Όλα είναι σχετικά σύμφωνα με τον Einstein… Κάπως έτσι δικαιώνονται οι αναλυτές που γράφουν ότι τα περιθώρια διύλισης πέφτουν

Γράφει ο ΟΑΚ 

To FCC λοιπόν από 15,8 τον Ιανουάριο πήγε 11,4 τον Φεβρουάριο και 9,4 τον Μάρτιο του 2023. Καθαρά πτωτική τροχιά. Δεν σας είπαν όμως οι αναλυταράδες ότι το 2022, την χρονιά δηλαδή που τα δύο διυλιστήρια μας βγάλανε κέρδη στην στρατόσφαιρα τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 2,2 τον Ιανουάριο 2,1 τον Φεβρουάριο και 6,1 τον Μάρτιο.  

Και τι αλλαξε τον Μάρτιο του 2022 και ξαφνικά από 2,1 πήγαμε στα 6 ? Ακριβώς, το βρήκατε. Ο πόλεμος στην Ρωσία και το εμπάργκο προϊόντων στην Ευρώπη από την Ρωσία. Φτάσαμε κάπου τον Μάιο του 2023 και στα 25. Το θέμα λοιπόν για την χρήση που βρισκόμαστε είναι αν τα περιθώρια σταθεροποιηθούν πάνω από το 6 και όχι αν πάνε στο 25.

Γιατί αν τα περιθώρια μένανε στο 25 η ΜΟΗ έπρεπε να αποτιμάτε στα 20 Δισεκατομμύρια ευρώ αντί για 2.5. Η αγορά ποτέ δεν πίστεψε ότι τα περιθώρια θα μείνουν στα 10+ και ποτέ δεν το αποτίμησε στο χρηματιστήριο μας. Γιαυτό και είναι γελοίο να μιλάμε για πτώση περιθωρίων και να την ταυτίζουμε με την πτώση της μετοχής στο ΧΑΑ.

Όπως φυσικά γελοία ήταν η πτώση της ΜΟΗ όταν ήταν στα 12-15 Ευρώ και σας έγραφαν ότι η εταιρία θα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εξαγορά της Άνεμος. Και τελικά και ο Άνεμός εξαγοράστηκε με CASH και ταμείο έμειναν από το 2022. Φυσικά, εσάς σας μάδησαν τα χαρτάκια τα οποία από το 12 φτάσανε στα 25.

Όπως σας τα μαδάνε τώρα με το φοβερό νέο της πτώσης περιθωρίων λες και αν τα περιθώρια σταθεροποιηθούν πχ στα 5 η ΜΟΗ δεν θα καθαρίζει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια σε κέρδη.

Φυσικά σενάρια τρέχουμε και τα σενάρια αυτά λένε ότι την Ρωσία ξεχάστε την για πολλά χρόνια και πτώση περιθωρίων με άνοδο της ζήτησης  και ανύπαρκτη προσφορά σε επίπεδα χαμηλά δεν θα ξαναδούμε εύκολα.

Στο μεταξύ εσείς θα κουνάτε το μαντίλι στα χαρτάκια που σας πήραν στα 12 Ευρώ με την δικαιολογία της επερχόμενης αύξησης. Αυτήν την φορά δεν θα είσαστε μόνοι σας. Θα έχετε παρέα και αυτούς που τους πήραν τα χαρτάκια φέτος… Κάπου στα 30 Ευρώ θα κουνάνε και αυτοί το μαντίλι.

Φιλικά

ΟΑΚ 

Συμβουλές δεν δίνουμε, παροτρύνσεις αγοράς ή πώλησης δεν κάνουμε, ερασιτέχνες είμαστε, μετοχές έχουμε, οπότε δεν μας λες και αντικειμενικούς. Απλά μοιραζόμαστε μαζί σας τις απόψεις μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο