Ουγγαρία: Υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα το 2023

έλλειμμα

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δήλωσε ότι θα υπερβεί την εκτίμηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023 κατά περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα της οικονομικής παραγωγής, εγείροντας νέες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών της στόχων.

Σε μια ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το προβλεπόμενο έλλειμμα για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου θα φθάσει το 5,9% του ΑΕΠ. Αυτό είναι κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον αναθεωρημένο στόχο της κυβέρνησης για το έλλειμμα του έτους και συγκρίνεται με το 3,9% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η τελευταία δημοσιονομική εκτροπή δημιουργεί περαιτέρω αμφιβολίες για το έλλειμμα που έχει ως στόχο η Ουγγαρία για το 2024, καθώς η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να θεωρείται υποτονική και η κυβέρνηση φαίνεται λιγότερο προσηλωμένη στις δημοσιονομικές πολιτικές μετά από χρόνια υπερβάσεων.

Παρά τις επανειλημμένες αποκλίσεις, ο στόχος του ελλείμματος για φέτος παραμένει αμετάβλητος στο 2,9% του ελλείμματος για φέτος, αλλά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings δήλωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι “δεν μπορεί να δει μια πορεία για την κυβέρνηση να φέρει το έλλειμμα σε αυτό το επίπεδο και αντ’ αυτού προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 4,2%”

Ξεχωριστά, το νεοσύστατο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας της κυβέρνησης περιέγραψε σχέδια για τη διατήρηση του ποσοστού επενδύσεων πάνω από το 25% του ΑΕΠ και την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο 85% μέσω άμεσων κυβερνητικών προγραμμάτων. Ο Marton Nagy, ο οποίος ηγείται του εν λόγω υπουργείου, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η επίτευξη του φετινού στόχου για το έλλειμμα θα έβλαπτε την ανάπτυξη.

Πηγή: www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο