ΟΠΑΠ- THE CASH COW

ΟΠΑΠ

ΟΠΑΠ

Η μετοχή του ΟΠΑΠ αναφέρεται σε χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που αγαπούν τις μερισματούχες μετοχές. Είναι σχετικά αμυντικού χαρακτήρα στις κινήσεις του. Έχει ενισχυθεί αρκετά από Οκτώβριο 2022 κάνοντας μια κίνηση από τα 12 ευρώ στα 16,3 ευρώ μέχρι και σήμερα. Εδώ και μήνες το εύρος που διαπραγματεύεται είναι συγκεκριμένο (14,5-16,7 ευρώ) χωρίς να έχει καταφέρει να δει υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Ο ΟΠΑΠ το 2023 μοίρασε μέρισμα 1,45 ευρώ δίνοντας μια μερισματική απόδοση ύψους 10%! Για το 2024 αναμένεται να μοιράσει 1,5-1,7 ευρώ δίνοντας πάλι παρόμοια απόδοση. Εντός 2024 αναμένονται κάποιοι καταλύτες για τα αποτελέσματα του. Αρχικά το eurojackpot, το νέο παιχνίδι του ΟΠΑΠ που θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2024 θα προσφέρει πολλά νέα έσοδα, καθώς δίνει τεράστιο έπαθλο (μέχρι και 120 εκατομμύρια ευρώ) οπότε αναμένεται να έχει απήχηση στο κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολογία για το νέο παιχνίδι θα είναι στο 35% αντί 5% που έχουν τα υπόλοιπα και ο ΟΠΑΠ έχει εξασφαλίσει 10ετή σύμβαση αποκλειστικότητας μέχρι και το 2034. Έπειτα, το EURO που ξεκινάει τον Ιούνιο θα ενισχύσει αρκετά τα έσοδα του λόγω των στοιχημάτων. Ακόμη τέλη Φλεβάρη ο ΟΠΑΠ ίσως να δει μια αναστροφή πρόβλεψης εξόδου 70,6 εκατομμυρίων ευρώ που θα ενισχύσει τα έσοδα του αν κερδίσει το δικαστήριο που έχει με την ελληνική δημοκρατία. Πιο συγκεκριμένα ο ΟΠΑΠ για τα ελληνικά λαχεία έχει ελάχιστο μίσθωμα ετήσιο 50 εκατομμύρια ευρώ. Για την περίοδο 2020-2022 έδωσε μίσθωμα ίσο με το 30% των GGR του. Όμως για την περίοδο 2020-2022 λόγω των περιορισμών covid ο ΟΠΑΠ θεωρεί ότι θα έπρεπε να πληρώσει το ελάχιστο μίσθωμα (50 εκατ. ευρώ). Έχει σχηματίσει ως πρόβλεψη λοιπόν την διαφορά του συνολικού ποσού που πλήρωσε μείον το 50 εκατ. ευρώ για τις χρονιές αυτές και έχει βγάλει μια αξία 70,6 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικεί δικαστικά. Αν κερδίσει θα ενισχυθούν τα έσοδα του για 2024 από αυτή την υπόθεση. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο μικρότερης βέβαια επιδραστικότητας είναι ο διπλασιασμό της τιμής του τζόκερ και του λότο με υψηλότερο όμως έπαθλο κάτι που είναι θετικό για τα έσοδα του, καθώς όπως ανέφεραν από τα πρακτορεία τον Δεκέμβριο η ζήτηση δεν επηρεάστηκε από την άνοδο των τιμών. Ένα σημαντικό δεδομένο για το 2024 είναι ότι ξεκινάνε οι συζητήσεις με το δημόσιο για ανανέωση της σύμβασης αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ για το σκρατς και τα λαχεία (6% εσόδων του), αφού λήγει η σύμβαση το 2026. Η εξέλιξη σε αυτό θα μας δώσει μια ιδέα του τι μπορεί να ακολουθήσει και με τις υπόλοιπες συμβάσεις αποκλειστικότητας για τα παιχνίδια του, καθώς ο μονοπωλιακός χαρακτήρας του ΟΠΑΠ στα παιχνίδια του είναι βασικός για τα έσοδα του.

Ο ΟΠΑΠ παίζει με ένα p/e 12,3 για το 2024 με τις ανταγωνιστικές να έχουν p/e ίσο με 18 και ο μέσος όρος p/e του στην 5ετια είναι 19. Επίσης αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη προσφορά που έγινε από την γαλλική FDJ στην Kindred για εξαγορά της έναντι 2,6 δισ. ευρώ με την Kindred να παρουσιάζει ebitda 205 εκατ. ευρώ, δηλαδή η προσφορά είναι 12,6 φορές το ebitda της. Ο ΟΠΑΠ με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση παίζει με 8 φορές το ebitda του.

Σημαντικά για την πορεία του ΟΠΑΠ μακροπρόθεσμα είναι επίσης δύο γεγονότα. Η μητρική του ΟΠΑΠ Allwyn είχε κάνει παλιότερα προσπάθειες για εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αρχικά, και στην Νέα Υόρκη μεταγενέστερα που τελικά δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Η μελλοντική εισαγωγή στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την Allwyn θα δώσει τεράστια ώθηση στον ΟΠΑΠ. Ένα άλλο γεγονός που κρίνεται ως αρνητικό αν συμβεί, είναι μια πιθανή δημόσια πρόταση από τον βασικό μέτοχο για να βγάλει την μετοχή του ΟΠΑΠ από το ταμπλό . Ήδη από το 2019 είχε γίνει δημόσια πρόταση στα 9 ευρώ για το 100% των μετοχών χωρίς επιτυχία. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι τότε οι προθέσεις του βασικού μετόχου ήταν να βγάλει την μετοχή από το ταμπλό. Βλέπουμε επίσης ότι μέσω του scrip dividend αύξανε το ποσοστό του στον ΟΠΑΠ συνεχόμενα. Αν οι προθέσεις είναι ακόμη ίδιες αυτό δεν είναι καλό για το μακροπρόθεσμο μέλλον.

Αγγελίνα Καραβά, ιδιώτης επενδυτής

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο