουλευτικές επιτροπές που βοηθούν στη συλλογή δεδομένων, μπορεί να υπονομεύσουν αυτό, δήλωσε ο Kasman.

«Όλα αυτά τα πράγματα αποτελούν μέρος των αβεβαιοτήτων που έχουν μεταφερθεί στην πολιτική των ΗΠΑ και αυτό το μέρος του κινδύνου στις προοπτικές φέτος δεν νομίζω ότι έχει εκτιμηθεί», δήλωσε.

«Ο όρος που ισχύει εδώ και πολύ καιρό είναι ότι έχουμε «υπερβολικά προνόμια». Ότι καταλήγουμε να πληρώνουμε πολύ χαμηλότερο κόστος για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και του χρέους μας, έχουμε πολύ μεγαλύτερες ροές κεφαλαίων και ελκυστικότητα του δολαρίου και των περιουσιακών στοιχείων, εξαιτίας αυτών των πραγμάτων», είπε.

«Ο κίνδυνος ότι αυτά τα πράγματα θα αρχίσουν να πιέζονται και να γίνουν διαρθρωτικό ζήτημα στις αγορές δεν είναι κάτι που θα υποτιμούσα, με κανένα τρόπο,».

Reuters

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο