Όταν οι Bulls στη Wall Street κυνηγάνε ανηλεώς τους Bears, στο ΧΑΑ παίζουν μπιρίμπα

Όταν οι Bulls στη Wall Street κυνηγάνε ανηλεώς τους Bears στο ΧΑΑ παίζουν μπιρίμπα

Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει αποτυπώσει στο διάγραμμα τιμών  τη τρίτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα δίχως μέχρι τώρα να έχει ενδείξεις παύσης της ανοδικής τάσης ή ακόμη πιο περισσότερο σημάδια λήξης της. Έτσι ο δείκτης μετά και την ανοδική διαφυγή πάνω από τις 5400 μονάδες έχει ανοίξει τα πανιά του για τις 5600 μονάδες.

Αυτή τη στιγμή όμως με το δείκτη στις 5500 μονάδες περίπου οι 50 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρίες του S&P 500 διαπραγματεύονται με ένα 5,6x των πωλήσεών τους (Median P/S Ratio) ενώ αντίστοιχα οι 50 μικρότερες με 1,6x των πωλήσεων.

Αυτό βέβαια αναλόγως με την οπτική που έχει ο κάθε επενδυτής έχει διπλή ανάγνωση. Οι μεν επενδυτές που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο θα σκεφτούν ότι ως εδώ ήταν παραξεχείλωσαν οι κεφαλαιοποιήσεις των “ρυθμιστών” ενώ οι δε άλλοι που το βλέπουν μισογεμάτο θα σκεφτούν ότι η αγορά έχει και άλλα περιθώρια ανόδου με τη συνδρομή στη συνέχεια και των μικρότερων εταιρειών που θα προσπαθήσουν να κλείσουν τη ψαλίδα.

Υπάρχει και η εκτιμώμενη αύξηση κερδών κατά ένα +9% για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό που δύσκολα αποσύρει το ενδιαφέρον για τις μετοχές του S&P 500. Οκτώ λοιπόν από τους έντεκα τομείς εκτιμάται ότι θα σημειώσουν αύξηση κερδών με κυρίαρχους τις υπηρεσίες επικοινωνίας, υγείας, τεχνολογίας και ενέργειας.

Wall Street ΧΑΑΑπό μια έρευνα τώρα που έκανε η Investors Intelligence στους Αμερικανούς επενδυτές αποκαλύφθηκε ότι το ποσοστό των “Bulls” έχει αυξηθεί από το 25% που ήταν τον Οκτώβριο του 2022 σε πάνω από 61% σήμερα ενώ το ποσοστό των “Bears” έχει πάρει τη κατιούσα κατρακυλώντας στο 18% από το 49% που ήταν τότε.

Αν φυσικά συνεχιστεί για λίγους μήνες ακόμα το υπάρχον σκηνικό στη Wall Street θα πρέπει να καλέσουμε τον “Αρκτούρο” μιας που οι “Bears” θα είναι πρός εξαφάνιση.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι αν γινόταν η ίδια έρευνα και στο δικό μας Χρηματιστήριο θα ανακαλύπταμε ότι δεν υπάρχει καμία διαθεσιμότητα θέσης στην αίθουσα με τους “Bears” με τους λιγοστούς  “Bulls” να παίζουν μπιρίμπα για να περάσει η ώρα τους.

Τι, διαφωνείτε;   

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο