Όταν το 1+2+3 μας κάνει 10 (Του Απόστολου Μάνθου)

Από τα τέλη του περασμένου έτους έχουν τεθεί σε λειτουργία στη Cenergy Holdings (CENER) τρεις πολύ ισχυρές συνθήκες που έχουν τη δύναμη να ωθήσουν τη μετοχή στα 10 ευρώ.

Η πρώτη συνθήκη έχει να κάνει με τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει δει και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τονίζοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι τόσο κερδοφόρα που μπορεί να συγκριθεί  με το  “heat” των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι  ένα από μεγαλύτερα  project της πράσινης μετάβασης που έχει την ικανότητα να αλλάξει άρδην τα αναπτυξιακά δεδομένα των εταιρειών που θα ασχοληθούν επιτυχώς με αυτό. Μιλάμε φυσικά για τις τεράστιες επενδύσεις που θα γίνουν τόσο στη δημιουργία νέων δικτύων όσο και στον εκμοντερνισμό των υπαρχόντων.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να διαθέσει το απίστευτο κονδύλι των 584 δισ. ευρώ στοχεύοντας  έτσι στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας μέσω της διασύνδεσης, της διαλειτουργικότητας και της ανάπτυξης διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και στην εγγύηση της ασφάλειας και της διαφοροποίησης του εφοδιασμού και της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό να φανταστείτε είναι μόνο για το ευρωπαϊκό κομμάτι που στηρίζει η Ε.Ε. γιατί αν βάλουμε μέσα  και το κομμάτι της Αμερικής τότε ο προϋπολογισμός ξεπερνάει το 1 τρισ. ευρώ.

Τι νομίζετε λοιπόν ότι θα κάνει η Cenergy,  που συγκαταλέγεται μέσα στις τέσσερις καλύτερες εταιρείες παγκοσμίως διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο προϊόντων προστιθέμενης αξίας, που συμπεριλαμβάνει υποθαλάσσια και χερσαία καλώδια διασύνδεσης καθώς και σωλήνες χάλυβα για φυσικό αέριο, υδρογόνο και τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα;

Για να ξέρετε, το “θηρίο” έχει μπει ήδη στον κυκεώνα αυτόν των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει αρχίσει και αρπάζει σημαντικά κομμάτια έργων που μπορούν να το ταΐσουν για την επόμενη πενταετία μην πω επταετία μεγαλώνοντάς το σε οικονομικά νούμερα που ίσως να μην έχουμε διανοηθεί.

Να λοιπόν γιατί ο όμιλος κοιτάει τις παρούσες συνθήκες με τα τσιμπημένα χρηματοοικονομικά κόστη και λέει… “so what”.  Όταν έχει οσμιστεί τη θύελλα των έργων που έρχεται τι να το κάνει το “πταίσμα” του παρόντος εμπρός στη διαρκή καταιγίδα εσόδων και κερδοφορίας που από ό,τι φαίνεται θα κρατήσει για χρόνια μιας που ο εξηλεκτρισμός και η πράσινη ενέργεια μόλις τώρα ξεκίνησαν το μακρύ τους ταξίδι έως το 2050. Μετά βλέπουμε.

CENERGY

Όσον αφορά τώρα το εγχώριο δίκτυο όσοι έχουν την τύχη να έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχουν καταλάβει για τα καλά το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη νέων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δεν μιλάω φυσικά για την “υποχρεωτική” υπογειοποίηση των καλωδίων. Ήδη λοιπόν το δίκτυο με αυτά τα λίγα σχετικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σε οριακό σημείο. Μάλιστα έχω ακούσει ότι σε χώρους εργασίας μεγάλων εταιρειών επειδή δεν τους σηκώνει το δίκτυο η φόρτιση των αυτοκινήτων γίνεται με… βάρδιες.

Θα ξανακάνω λοιπόν την ερώτηση. Τι νομίζετε ότι θα κάνει η Cenergy που είναι Νο 1 στη χώρα μας;  Τα μοντέλα πάντως δείχνουν ότι τα EBITDA που θα έχει ο όμιλος  τείνουν στο να ξεπεράσουν το φράγμα των 450 με 500 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη συνθήκη έχει να κάνει με τις επενδύσεις που γίνονται για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας τόσο του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο όσο και του εργοστασίου χερσαίων καλωδίων στη Θήβα με πρόσθετες γραμμές παραγωγής και εξοπλισμού όπως επίσης και τον σχεδιασμό ενός Κέντρου Αριστείας για καλώδια χαμηλής τάσης στη βιομηχανική περιοχή του Ελαιώνα (κοντά στο εργοστάσιό της, στη Θήβα).

Όταν λοιπόν θα ολοκληρωθούν αυτές οι επενδύσεις στον μεν εργοστάσιο της Κορίνθου στις αρχές του 2025 και της Θήβας στα τέλη του, θα καταλάβουμε με τον πλέον εκκωφαντικό  τρόπο τι σημαίνει διπλασιασμός παραγωγής στην κερδοφορία της Cenergy.

Η τρίτη συνθήκη που θα δείξει ότι η μετοχή του ομίλου είναι σε πολύ καλό δρόμο για τα 10 ευρώ είναι φυσικά τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 που θα ανακοινωθούν στις 6 Μαρτίου. Εκεί λοιπόν θα φανεί ότι παρά τη “νυχθημερόν” παραγωγή και παράδοση αρκετών έργων, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών όχι απλώς έχει πέσει  αλλά είναι πολύ πιθανό να έχει ξεπεράσει και τα 3 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι ότι ο στόχος που είχε θέσει η διοίκηση της Cenergy Holdings για ένα αναπροσαρμοσμένο EBITDA της τάξης των 190-200 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2023 έχει μάλλον υπερφαλαγγιστεί. Μεγάλο επίσης ρόλο για το τρέχον έτος θα παίξει και η αύξηση του περιθωρίου EBITDA που έχει επιτευχθεί σε σχέση με το 2022 όπου το βελτιωμένο μείγμα προϊόντων και το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου αναμένεται να το έχει φέρει σε υψηλότερα επίπεδα.

Στη διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τη μετοχή να έχει κάνει μετά την καταγραφή νέων υψηλών στα 7,65 ευρώ ένα pullback προς την πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 6,80 με 6,70 ευρώ. Αλήθεια, τι έκανε το “θηρίο” εκεί κάτω. Η ζώνη αυτή είναι αρκετά σημαντική για τους αγοραστές μιας που εκεί έχει γίνει και ένα μεγάλο ανοδικό σκαλοπάτι που εμπεριέχει όγκο συναλλαγών άνω των 8,2 εκατ. μετοχών. Το πάτημα τώρα αυτό πάνω στην περιοχή στήριξης έχει φέρει μέχρι στιγμής σημαντική ανοδική αντίδραση προς τα 7,20 ευρώ όπου είναι πολύ πιθανό να έχει συνέχεια προς τα 7,44 με 7,50 ευρώ. Στην περίπτωση τώρα που η μετοχή κινηθεί ανοδικά διαλύοντας τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά τότε η μεσοπρόθεσμη κίνηση θα οδηγήσει προς το στόχο των 8,40 ευρώ ή ένα +17% από το χθεσινό κλείσιμο των 7,19 ευρώ.

Cenergy

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο