ΟΤΕ: Το καθιερωμένο χαρτί των ξένων που μετατράπηκε σε απογοήτευση

ΟΤΕ

ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ ήταν μια μετοχή που επί χρόνια ήταν από τα αγαπημένα χαρτιά των ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο μαζί με τον ΟΠΑΠ και την ΜΠΕΛΑ. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο όμως προκαλεί σύγχυση σε όποιον ασχολήθηκε μαζί του λόγω της ανάποδης πορείας που έχει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Οι λόγοι που φημολογούνται είναι πολλοί, όπως: αμυντική μετοχή που δεν ευνοείτε σε περιόδους ανόδου της αγοράς όπου οι επενδυτές προτιμούν τις επιθετικές, μειωμένο μέρισμα επί 2 έτη , μεγάλος ανταγωνισμός στον κλάδο και ακόμη μεγαλύτερος μελλοντικά λόγω ΔΕΗ κλπ.

Μια αιτία που φημολογείται και δεν θα ήταν καθόλου καλή η έκβαση της για τον ΟΤΕ και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η προσπάθεια να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα έτσι ώστε να γίνει δημόσια πρόταση από την Deutche Telekom και να βγάλει την μετοχή από το χρηματιστήριο. Είναι ένα άσχημο αλλά όχι τελείως απίθανο σενάριο, καθώς επανειλημμένα βλέπουμε υποχώρηση της μετοχής στις δημοπρασίες, και προσπάθεια να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα στα κλεισίματα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί μια δημόσια πρόταση πρέπει να γίνεται σε τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο τιμών κλεισίματος του τελευταίου εξαμήνου οπότε προσπαθούν να δημιουργήσουν χαμηλές τιμές κλεισίματος. Παρόλα αυτά, είναι προς το παρών μόνο ένα σενάριο που η Deutche Telekom με δηλώσεις της έχει απορρίψει. Η μόνη σίγουρη αιτία που δημιούργησε αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του οργανισμού, είναι η αλλαγή διευθύνοντα συμβούλου που ευθύνεται σε έναν βαθμό για την υστέρηση της μετοχής.

Σε επίπεδο θεμελιωδών ο ΟΤΕ έχει καλή εικόνα. Δημοσίευσε οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 ανακοινώνοντας 0,71 ευρώ μέρισμα για το 2024 αυξημένο σε σχέση με πέρυσι και 562,7 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανώτερα των προβλέψεων. Τα έργα ICT και η κινητή τηλεφωνία βοήθησαν την άνοδο εσόδων κατά 5% στην Ελλάδα. Στο γ τρίμηνο είχαν αργοπορία και δεν συμβασιοποιήθηκαν κάποια έργα ICT λόγω εκλογών και καταστροφών και συμβασιοποιήθηκαν στο δ τρίμηνο ενισχύοντας περαιτέρω τα έσοδα του ΟΤΕ.

Για το 2024 οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένονται μειωμένες κατά 6,1% λόγω των αυξημένων φόρων, ενώ το 2023 είχαμε πίστωση φόρου 50 εκ ευρώ. Εντός 2024 παρατηρείται μείωση του ανταγωνισμού σε σχέση με το 2023. Παρόλα αυτά δεν διασαφηνίστηκε από τον διευθύνων σύμβουλο το εάν θα δούμε αυξήσεις τιμολογίων. Εντός 2023 είχε προκύψει και το αίτημα από τους παρόχους για τιμαριθμική προσαρμογή, δηλαδή της σύνδεσης τιμολογιακής πολιτικής με τον πληθωρισμό κάτι που δεν επετράπη μετά από απόφαση της ΕΕΤΤ. Εντός 2024 δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στην απόφαση αυτή, πράγμα αρνητικό για τον ΟΤΕ καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στα έσοδα του. Τέλος εντός 2024 αναμένεται η πώληση της roumania telekom mobile, καθώς η ρουμανία ήταν μια αγορά που είχε συνεχώς μείωση εσόδων. Η πώληση αυτή θα προσφέρει ταμειακές ροές 100-110 εκ. ευρώ που θα μεταφραστούν σε διανομή για τους μετόχους. Τέλος τα vouchers για σύνδεση υπερύψηλης ταχύτητας που θα δοθούν στους καταναλωτές το 2024 από την κυβέρνηση με στόχο την προώθηση των οπτικών ινών θα αυξήσουν τις εισπράξεις του ΟΤΕ.

Σε όρους P/E ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στο 10, με τον ιστορικό μέσο όρο p/e 5 ετών να είναι στο 16 και το p/e των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών να είναι στο στο 14, έχοντας φανερά discount τόσο σε σχέση με τους ανταγωνιστές όσο σε σχέση και με το p/e που διαπραγματευόταν στην αγορά τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα αρνητικό στοιχείο για την μελλοντική πορεία του ΟΤΕ είναι η πιθανή είσοδος της ΔΕΗ στην λιανική μέσω είτε της εξαγοράς της nova είτε αυτόνομα καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει νέο ανταγωνισμό.

Ένα θετικό στοιχείο, είναι η χαλάρωση του ανταγωνισμού εντός 2024 που με προδιαθέτει για μελλοντική αύξηση των τιμολογίων και βελτίωση εσόδων.

Συμπερασματικά ο ΟΤΕ είναι μια μετοχή η οποία δεν αναμένεται να εμφανίσει μεγάλο growth στα έσοδα λόγω κλάδου, παρόλα αυτά διαθέτει ελάχιστο δανεισμό παρά τις επενδύσεις του και παρέχει στον επενδυτή σταθερότητα από την άποψη, ότι ο ΟΤΕ διατηρεί τα κέρδη του σταθερά. Απευθύνεται σε μακροπρόθεσμους επενδυτές λόγω αμυντικού χαρακτήρα.

Αγγελίνα Καραβά, ιδιώτης επενδυτής

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο