Ολοκληρώθηκε το deal Microsoft-Activision Blizzard

Microsoft

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft ύψους 69 δισ. δολαρίων, απομακρύνοντας το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η Microsoft πρότεινε για πρώτη φορά την εξαγορά της Activision Blizzard τον Ιανουάριο του 2022, αλλά έκτοτε αντιμετώπιζε ρυθμιστικές προκλήσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούσαν ότι η εξαγορά θα μείωνε τον ανταγωνισμό στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, ιδίως στον νεοεμφανιζόμενο τομέα του cloud gaming.

Η ανώτατη αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας έδωσε την Παρασκευή το πράσινο φως για την προτεινόμενη εξαγορά της εταιρείας παιχνιδιών Activision Blizzard από τη Microsoft ύψους 69 δισ. δολαρίων, απομακρύνοντας το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών δήλωσε ότι ενέκρινε τη συμφωνία για την εξαγορά της Activision από τη Microsoft, αλλά χωρίς τα δικαιώματα για το cloud gaming.

“Η νέα συμφωνία θα εμποδίσει τη Microsoft να αποκλείσει τον ανταγωνισμό στο cloud gaming, καθώς η αγορά αυτή απογειώνεται, διατηρώντας ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες για τους πελάτες του cloud gaming στο Ηνωμένο Βασίλειο”, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Η CMA ήταν η τελευταία ρυθμιστική αρχή που εμπόδιζε τη συμφωνία. Η Microsoft θα πρέπει τώρα να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εξαγορά.

Η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή από την CMA, τον πιο ένθερμο επικριτή της εξαγοράς, η οποία ουσιαστικά μπλόκαρε τη συμφωνία νωρίτερα φέτος, λόγω ανησυχιών ότι η εξαγορά θα παρεμπόδιζε τον ανταγωνισμό στην εκκολαπτόμενη αγορά τυχερών παιχνιδιών cloud.

Η Microsoft πρότεινε για πρώτη φορά την εξαγορά της Activision τον Ιανουάριο του 2022, αλλά έκτοτε αντιμετώπισε ρυθμιστικές προκλήσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Ιούλιο, η CMA δήλωσε ότι θα εξέταζε μια αναδιαρθρωμένη εξαγορά από τη Microsoft για να διασκεδάσει τις ανησυχίες της. Η Microsoft προσέφερε μια σειρά από παραχωρήσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην εκχώρηση των δικαιωμάτων cloud των παιχνιδιών της Activision στον γαλλικό εκδότη παιχνιδιών Ubisoft Entertainment.

“Θα επιτρέψει στη Ubisoft να προσφέρει το περιεχόμενο της Activision κάτω από οποιοδήποτε επιχειρηματικό μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητικών υπηρεσιών πολλαπλών παιχνιδιών. Θα βοηθήσει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι πάροχοι παιχνιδιών cloud θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα εκτός των Windows για το περιεχόμενο της Activision, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα”, δήλωσε η CMA.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο ανησυχούσαν ότι η εξαγορά θα μείωνε τον ανταγωνισμό στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, ιδίως όσον αφορά τα τυχερά παιχνίδια στο cloud. Η Microsoft θα μπορούσε επίσης να πάρει βασικά παιχνίδια της Activision, όπως το Call of Duty, και να τα κάνει αποκλειστικά για το Xbox και άλλες πλατφόρμες της Microsoft, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι.

Το cloud gaming θεωρείται το επόμενο σύνορο της βιομηχανίας, προσφέροντας συνδρομητικές υπηρεσίες που επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν παιχνίδια όπως ακριβώς θα έκαναν με ταινίες ή σειρές στο Netflix. Θα μπορούσε ακόμη και να καταργήσει την ανάγκη για ακριβές κονσόλες, με τους χρήστες να παίζουν τα παιχνίδια σε υπολογιστές, κινητά και τηλεοράσεις.

Συγκεκριμένα, η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε, όταν μπλόκαρε την εξαγορά τον Απρίλιο, ότι η έγκριση της συμφωνίας θα έδινε στη Microsoft μια ισχυρή θέση στην εκκολαπτόμενη αγορά παιχνιδιών cloud.

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η πρώτη μεγάλη ρυθμιστική αρχή που ενέκρινε τη συμφωνία τον Μάιο, αφού η Microsoft προσέφερε παραχωρήσεις στην ΕΕ.

Τότε, η CMA δήλωσε ότι εμμένει στην αρχική της απόφαση να μπλοκάρει τη συμφωνία, επειδή οι συμβιβασμοί που παρουσιάστηκαν στην ΕΕ θα επέτρεπαν στη Microsoft να “καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της αγοράς για τα επόμενα δέκα χρόνια”

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έδινε νομική μάχη με τη Microsoft σε μια προσπάθεια να ακυρώσει την εξαγορά της Activision. Τον Ιούλιο, ωστόσο, ένας δικαστής μπλόκαρε την προσπάθεια της FTC να το πράξει, ανοίγοντας το δρόμο για να προχωρήσει η συμφωνία στις ΗΠΑ.

Λίγες ώρες αργότερα, η CMA δήλωσε ότι ήταν “έτοιμη να εξετάσει οποιεσδήποτε προτάσεις της Microsoft για την αναδιάρθρωση της συναλλαγής” και να διασκεδάσει τις ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής.

Παραχωρήσεις της Microsoft προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Τον Αύγουστο, η Microsoft προσέφερε παραχωρήσεις στην CMA στη δεύτερη προσπάθειά της να εγκρίνει τη συμφωνία.

Στο πλαίσιο της αναδιαρθρωμένης συναλλαγής, η Microsoft δεν θα αποκτήσει δικαιώματα cloud για τα υπάρχοντα παιχνίδια της Activision για PC και κονσόλες ή για νέα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν από την Activision κατά τα επόμενα 15 χρόνια. Αντ’ αυτού, τα δικαιώματα αυτά θα εκποιηθούν στην Ubisoft Entertainment πριν από την εξαγορά της Activision από τη Microsoft, σύμφωνα με την CMA.

“Με την πώληση των δικαιωμάτων streaming στο cloud της Activision στη Ubisoft, διασφαλίσαμε ότι η Microsoft δεν μπορεί να έχει ασφυκτικό έλεγχο σε αυτή τη σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά”, δήλωσε η Sarah Cardell, διευθύνουσα σύμβουλος της CMA.

“Καθώς τα τυχερά παιχνίδια cloud αναπτύσσονται, η παρέμβαση αυτή θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές, καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές. Είμαστε ο μόνος οργανισμός ανταγωνισμού παγκοσμίως που έχει επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα”

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε τη συμφωνία, η CMA, η οποία γίνεται όλο και πιο επιθετική στις ενέργειές της για τον έλεγχο των μεγάλων συγχωνεύσεων, έριξε την χαριστική βολή στη Microsoft, στην οποία κατηγόρησε την διαπραγματευτική τακτική του τεχνολογικού γίγαντα.

“Οι επιχειρήσεις και οι σύμβουλοί τους δεν θα πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι η τακτική που εφαρμόζει η Microsoft δεν είναι τρόπος να συνεργαστεί κανείς με την CMA”, δήλωσε ο Cardell.

“Η Microsoft είχε την ευκαιρία να προβεί σε αναδιάρθρωση κατά τη διάρκεια της αρχικής μας έρευνας, αλλά αντ’ αυτού συνέχισε να επιμένει σε ένα πακέτο μέτρων που της είπαμε ότι απλώς δεν θα λειτουργούσε. Η παράταση των διαδικασιών με αυτόν τον τρόπο σπαταλά μόνο χρόνο και χρήμα”

Τελικό ρυθμιστικό εμπόδιο

Η CMA ήταν η τελευταία σημαντική ρυθμιστική αρχή που εμπόδιζε την εξαγορά της Activision.

Ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith δήλωσε στο X, πρώην Twitter, ότι είναι “ευγνώμων” για την εξέταση και την απόφαση της CMA.

“Περάσαμε τώρα το τελευταίο ρυθμιστικό εμπόδιο για να κλείσουμε αυτή την εξαγορά, η οποία πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει τους παίκτες και τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως”, δήλωσε ο Smith.

Ο Bobby Kotick, διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, δήλωσε στους υπαλλήλους σε ένα email ότι είναι “ενθουσιασμένος για το επόμενο κεφάλαιο που θα διανύσουμε μαζί με τη Microsoft και τις ατελείωτες δυνατότητες που θα δημιουργήσει για εσάς και τους παίκτες μας”

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ρυθμιστικού ελέγχου, η Microsoft προσπαθούσε να δείξει στις ρυθμιστικές αρχές και στους στενότερους ανταγωνιστές της ότι δεν θα κάνει τα παιχνίδια αποκλειστικά.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας υπέγραψε συμφωνία τον Φεβρουάριο για να φέρει τα παιχνίδια Xbox στην υπηρεσία cloud gaming της Nvidia και έκλεισε 10ετή συμφωνία για να φέρει το Call of Duty στους παίκτες της Nintendo την ίδια μέρα με το Xbox, “με πλήρη ισοτιμία λειτουργιών και περιεχομένου” Η Microsoft υπέγραψε επίσης συμφωνία τον Ιούλιο με τον μεγαλύτερο αντίπαλό της, τη Sony, για να φέρει το Call of Duty στην παιχνιδομηχανή PlayStation της ιαπωνικής εταιρείας.

Πηγή: cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο