Οκτώ εταιρείες που συνδέονται με διάφορες επιχειρηματικές τάσεις

Harbor Capital

S&P 500

Είναι κατανοητό οι Αμερικανοί επενδυτές να επικεντρώνονται στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν οδηγήσει σε τόσο ισχυρές επιδόσεις για τον S&P 500 κατά την τελευταία δεκαετία. Όμως, η εκμάθηση στρατηγικών που παρέχουν έκθεση πέραν του δείκτη αναφοράς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο συγκέντρωσης του χαρτοφυλακίου σας, ενώ παράλληλα να διευρύνετε το σύνολο των ευκαιριών σας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η Nicole Kornitzer διαχειρίζεται από το 2009 το Buffalo International Fund ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Εδρεύει στο Παρίσι. Μιλώντας στο MarketWatch, εξήγησε πώς η ίδια και οι αναλυτές της Buffalo Funds επιλέγουν μετοχές εταιρειών από τις οποίες αναμένουν να επωφεληθούν μέσω πλήρων επιχειρηματικών κύκλων από “κοσμικές τάσεις ανάπτυξης που μπορούν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια” Το αμοιβαίο κεφάλαιο βαθμολογείται με τέσσερα αστέρια (στα πέντε) στην κατηγορία “Foreign Large Growth” της Morningstar.

Το Buffalo International Fund επικεντρώνεται στις ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ, αν και θα έχει επίσης ένα μικρό ποσοστό έκθεσης (λιγότερο από 10%) στις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε ο Kornitzer.

Στις τάσεις που παρακολουθεί περιλαμβάνονται η αυτοματοποίηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρικά οχήματα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η παγκόσμια επέκταση της μεσαίας τάξης. Η ίδια κάλυψε αρκετά από αυτά τα θέματα και την έρευνα βιοτεχνολογίας σε σχέση με τη σημαντική τάση επέκτασης της χρήσης των φαρμάκων GLP-1 για την απώλεια βάρους και τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Παραδείγματα εταιρειών που επωφελούνται από σημαντικές παγκόσμιες τάσεις

Ο Kornitzer συζήτησε οκτώ εταιρείες που συνδέονται με διάφορες επιχειρηματικές τάσεις.

Επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου

Η MercadoLibre Inc. , MELI, -1,01% είναι εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα την Ουρουγουάη. Σύμφωνα με τον Kornitzer, είναι καλά τοποθετημένη, ιδίως στη Βραζιλία, όπου υπάρχει “χώρος για να τρέξει”, παρόλο που το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας στη χώρα αυτή είναι “κάπου μεταξύ 25% και 30%”, είπε.

“Στη Βραζιλία έχουν αναπτύξει τα logistics τους, οπότε τώρα μπορούν να κερδίσουν μεγάλη μόχλευση από αυτό”, είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι “ο μόνος ανταγωνιστής στη Βραζιλία με εκτεταμένο δίκτυο logistics, με κάθετη ολοκλήρωση”.

Η Βραζιλία συνεισέφερε το 52,5% των καθαρών εσόδων της MercadoLibre κατά τη διάρκεια του 2023, ενώ το 22,4% των εσόδων προήλθε από την Αργεντινή και το 20,6% από το Μεξικό. Ο Kornitzer αναμένει ότι το Μεξικό θα βρεθεί σύντομα στη δεύτερη θέση. Τα έσοδα της εταιρείας από τη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 34% το 2023, ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της από την Αργεντινή ήταν 29,6%. Για την επιχείρησή της στο Μεξικό, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της MercadoLibre για το 2023 ήταν 60,1%, σύμφωνα με την ετήσια κατάθεση 10-K της εταιρείας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κατά τη διάρκεια του 2023, τα έσοδα της MercadoLibre αυξήθηκαν κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα από τις δραστηριότητές της μειώθηκαν σε 240 εκατομμύρια δολάρια από 349 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, στην επιστολή της προς τους μετόχους της στις 22 Φεβρουαρίου, η εταιρεία ανέφερε ότι “εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών” και με προσαρμογές για την προσθήκη δαπανών που συνδέονται με προηγούμενες περιόδους, τα έσοδα από εργασίες αυξήθηκαν σε 572 εκατομμύρια δολάρια το 2023 από 322 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ένα άλλο “σαφές πλεονέκτημα” που αναφέρει ο Kornitzer για τη MercadoLibre είναι η δανειοδοτική δραστηριότητα της εταιρείας. Αυτό συνίσταται σε βραχυπρόθεσμα δάνεια που χορηγούνται σε εμπόρους που πωλούν μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, “με προβολή σε πραγματικό χρόνο του πώς πάνε οι επιχειρήσεις τους”, είπε.

“Αν δανείσουν σε μια επιχείρηση και δουν ότι οι πωλήσεις δεν επεκτείνονται, μπορούν γρήγορα να διαχειριστούν τον κίνδυνο”.

Η Kornitzer είναι ενθουσιώδης για την πορεία ανάπτυξης της MercadoLibre τα επόμενα χρόνια, αλλά προειδοποίησε ότι όταν η εταιρεία ανακοινώνει πρωτοβουλίες δαπανών για την επέκταση των δυνατοτήτων αποθήκευσης και εφοδιαστικής, μπορεί να υπάρξει πίεση στη μετοχή. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι προβλεπόμενοι σύνθετοι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης (CAGR) για τα έσοδα και τα κέρδη ανά μετοχή για τις εταιρείες που ανέφερε ο Kornitzer. Οι αναμενόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της Mercado Libre έως το 2026 είναι πολύ υψηλοί.

Βιοτεχνολογία και GLP-1

Η Novo Nordisk A/S NOVO. B, +0,41% είναι το προφανές παιχνίδι με το φάρμακο GLP-1 που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και για την απώλεια βάρους που πρέπει να κατέχει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που επικεντρώνεται στις ανεπτυγμένες αγορές εκτός ΗΠΑ, δεδομένου ότι προς το παρόν η εταιρεία αυτή βρίσκεται σε ένα εικονικό ντουπόλιο με την Eli Lilly & Co. LLY, -2,63%. Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα για ένα άλλο ζευγάρι υψηλών προβλέψεων για τις πωλήσεις και τα κέρδη ανά μετοχή.

Μια άλλη οπτική γωνία της βιοτεχνολογίας είναι η αυξανόμενη ανάθεση κλινικών δοκιμών σε εξωτερικούς συνεργάτες. Εντός αυτού του κλάδου, η Kornitzer προτιμά την Icon PLC ICLR, -1,23%, η οποία είναι ένας οργανισμός έρευνας με σύμβαση ή CLO και ένας από τους δύο ή τρεις κορυφαίους παγκοσμίως, είπε.

Ενώ η μακροπρόθεσμη τάση για τους προϋπολογισμούς έρευνας και ανάπτυξης για τη βιοτεχνολογία ήταν “σταθερή”, πιο πρόσφατα οι εταιρείες βιοτεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο υπέφεραν από τη μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, δήλωσε ο Kornitzer. Αλλά τώρα “υπάρχουν σημάδια ότι αρχίζει να σταθεροποιείται και ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα που πηγαίνουν στην έρευνα”, είπε.

Ψηφιοποίηση στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία υστερεί σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες στην υιοθέτηση τεχνολογίας που βασίζεται στο cloud για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, είπε ο Kornitzer. Αλλά μια νέα κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να επιταχυνθεί σε μια στιγμή που το Χρηματιστήριο του Τόκιο παρουσιάζει βελτιωμένες αποδόσεις για τους επενδυτές.

Πιστεύει ότι η BayCurrent Consulting Inc. 6532, -4,30% «μπορεί να επωφεληθεί από την τάση ψηφιοποίησης στην Ιαπωνία».

«Για να επωφεληθείτε από τη νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να έχετε λογισμικό στο cloud και έναν τρόπο να κάνετε αναλύσεις με όλα αυτά τα δεδομένα», είπε. Αποκάλεσε την BayCurrent «μία από τις κορυφαίες ιαπωνικές συμβουλευτικές εταιρείες».

Καθώς πιέζονται οι ιαπωνικές εταιρείες να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, «υπάρχουν πρώιμα σημάδια ότι οι μικροεπενδυτές στην Ιαπωνία επιστρέφουν στην αγορά», είπε ο Kornitzer. «Αλλά δεν έχουμε δει μεγάλη ώθηση από θεσμικούς Ιάπωνες επενδυτές. Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η Kornitzer αποκάλεσε την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. TSM, -3,46% «έναν από τους μεγαλύτερους δικαιούχους της τεχνητής νοημοσύνης», επειδή έχει «την ικανότητα να συνάπτει σύμβαση-κατασκευή για όλες τις εταιρείες που κατασκευάζουν τσιπ».

Μια άλλη συμμετοχή του ταμείου που συζήτησε είναι η SK Hynix Inc. 000660, -4,94%, η οποία έχει τις υψηλότερες προβλεπόμενες πωλήσεις CAGR στον παρακάτω πίνακα. Είπε ότι η μετοχή είχε αρχίσει να εμφανίζεται «ακριβή», με βάση την αποτίμησή της από την τιμή προς το βιβλίο του 2,3. Και πάλι, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η εταιρεία είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς μνήμης υψηλού εύρους ζώνης που εγκαθίσταται καθώς τα κέντρα δεδομένων εφαρμόζουν μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) από Nvidia Corp. NVDA, -10,00%, η υψηλή αποτίμηση μπορεί να δικαιολογηθεί .

Η Kornitzer είπε ότι σε βάθος χρόνου, η SK Hynix ήταν μια κυκλική εταιρεία. «Αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι κάπως όχι και τόσο κυκλικό τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια», είπε.

Μια άλλη συμμετοχή του αμοιβαίου κεφαλαίου που επικαλείται η Kornitzer ήταν η Disco Corp. 6146, -8,00% της Ιαπωνίας, η οποία κατέχει κυρίαρχο μερίδιο αγοράς στην εξειδικευμένη επιχείρηση «γυαλίσματος γκοφρετών». Ωστόσο, είπε ότι η μετοχή είχε τόσο καλή απόδοση που είχε γίνει «αρκετά ακριβή» και ότι δεν θα συνιστούσε την αγορά της στην τρέχουσα τιμή.

Το τελευταίο έργο AI που αναφέρθηκε ο Kornitzer ήταν το «Shin-Etsu Chemical Co. 4063, -4,22%, το οποίο έχει επίσης έδρα την Ιαπωνία. Ονόμασε αυτή την εταιρεία «μια σταθερή επιχείρηση» που παράγει μεγάλα τσιπ για τα οποία η ζήτηση έχει αυξηθεί λόγω της ανάπτυξης εξοπλισμού που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη και των διαφόρων υλικών PVC.

Περιέγραψε την επιχείρηση PVC ως «λίγο κυκλική», αλλά είπε επίσης ότι η Shin-Etsu θα μπορούσε εύκολα να περιστρέφεται και να αποστέλλεται οπουδήποτε η ζήτηση ήταν ισχυρή.

Ονόμασε επίσης την εταιρεία «ισχυρό παράγοντα δημιουργίας ταμειακών ροών».

Κορυφαίες συμμετοχές του Buffalo International Fund

Το Buffalo International Fund κατείχε 82 μετοχές στις 31 Μαρτίου. Αλλά το αμοιβαίο κεφάλαιο αποκαλύπτει τις κορυφαίες του μετοχές μόνο 60 ημέρες μετά το τέλος κάθε τριμήνου. Ιδού λοιπόν οι 10 κορυφαίες συμμετοχές της στις 31 Δεκεμβρίου, ακολουθούμενες από άλλες τέσσερις εταιρείες που συζητήθηκαν παραπάνω. Ο πίνακας περιλαμβάνει προβλεπόμενους σύνθετους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης με βάση τις συναινετικές εκτιμήσεις εσόδων και κερδών ανά μετοχή μεταξύ των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet. Οι εκτιμήσεις στις οποίες βασίζονται οι προβλέψεις ανάπτυξης αφορούν ημερολογιακά έτη. ορισμένες από τις εταιρείες έχουν οικονομικά έτη που δεν ταιριάζουν με το ημερολόγιο.

S&P 500 S&P 500

Οι προβλεπόμενες πωλήσεις και το EPS CAGR στο τραπέζι είναι για τρία χρόνια, εκτός από την πρόβλεψη ανάπτυξης EPS για τη SK Hynix. Δεδομένου ότι η εταιρεία σημείωσε καθαρή ζημία πέρυσι, το προβλεπόμενο EPS CAGR στο τραπέζι είναι ένας αριθμός δύο ετών χρησιμοποιώντας συναινετικές εκτιμήσεις για το 2024 και το 2026.

Η απόδοση του fund

Οι μετοχές Επενδυτών του Buffalo International Fund BUFIX έχουν ετήσια έξοδα 1,04% του ενεργητικού υπό διαχείριση. Οι θεσμικές μετοχές του αμοιβαίου κεφαλαίου BUIIX έχουν αναλογία εξόδων 0,89% και διατέθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2019. Ο δείκτης αναφοράς του αμοιβαίου κεφαλαίου είναι ο δείκτης FTSE All-World ex US Index.

Ακολουθεί η απόδοση και των δύο κατηγοριών έναντι του Vanguard FTSE All-World ex-US Index ETF VEU, ο οποίος παρακολουθεί το σημείο αναφοράς του αμοιβαίου κεφαλαίου και έχει αναλογία εξόδων 0,07%. Όλες οι επιστροφές είναι μετά από έξοδα και περιλαμβάνουν επανεπενδυμένα μερίσματα.

S&P 500

Ένας άλλος τρόπος για να δείτε την απόδοση είναι χρησιμοποιώντας τις μέσες ετήσιες αποδόσεις, που είναι η μέθοδος της Morningstar. Ακολουθούν λοιπόν οι μέσοι όροι για τις δύο κατηγορίες μετοχών του Buffalo International Fund, την κατηγορία VEU και Morningstar’s Large Foreign Blend:

S&P 500

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο