Παγκόσμια Τράπεζα: Έως και τα $157 ανά βαρέλι το πετρέλαιο

Παγκόσμια Τράπεζα

πετρέλαιο

Υψηλές τιμές ρεκόρ για το πετρέλαιο θα μπορούσαν να είναι στον ορίζοντα σε περίπτωση ανάφλεξης του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε περίπτωση που η σύγκρουση επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και επαναληφθεί το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου του 1973, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 157 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση Commodity Markets Outlook.

Η υψηλότερη τιμή του πετρελαίου που έχει καταγραφεί ήταν τον Ιούλιο του 2008, όταν η τιμή του Brent έφτασε τα 147,5 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

“Σε ένα σενάριο “μεγάλης διαταραχής” – συγκρίσιμο με το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου το 1973 – η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωνόταν κατά 6 έως 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως”, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. “Αυτό θα οδηγούσε τις τιμές αρχικά σε αύξηση κατά 56% έως 75% – μεταξύ 140 και 157 δολαρίων το βαρέλι”

Η πετρελαϊκή κρίση πριν από πενήντα χρόνια οδήγησε σε τετραπλασιασμό των τιμών του πετρελαίου, αφού οι Άραβες υπουργοί ενέργειας επέβαλαν εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ σε αντίποινα για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, γνωστό στο Ισραήλ ως πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

Η πρόβλεψη είναι ένα από τα τρία σενάρια κινδύνου της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκτιμούν τους διαφορετικούς βαθμούς διαταραχής του εφοδιασμού με πετρέλαιο, με βάση ιστορικά επεισόδια του παρελθόντος που αφορούν περιφερειακές συγκρούσεις.

Στην περίπτωση μιας “μικρής διαταραχής”, οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου θα μειωθούν κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα σε 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μια μείωση που ανταγωνίζεται εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη το 2011.

Ένα σενάριο “μέτριας διαταραχής” θα έβγαζε 3 έως 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τις αγορές και θα ωθούσε τις τιμές του πετρελαίου στα 109 έως 121 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτό είναι περίπου ισοδύναμο με τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003.

Με όλα αυτά, σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι το τρέχον τρίμηνο, πριν πέσουν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το 2024, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στις αγορές εμπορευμάτων “θα πρέπει να είναι περιορισμένες” εάν δεν διευρυνθεί, αναφέρει η έκθεση.

“Η τελευταία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έρχεται μετά το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970 – τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Indermit Gill.

Αυτός ο πόλεμος οδήγησε σε ανατρεπτικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.

Ενώ τόσο το Ισραήλ όσο και τα Παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι σημαντικοί πετρελαϊκοί παράγοντες, η σύγκρουση βρίσκεται σε μια ευρύτερη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

“Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει ένα διπλό ενεργειακό σοκ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες – όχι μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από τη Μέση Ανατολή”, προειδοποίησε ο Gill.

Πηγή: cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο