Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 3,2% η ανάπτυξη φέτος στα Δυτικά Βαλκάνια

ανάπτυξη

Παγκόσμια Τράπεζα

Η οικονομική ανάπτυξη στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2% φέτος και κατά 3,5% το 2025, επιστρέφοντας στους προ της πανδημίας μέσους όρους, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή για ταχύτερη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της την Πέμπτη.

Η ανάπτυξη το 2023, η οποία οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση και το εμπόριο, επιβραδύνθηκε στο 2,6% από 3,4% το 2022, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της αδύναμης οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βασικό εμπορικό εταίρο των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την περιοχή που περιλαμβάνει την Αλβανία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2024 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις, επικαλούμενη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η περιοχή έχει ξεπεράσει τους κραδασμούς μετά την πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, προειδοποίησε για τους εναπομείναντες κινδύνους από την αποδυνάμωση των επενδύσεων και του εμπορίου με τη ζώνη του ευρώ που συνδέονται με την επίμονη αδυναμία της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς και για τις πιθανότητες αναζωπύρωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, της μετανάστευσης προς τα έξω, της εκλογικής αβεβαιότητας και του επίμονου πληθωρισμού.

Τα ποσοστά πληθωρισμού στην περιοχή μειώθηκαν σημαντικά από 14,3% τον Ιανουάριο του 2023 σε 5,1% τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά με διαφορές στον ρυθμό επιβράδυνσης των τιμών, με τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο του 2023 να κυμαίνεται από 2,2% στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έως 7,6% στη Σερβία.

Η τράπεζα δήλωσε ότι η περιοχή, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει σχεδόν στο 40% του μέσου όρου της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να μειώσει το αναπτυξιακό χάσμα με την ΕΕ.

Και οι έξι χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά ο ρυθμός ένταξής τους στο μπλοκ διαφέρει.

“Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί ευκαιρία για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ιδίως στην πράσινη οικονομία”, δήλωσε η Xiaoqing Yu, διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Xiaoqing αναφερόταν στο σχέδιο της ΕΕ ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα παράσχει ένα μείγμα πόρων για επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και μια ώθηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την περιοχή να βελτιώσει την ενσωμάτωσή της στην ενιαία αγορά, μειώνοντας τους χρόνους εκκαθάρισης των συνόρων και εκσυγχρονίζοντας τα συστήματα πληρωμών.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και η ενίσχυση της βιωσιμότητας των πόλεων στα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της περιφερειακής ανάπτυξης.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο