Όταν η επενδυτική παιδεία σπάει δωδεκάοπο τούβλο

Είναι να απορεί κανείς με την επενδυτική αξιολόγηση που έχει το ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε ορισμένα εντυπωσιακά θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες για το 2024. Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο όμιλος Viohalco (BIO), όπου ανακοίνωσε τα εξαιρετικά οικονομικά του στοιχεία την περασμένη Πέμπτη και το ταμπλό όχι μόνο δεν έδωσε την επιβράβευση που έπρεπε, αλλά τον φιλοδώρησε και με ένα -4,60% από τα υψηλά των 5,87 ευρώ που είχε γράψει εκείνη την ημέρα. Πραγματικά, ορισμένες φορές η επενδυτική παιδεία που διακατέχει την αγορά σπάει ακόμα και δωδεκάοπο “τούβλο”.

Μα είναι δυνατόν ένας όμιλος που αυξάνει σε σχέση με το 2023 κατά +36% τα EBITDA κέρδη του στα 593 εκατ. ευρώ, κατά +199,65% τα κέρδη του προ φόρων στα 273,6 εκατ. ευρώ και κατά +234% τα καθαρά του κέρδη στα 161 εκατ. ευρώ να βρίσκεται -21% κάτω από τα υψηλά των 7,13 ευρώ που σημείωσε η μετοχή το 2023 και σχεδόν 380 μονάδες ή ένα -30% από την τιμή που λάμβανε εκείνο τον Αύγουστο ο Γενικός Δείκτης;

Είναι δυνατόν να βρίσκεται σε κεφαλαιοποίηση η Viohalco χαμηλότερα κατά 397 εκατ. ευρώ από τα υψηλά του 2023 όταν μόνο στο 2024 ο όμιλος έριξε σε επενδύσεις 434 εκατ. ευρώ;

Για την ακρίβεια, επένδυσε 74 εκατ. ευρώ στον κλάδο αλουμινίου, 24 εκατ. ευρώ στον κλάδο χαλκού, 217 εκατ. στον κλάδο καλωδίων, 41 εκατ. ευρώ στον κλάδο σωλήνων του χάλυβα,  34 εκατ. ευρώ στον κλάδο χάλυβα, 35 εκατ. ευρώ στον τομέα ακινήτων και 8 εκατ. ευρώ στο κλάδο λοιπών δραστηριοτήτων, όπως είναι ο λιμένας στη Θίσβη.

Πόσο παράλογο είναι ο όμιλος να ρίχνει σε επενδύσεις μέσα σε ένα έτος το υψηλό νούμερο των 434 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση να παραμένει ακόμα στα 1,450 δισ. ευρώ σαν μην υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Τα πήρε το “Εύρηκα” που έλεγαν και οι παλιοί. Μηδέν δηλαδή αντίκτυπο πάνω στην κεφαλαιοποίηση. Πού ακούστηκε(!)

Την ίδια ώρα, μάλιστα, παρά το τεράστιο πρόγραμμα των επενδύσεων ο καθαρός δανεισμός στο βιομηχανικό κομμάτι έχει συρρικνωθεί στα 1,378 δισ. ευρώ από 1,72 δισ. ευρώ που ήταν το 2023, δίνοντας ένα πολύ ανταγωνιστικό για έναν τέτοιο βιομηχανικό ευρωπαϊκό κολοσσό Net debt/a-EBITDA στο  2,5x από 3,3x που είχε το 2023. Με απλά λόγια, όχι μόνο έκανε επενδύσεις κοντά στα 400 εκατ. ευρώ στο βιομηχανικό κλάδο, αλλά μείωσε και το δανεισμό του κατά 342 εκατ. ευρώ. Και αυτά μόλις σε μια χρονιά.

  • Πού έπρεπε κανονικά να βρίσκεται η κεφαλαιοποίηση σε σχέση με το 2023; Μάλλον πάνω από τα 8 ευρώ και τα 2 δισ. ευρώ και όχι στα 5,60 ευρώ, σα να μην έχει βγάλει EBITDA κέρδη κοντά 600 εκατ. ευρώ, αλλά κάπου στα 310 εκατ. ευρώ.

Επίσης, και ο πλέον απαίδευτος στα οικονομικά γνωρίζει ότι οι υψηλές επενδύσεις σημαίνουν για τη Viohalco αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, βελτιστοποίηση στο προϊοντικό μείγμα, αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας, αναβάθμιση των τεχνολογιών στην παραγωγή, αύξηση του EBITDA περιθωρίου και  του περιθωρίου καθαρής κερδοφορίας. Όλες αυτές οι διαπιστώσεις οδηγούν μόνο προς τα πάνω τόσο την κερδοφορία του ομίλου, όσο φυσικά και τη μετοχική του αξία.

Παράλληλα, τα ίδια κεφάλαια καλπάζουν, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα 2 δισ. ευρώ, γράφοντας πλέον στα τέλη του 2024 τα 2,364 δισ. ευρώ από 1,959 δισ. ευρώ, που ήταν το 2023, σημειώνοντας έτσι μια ισχυρότατη άνοδο της τάξης του +20%. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι με τα 600 εκατ. ευρώ ετήσια EBITDA κέρδος τα 3 δισ. ευρώ είναι απλά η διπλανή πόρτα για τον πολύ σημαντικό αυτό βιομηχανικό όμιλο της ελληνικής οικονομίας.

Επειδή τώρα μου αρέσει το χτίσιμο μιας μελλοντικής στρατηγικής πάνω σε μια επένδυση θα αναφέρω μια διαπίστωση που μπορεί άνετα να οδηγήσει τη μετοχή του ομίλου μέσα στο εύρος των 8 με 10 ευρώ ή σε μια κεφαλαιοποίηση από 2 έως 2,59 δισ. ευρώ.

Αν κοιτάξουμε τον πλούτο της Viohalco, έτσι όπως είναι κατανεμημένος στους κλάδους που δραστηριοποιείται, θα διαπιστώσουμε ότι για τα επόμενα χρόνια η EBITDA κερδοφορία είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 700 με 750 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός, λόγω και της προαναφερόμενης αύξησης, την ολοκλήρωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος και της αποενοποίησης της Noval Property, θα πέσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

  • Ο συνδυασμός αυτός είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικός για τη μετοχική αξία της Viohalco. Μην ξεχνάμε επίσης ότι μετράμε λίγους μήνες ακόμα έως ότου το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπει στα σαλόνια των αναπτυγμένων αγορών και εκεί ακριβώς είναι που η αξία της Viohalco θα εκτιμηθεί δεόντως από τα μεγάλα μακροπρόθεσμα ξένα funds.

Έχουμε, λοιπόν, ένα θηρίο που ακούει στο όνομα Cenergy Holdings, που λόγω των μεγάλων επενδύσεων που έτρεξαν στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας αλλά και θα τρέξουν με το μεγάλο άνοιγμα που θα κάνει στο χώρο των επίγειων καλωδίων στην Αμερική, θα δούμε τα νούμερά της να ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο. Ήδη, για το 2025 το expectation για το αναπροσαρμοσμένο EBITDA χτυπάει το εύρος των 300 με 330 εκατ. ευρώ από τα 272 εκατ. ευρώ που ήταν το 2024.

  • Έχουμε την ElvalHalcor που μπορεί να μας εμφανίζεται ως μια σταθερή και πολύ ανθεκτική στις αντιξοότητες δύναμη, αλλά άνετα μπορεί με την παραμικρή μεταβολή προς το θετικό του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος να πατήσει τα γκάζια και να δούμε EBITDA κερδοφορία κοντά στα 290 με 300 εκατ. ευρώ από 242 εκατ. ευρώ που ήταν το 2024.

Ο θησαυρός, όμως, κρύβεται στον κλάδο του χάλυβα, όπου σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Morgan Stanley, η μεγάλη πτώση των εξαγωγών του κινέζικου χάλυβα κατά ένα -13% το πρώτο δίμηνο του 2025, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη λίστα υποθέσεων αντιντάμπινγκ κατά του κινέζικου χάλυβα και την ανακοίνωση μέτρων μέσω της εξελισσόμενης ευρωπαϊκής πολιτικής με την ονομασία “Σχέδιο Δράσης για τη Χάλυβα” που θα παρουσιαστεί έως τις 19 Μαρτίου, θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη των παγκόσμιων περιθωρίων χάλυβα με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την τιμή του.

  • Ο κλάδος, λοιπόν, του χάλυβα που για το 2024 έφερε EBITDA κέρδη μόλις 18 εκατ. ευρώ σε ένα τζίρο πωλήσεων στα 1,008 δισ. ευρώ έχει τη δυνατότητα να κάνει την απόλυτη έκπληξη το 2025, αλλά και το 2026, φέρνοντας το EBITDA πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσω ότι το 2021 ήταν στα 160 εκατ. ευρώ και το 2022 στα 144 εκατ. ευρώ.

Στους παράγοντες που μπορούν να δώσουν ώθηση στον κλάδο του χάλυβα, να προσθέσουμε και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, το ReArm Europe των 800 δισ. ευρώ, την αναπτυξιακή ώθηση που επιζητά η Γερμανία μέσω των 500 δισ. ευρώ δημοσιονομικών έργων και φυσικά ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα που αναμένεται να παραμείνει ισχυρός.

Να προσθέσω φυσικά και την πριγκίπισσα των ακινήτων της Viohalco, τη Noval Property, όπου χρόνο με το χρόνο θα αυξάνει τη κερδοφορία της και τα μεγέθη της μέσω της ανάπτυξης νέων ακινήτων και την αναβάθμιση υφιστάμενων, αξιοποιώντας έτσι την ισχυρή ζήτηση μισθωτών για υψηλής ποιότητας, βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα.

Διαγραμματικά, όπως έχουμε τονίσει και στην αρχή, η μετοχή βρίσκεται σε μια ακαταλαβίστικη πτωτική πορεία προς την σημαντική στήριξη των 5,50 με 5,40 ευρώ, την ίδια ώρα που θα έπρεπε να είχε διαλύσει ανοδικά την περιοχή των 6,13 ευρώ και να κινείται προς το επίπεδο των 6,63 με 7,13 ευρώ.

Viohalco

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο